Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Απρ-2020 08:59

  Ενεργειακό χρηματιστήριο: Ο ανταγωνισμός έριξε την τιμή του ρεύματος κατά 5,58 € / MWh

  Ενεργειακό χρηματιστήριο: Ο ανταγωνισμός έριξε την τιμή του ρεύματος κατά 5,58 € / MWh
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σημαντική μείωση κατά 11,3% κατέγραψε τον Μάρτιο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, εν μέσω των ειδικών συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στα μέσα του περασμένου μήνα.

  Πιο συγκεκριμένα, από τα 49,23 € / MWh το Φεβρουάριο, η τιμή του ρεύματος στο ενεργειακό χρηματιστήριο διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στα 43,65 € / MWh. Εάν μάλιστα η σύγκριση γίνει με τον Μάρτιο του 2019, τότε προκύπτει ακόμη μεγαλύτερη μείωση κατά 27,09%.

  Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις τιμές, υποχώρηση ύψους 6% κατέγραψε και η καθαρή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Ως προς την παραγωγή, το φυσικό αέριο αναδείχθηκε για έναν ακόμη μήνα βασικός πυλώνας που κάλυψε τη ζήτηση με μερίδιο 30,12%.

  Οι εισαγωγές είχαν μερίδιο το 29,72%, ενώ η παραγωγή των ΑΠΕ 28,86%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι λιγνιτικές μονάδες κάλυψαν μόλις το 8,77% του φορτίου, ενώ χαμηλά (2,52%) κινήθηκε και η υδροηλεκτρική παραγωγή.

  Ο συνολικός τζίρος στο ελληνικό ενεργειακό χρηματιστήριο ανήλθε σε 175,6 εκατ. ευρώ ενώ η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 5,7 εκατ. ευρώ, με το μέσο ημερήσιο φορτίο να διαμορφώνεται στις 124.512 MWh.

  Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατυπώνουν πηγές της αγοράς, οι τιμές της χονδρεμπορικής έπεσαν καθώς υπήρξε ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των μονάδων του φυσικού αερίου για το ποια μονάδα θα λειτουργήσει. Αυτό συνέβη καθώς στο ελληνικό σύστημα είχαν αφιχθεί αυξημένες ποσότητες φθηνού υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG) που έπρεπε να καταναλωθούν.

  Σημαντικό ρόλο έπαιξε βεβαίως και η μειωμένη ζήτηση, κυρίως λόγω του κορονοϊού. Η τάση αυτή παρατηρείται και σε άλλες, πιο ώριμες από την ελληνική, αγορές ηλεκτρισμού, στις οποίες όταν υπάρχουν συνθήκες χαμηλής ζήτησης, τα ακριβότερα συμβόλαια forward καλύπτουν περίπου το 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από τη φθηνή spot αγορά.

  Μερίδια αγοράς

  Τα μηνιαία στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου έχουν ενδιαφέρον και για έναν πρόσθετο λόγο, καθώς το Μάρτιο καταγράφηκε το ιστορικά χαμηλότερο μερίδιο αγοράς στην αγορά προμήθειας, για το δεσπόζοντα παίκτη, δηλαδή τη ΔΕΗ.

  Συγκεκριμένα το μερίδιο του κυρίαρχου παίκτη μειώθηκε για πρώτη φορά στο 67,91% υποχωρώντας κατά 1,74% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο μερίδιο αγοράς που έχει καταγράψει ιστορικά η ΔΕΗ στην αγορά της προμήθειας.

  Ως προς τους εναλλακτικούς παρόχους, το μεγαλύτερο μερίδιο (6,46%) έχει η Protergia ενώ ακολουθούν ο Ήρωνας (5,66%), η Elpedison (4,97%), η NRG (2,83%), η Watt&Volt (2,79%), η Volterra (1,92%), η Αέριο Αττικής (1,34%), η ΖeniΘ (1,06%), τα ΕΛΤΑ (1,01%), η ΚΕΝ (0,77%), ο ΟΤΕ (0,39%), η Viener (0,23%) και με ακόμη μικρότερα μερίδια ακολουθούν Green, Interbetton και Growth.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ