Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Απρ-2020 08:21

  Τα τρία μηνύματα Τσαμάζ για την "μετά-κορονοϊό" ημέρα στον ΟΤΕ

  Τα τρία μηνύματα Τσαμάζ για την "μετά-κορονοϊό" ημέρα στον ΟΤΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε αναθεώρηση των προτεραιοτήτων και της κατεύθυνσης του λειτουργικού μοντέλου του Ομίλου ΟΤΕ οδηγεί η πανδημική κρίση του COVID-19. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την εφ΄όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου, έδωσε σαφές στίγμα των επικείμενων αλλαγών αναφέροντας πως σε τέτοιες περιόδους όπως αυτή που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, φαίνεται πως "δεν επιβιώνει πάντα ο πιο δυνατός αλλά αυτός που αγκαλιάζει την αλλαγή και προσαρμόζεται".

  Η προσαρμογή αυτή του Ομίλου στα νέα δεδομένα ήταν γρήγορη. Αρχικά σε λειτουργικό επίπεδο, ο ΟΤΕ ήταν από τους πρώτους μεγάλους ομίλους που προχώρησε σε lockdown των εγκαταστάσεών του με το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ μέσα σε λίγα 24ωρα προχώρησε στην εφαρμογή τηλεργασίας για το 80% των εργαζομένων του.

  Ως μια από τις επερχόμενες αλλαγές στην μετά κορονοϊού εποχή, δρομολογείται αύξηση του ποσοστού του προσωπικού που θα συνεχίσει να εργάζεται απομακρυσμένα. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα μοντέλο ιδιαίτερα διαδεδομένο σε αναπτυγμένες οικονομίες και κύριο χαρακτηριστικό μεγάλων ομίλων τεχνολογίας. "Η κρίση αυτή μας βοηθά να επιταχύνουμε κάποια πράγματα. Η τηλεργασία είναι μια δραστηριότητα που θα αξιοποιήσουμε.

  Την επόμενη 3ετία θα υλοποιηθούν ενέργειες που έρχονται ως αποτέλεσμα της "εκπαίδευσης” που αναγκαστικά βιώνουμε την περίοδο αυτή λόγω κορονοϊού", σημειώθηκε κατά την συνέντευξη Τύπου.

  Προχωρούν επενδύσεις – μετασχηματισμός

  Σε ό,τι αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο, χωρίς μεταβολές θα προχωρήσουν οι επενδύσεις που έχει εξαγγείλει ο Όμιλος. Το πλάνο της διοίκησης Τσαμάζ για την επόμενη τετραετία προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δισ.ευρώ, με στόχο ο ΟΤΕ προσφέρει ακόμα υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη κάλυψη στην σταθερή και κινητή. Παράλληλα, προχωρά το πλάνο για τις οπτικές ίνες και ο σχεδιασμός για το 5G, με τον ΟΤΕ να έχει υλοποιήσει ήδη το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα, στο Δήμο Ζωγράφου. Η μόνη καθυστέρηση αφορά το τρέχον διάστημα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας που συνακόλουθα έχει αναστείλει τις εργασίες. "Μόλις ξεκινήσει η άρση των περιορισμών, ξεκινούν και τα έργα", ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.

  Κανονικά θα συνεχιστεί και η υλοποίηση του σχεδίου Future Telco που αφορά στον εταιρικό μετασχηματισμό του ΟΤΕ με τη δημιουργία αρχικά ενός σχήματος τριών 100% θυγατρικών, στις οποίες θα μεταφερθούν οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση και την επαφή με τον πελάτη, δηλαδή οι τεχνικοί πεδίου, τα call centers (ήδη υφίσταται η eValue) και το δίκτυο καταστημάτων (Γερμανός, OTE Shop κ.α).

  Στόχος είναι ο ΟΤΕ να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία η δομή του ομίλου, να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και να δημιουργηθούν νέες πηγές εσόδων. Προς την κατεύθυνση αυτή, παραμένει η στόχευση για είσοδο σε νέες δραστηριότητες, όπως αυτή της online αγοράς τυχερών παιχνιδιών, σε σύμπραξη με την Intralot. "Όλες οι δραστηριότητες που είχαμε ως στρατηγική δεν έχουν αλλάξει. Δεν έχει σημασία να βγεις πρώτος σε μια αγορά, αλλά να βγεις σωστά. Οι ενέργειες αυτές είναι μακροπρόθεσμες", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφορά έγινε και στο ενδεχόμενο η πλατφόρμα ηλεκτρονικών παραγγελιών Box.gr να επεκταθεί και σε άλλους τομείς μέσω συνεργασιών.

  Παρομοίως, ουδεμία αλλαγή προβλέπεται στην πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους. Η πολιτική αυτή θα διασφαλιστεί από τις ενέργειες της διοίκησης να προφυλαχθεί η κερδοφορία και οι ελεύθερες ταμειακές ροές (free cash flow) μέσω του περιορισμού των εξόδων. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ την επίδραση της κατάστασης στην οικονομική δραστηριότητα. "προφανώς, επιπτώσεις υπάρχουν για όλες τις επιχειρήσεις και για τη χώρα στο σύνολό της. Το βλέπουμε και στον ΟΤΕ".

  Όπως σημείωσε, αν και αναμένεται μείωση εσόδων από διάφορες πηγές, από το roaming λόγω των επιπτώσεων στον τουρισμό, τα φυσικά καταστήματα λόγω των περιορισμών στην κίνηση των πολιτών, την επίπτωση στα έργα ICT, τη μείωση της χρήσης της κινητής για φωνή και δεδομένα, το κλείσιμο επιχειρήσεων-πελατών του Ομίλου λόγω των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης, μεταξύ άλλων, ο Όμιλος έχει προετοιμάσει δραστικές κινήσεις για τη μείωση των εξόδων του. Αυτές οι κινήσεις, κατέστησε σαφές, θα αφορούν όλα τα έξοδα, εκτός από αυτά για εργαζόμενους. "Τα EBITDA και οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα παραμείνουν στα επίπεδα που είχαμε θέσει αρχικά", σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.

  Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη συνδρομή του ΟΤΕ στην προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ ανέφερε ότι το έργο που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακό και πως ο Όμιλος θα συνεχίσει να είναι αρωγός. Μέχρι σήμερα ο ΟΤΕ υλοποίησε σε χρόνο-ρεκόρ μεγάλα έργα τεχνολογίας, όπως η τηλεργασία για 10.000 Δημόσιους υπαλλήλους μέσω ΣΥΖΕΥΞΙΣ,η άυλη συνταγογράφηση, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης και ψηφιακής υπογραφής πράξεων νομοθετικού περιεχομένου για το υπουργικό συμβούλιο, το 10306 για ψυχολογική υποστήριξη και το 1520 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

  Διαβάστε ακόμη: Επένδυση 10 εκατ. ευρώ για νέο data center εξετάζει ο ΟΤΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ