Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 18:54

  Σπ. Θεοδωρόπουλος: Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας

  Σπ. Θεοδωρόπουλος: Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Την ανάγκη να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποίησε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

  Ο ισχυρός άνδρας της Chipita χαρακτήρισε ανεπιτυχή τη ρύθμιση με τις επιταγές, κάλεσε την Πολιτεία να μην ρυθμίζει τις σχέσεις ανάμεσα στην ιδιωτική οικονομία, τόνισε ότι η υγειονομική και οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας δεν έχει δώσει τη χαριστική βολή στη βιομηχανία, επισημαίνοντας πως αν και υποφέρει (η βιομηχανία) και θα περάσει δυσκολίες θα ξεπεράσει τις δυσκολίες.

  Για τον ισχυρό άνδρα της Chipita τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία είναι διαχρονικά. "Παλεύει με επιβαρύνσεις που δεν της επιτρέπουν να είναι ανταγωνιστική", είπε και συμπλήρωσε "έχουμε την ακριβότερη ενέργεια στη βιομηχανική κατανάλωση". Ενώ προσέθεσε πως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει περιλαμβάνονται οι ανελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως είπε χαρακτηριστικά τα εργατικά τα οποία είναι 4-6 φορές ακριβότερα σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.

  Ο κ. Θεοδωρόπουλος άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει πάρει αναφορικά με τις επιταγές, ενώ κάλεσε την Πολιτεία να σταματήσει να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις έχουν πληγεί και ποιες όχι από την πανδημία, "με τις ΚΑΔ οι οποίες δημιούργησαν και πολιτικές πιέσεις και συντεχνιακά συμφέροντα", είπε.

  Τόνισε πως τα μέτρα που θα ληφθούν δεν πρέπει να οδηγούν τις επιχειρήσεις και την κοινωνία στη λογική του δεν πληρώνω. "Πρέπει η τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων να διαφυλαχθεί, να μην είναι τα μέτρα τέτοια που επιβραβεύουν τους μπαταχτσήδες", ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

  "Ό,τι είναι να γίνει για την επανεκκίνηση της οικονομίας, πρέπει να γίνει γρήγορα και δυναμικά. Τα μέτρα που θα αποφασισθούν για την ανάκαμψη της δεν πρέπει να τραβήξουν σε βάθος, διότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει ένα σοκ, ένα σοκ επενδυτικό, ένα σοκ δραστηριοτήτων και ένα σοκ σε νέες δουλειές" τόνισε.

  Σημείωσε επίσης: "Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να επιδοτούμε την ανεργία πρέπει να επιδοτήσουμε την εργασία. Το θέμα δεν είναι να κάθονται οι άνθρωποι στο σπίτι τους και να παίρνουν χρήματα. Το σωστό είναι οι άνθρωποι να κάθονται στην εργασία τους και να συμπληρώνεται το εισόδημα τους, εφόσον η Κυβέρνηση έχει τη διάθεση να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, μέσα από την επιχείρηση. Διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα παράγουμε θα εξάγουμε και να συνεχίσουμε τον ενάρετο κύκλο της οικονομίας".

  Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, αυτές όπως είπε πρέπει να επιταχυνθούν, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και να υλοποιηθούν άμεσα οι Δημόσιες Επενδύσεις. "Εν ανάγκη ας φτάσουμε και στη νομοθεσία που χρησιμοποίησε η Ελλάδα το 2004 όπου κατάφερε να κάνει δημόσια έργα σε σύντομο χρονικό διάστημα", σημείωσε.

  Σχετικά με τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως "το πραγματικό ερώτημα έχει να κάνει με την αντοχή της ελληνικής οικονομία και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις." Σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να εκλογικευτεί  η φορολογία των στελεχών η οποία βρίσκεται σε ύψιστη δυσθεώρητα, όπως είπε. "Οι επιχειρήσεις δεν χρειαζόμαστε μεγάλη μείωση της φορολογίας, χρειαζόμαστε μείωση στη φορολογία των στελεχών μας" είπε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ