Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Απρ-2020 07:30

  Η βαριά βιομηχανία της χώρας ψάχνει φως στο τούνελ της κρίσης

  Η βαριά βιομηχανία της χώρας ψάχνει φως στο τούνελ της κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η κρίση που έχει προκληθεί, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει φέρει σε δεινή θέση όχι μόνο τη μεσαία μεταποίηση, αλλά ακόμη και τη βαριά  εξαγωγική βιομηχανία της χώρας. Η χθεσινή ανακοίνωση της αναγκαστικής, προσωρινής σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, αναστολής της λειτουργίας της Χαλυβουργίας Ελλάδος στο Βόλο, επιβεβαιώνει ότι ακόμη και μεγάλες εξαγωγικές βιομηχανικές μονάδες, δίνουν αγώνα επιβίωσης.

  Άλλωστε όπως επισημάνθηκε από κύκλους της Χαλυβουργίας, η αιτία πίσω από την προσωρινή αναστολή εντοπίζεται στη σημαντική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση τόσο στην Ελλάδα αλλά και κυρίως στις ξένες αγορές που η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της. Δηλαδή η αναστολή της λειτουργίας της βιομηχανίας αποτελεί μια αμυντική κίνηση, προκειμένου να διατηρηθούν τα κόστη λειτουργίας χαμηλά και να μπορέσει η Χαλυβουργία Ελλάδος να επανεκκινήσει τη δραστηριότητά της αμέσως μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κλάδο της χαλυβουργίας, που έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, στις αρχές του έτους οι τιμές των πρώτων υλών (σκραπ) είχαν αυξηθεί σημαντικά, προτού αποκλιμακωθούν εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. 

  Είναι σαφές δηλαδή ότι ακόμη και η βαριά εξαγωγική βιομηχανία της χώρας, το μερίδιο της οποίας στο ΑΕΠ της χώρας ξεπερνά το 8%, έρχεται αντιμέτωπη και εκείνη με, έστω πρόσκαιρα, πλην σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. 

  Αυτά τα πρόσκαιρα προβλήματα ρευστότητας έρχονται να προστεθούν στις δομικές αδυναμίες του ελληνικού περιβάλλοντος για το επιχειρείν. Πέραν των γνωστών θεμάτων που αφορούν στη βαριά φορολογία, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και τις άλλες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, στην Ελλάδα, η βαριά βιομηχανία συνεχίζει να έρχεται αντιμέτωπη με το υπερβολικά υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο παραμένει σημαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σίγουρα πολύ πιο πάνω από τις χώρες που αποτελούν τους άμεσους ανταγωνιστές της ελληνικής βιομηχανίας. 

  Όπως δηλώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) κ. Αντώνης Κοντολέων, η βιομηχανία αναμένει άμεσα από το υπουργείο να συστήσει επιτροπή προκειμένου να εξεταστούν τρόποι και άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ενεργοβόρος μεταποίηση της χώρας μας. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΒΙΚΕΝ έχει ήδη κοινοποιήσει επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, στην οποία προτάσσει ως άμεση και κύρια δράση για τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής, που θα αξιοποιεί πλήρως τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους, την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας. Η ΕΒΙΚΕΝ υπογραμμίζει ότι το μέτρο της διακοψιμότητας θα πρέπει να παραταθεί για τουλάχιστον 2 χρόνια, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και η κυβέρνηση ότι θα συμβεί. 

  Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλες μικρότερης ωφέλειας δράσεις όπως η αναπροσαρμογή της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ, η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και η κατάθεση αιτήματος προς την ΕΕ για τον περιορισμό της χρέωσης ΥΚΩ, κατά το πρότυπο του ΕΤΜΕΑΡ κλπ.

  Η βιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, καταλήγει ο κ. Κοντολέων, με αφορμή και την ανακοίνωση της Χαλυβουργίας Ελλάδος, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο για τον εξωστρεφή και δυναμικό κλάδο της βαριάς ενεργοβόρου βιομηχανίας είναι να δει φως στην άκρη του τούνελ της κρίσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ