Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Απρ-2020 08:23

  Τα… αντισώματα της Prodea στον κορονοϊό

  Τα… αντισώματα της Prodea στον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Η διάρκεια της κρίσης θα κρίνει σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τις επιδόσεις της Prodea Investments, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, όπως ανέφεραν, χθες, κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση ο πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτής Άρης Καρυτινός.  

  Η επίδραση

  Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εισηγμένη διαθέτει "αντισώματα" κατά της πανδημικής κρίσης, δηλαδή ρευστότητα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ που επιτρέπει στην Prodea να υλοποιήσει το επενδυτικό πλάνο της.

  Εάν η κρίση επηρεάσει τις αποτιμήσεις των ακινήτων, η εισηγμένη ενδεχομένως να έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε ακίνητα με συμφερότερους όρους, αντισταθμίζοντας τις πιθανές απώλειες, όπως ανέφερε ο κ. Παπαχριστοφόρου.

  Αναφορικά με την μείωση ενοικίου για τις πληττόμενες εταιρείες κατά 40%, η επίδραση στα μεγέθη της ΑΕΕΑΠ είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι οι κλάδοι των καταστημάτων και των ξενοδοχείων, που επηρεάζονται περισσότερο, αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 15% επί του συνόλου των εσόδων.

  Η ανθεκτικότητα της Prodea στην τρέχουσα κρίση σχετίζεται και με τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της: άνω του 40% αυτού αφορά ακίνητα με μισθωτή την Εθνική Τράπεζα, ενώ σημαντική θέση έχουν τα σουπερμάρκετ, τα ακίνητα εταιρειών τηλεπικοινωνίας (Cosmote) και του ελληνικού Δημοσίου (που έχει αποκτήσει μέσω της διαδικασίας του sale and leaseback).

  Λόγω της κρίσης, η εταιρεία έχει μεταθέσει την πώληση της θυγατρικής εταιρείας Picasso στην Ιταλία, διαδικασία που ήταν συνυφασμένη με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου-έχει αναβληθεί λόγω των δεδομένων- αλλά δεν ήταν αυτοσκοπός, καθώς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων έχει καλές αποδόσεις, όπως εξήγησε ο κ. Παπαχριστοφόρου.

  Η εταιρεία συνεχίζει τις εργασίες ανάπτυξης κτηρίων στην οδό Φραγκοκλησιάς στο Μαρούσι, ενώ βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας του φακέλου για την αδειοδότηση του έτερου έργου γραφείων της στην Λεωφόρο Συγγρού.  

  Μακροπρόθεσμα, "κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και τoν τομέα εκτιμήσεων μετά την κρίση. Αυτά θα αποτιμηθούν μόλις περάσει η κρίση", όπως ανέφερε ο κ. Καρυτινός.

  Ο κλάδος των logistics ευνοείται από την κρίση του Covid-19 και γι’ αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξει στροφή προς ορισμένους τομείς και χρήσεις που έχουν επιδείξει αντοχή στην πανδημική κρίση. Πρόκειται για στρατηγική διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου που υιοθετεί, ήδη, η εισηγμένη, όπως αναφέρθηκε κατά τη γ.σ.

  Εν γένει, η, έως σήμερα, επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης έχει, όπως ανέφερε ο κ. Καρυτινός, αποτρέψει τα χειρότερα για την Ελλάδα, με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές να διατηρούν, για την ώρα, αμετάβλητη τη θέση τους, αποσκοπώντας στον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ