Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 07:46

  Περικοπές, απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία στη Beat

  Περικοπές, απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία στη Beat
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Σύστημα εκ περιτροπής εργασίας για το 50% του προσωπικού, μείωση μισθών από 10% έως και 30% για τους υψηλόμισθους, αλλά και πάνω από 15 απολύσεις ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της Beat, η οποία έχει δει τον τζίρο της να μειώνεται κατά 90% λόγω του κορονοϊού. 

  Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι προχώρησαν την περασμένη Πέμπτη σε προειδοποιητική τρίωρη στάση εργασίας. Από την μεριά της εταιρείας, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση, ενώ εκπρόσωποι της εταιρείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Capital.gr τις καταγγελίες. 

  Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι η διοίκηση της Beat ανακοίνωσε την απόλυση 15 εργαζομένων στην Ελλάδα και μερικών ακόμα στη Λατινική Αμερική. Ακόμη για κάποιες θέσεις εργασίας αποφασίστηκε η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας με μείωση 50% στον μισθό τους. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους εφαρμόζεται κλιμακωτή μείωση μισθού, η οποία ξεκινά από το 10% για όσους αμείβονται με πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα και φτάνει το 30% για τους υψηλόμισθους που λαμβάνουν πάνω από 7.000 ευρώ τον μήνα. 

  Πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στη Beat, επιβεβαιώνουν τις παραπάνω καταγγελίες. Σημειώνουν, ωστόσο, πως τα μέτρα εκ περιτροπής εργασίας και της μείωσης μισθών αποφασίστηκαν λόγω της πανδημία τους κορονοϊού, καθώς ο τζίρος έχει υποχωρήσει έως και 90% στο σύνολο των αγορών που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί η διάρκεια των περικοπών οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή θα εξαρτηθεί από την διάρκεια των μέτρων για την πανδημία. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ακόμη ότι έχουν μειωθεί ή ακόμη και έχουν "παγώσει" όλα τα μη μισθολογικά έξοδα της εταιρείας.  

  Οι απολύσεις 

  Όπως αναφέρουν ακόμη οι πληροφορίες η διοίκηση αποδίδει τις απολύσεις που έγιναν -οι περισσότερες στην Ελλάδα αλλά και ορισμένες στην Λατινική Αμερική- δεν έχουν κάποια σχέση με την πανδημία, αλλά αποφασίστηκαν μετά από την αξιολόγηση προσωπικού που πραγματοποιεί κάθε τρίμηνο η εταιρεία. 

  Η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων BEAT Ελλάδος καταγγέλλει πάντως ότι πολλοί από τους απολυμένους δεν αξιολογήθηκαν. "Εντάχθηκαν στο δυναμικό της εταιρείας πολύ πρόσφατα και παρότι δεν πέρασαν από καμία επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, "κρίθηκαν” ως μη παραγωγικοί και απολύθηκαν. Οι συνάδελφοι που "αξιολογήθηκαν” βρέθηκαν επίσης προ τετελεσμένων, καθώς η εταιρεία χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και χωρίς δυνατότητα συζήτησης τους απέλυσε (terminated), στέλνοντας μάλιστα courier στις κατοικίες τους για υπογραφές και παραλαβή laptop με συνοπτικές διαδικασίες”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

  "Είναι αδιανόητο η εταιρεία που τόσο καιρό διαφημίζει την επιτυχία και την οικονομική της ευρωστία και σταθερότητα (λόγω της "ομάδας”) σε κάθε δημόσια ευκαιρία, να επιβάλλει τέτοια μέτρα μόλις 3 εβδομάδες από το ξέσπασμα της πανδημίας”, σημειώνει ακόμη η Σωματειακή Επιτροπή.

  Οι εργαζόμενοι ζητούν την ανάκληση όλων των απολύσεων εν μέσω πανδημίας, άρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ των υπαλλήλων, καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας και τέλος άρση όλων των τροποποιητικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής εργασίας.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ