Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Απρ-2020 07:50

  Αίτημα για αναβολή της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής υποβάλλει η ΕΤΕ στην DGComp

  Αίτημα για αναβολή της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής υποβάλλει η ΕΤΕ στην DGComp
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Αίτημα για αναβολή – παράταση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, αναμένεται να υποβάλει η Εθνική Τράπεζα στην DGComp την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr.

  Το αίτημα της Εθνικής Τράπεζας έρχεται μετά την προσφορά τιμήματος χαμηλότερου του προσδοκώμενου για το 80% της θυγατρικής ασφαλιστικής, αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές λόγω κορονοϊού, οι οποίες καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τη βελτίωση της προσφοράς.

  Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από την Εθνική Τράπεζα, στις 5 Μαρτίου – ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις ενδιαφερόμενους (CVC Capital, Fosun, Varde) που είχαν εμφανιστεί στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών -, κατατέθηκε μόνο μία προσφορά. Προήλθε από το fund CVC Capital, το οποίο μέσω του Hellenic Healthcare Group, έχει αγοράσει το "Υγεία", το πρώην "ΙΑΣΩ General" και το "Metropolitan".

  Επιπλέον, η μοναδική προσφορά ήταν υποδεέστερη των προσδοκιών - εξέλιξη που είχε προδιαγραφεί από την φάση των τριών μη δεσμευτικών προσφορών – και κινείτο περί τα 500 εκατ. ευρώ για το 80% της ασφαλιστικής. Σημειώνεται ότι η λογιστική αξία του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέρχεται σε 1,080 δισ. ευρώ.

  Τις εξελίξεις αυτές, αν και η Εθνική Τράπεζα δεν τις ανακοίνωσε ποτέ, εντούτοις τις "φωτογράφισε" κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2019 στους αναλυτές στις 31 Μαρτίου.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ανακοίνωσε στους αναλυτές ότι η Τράπεζα σχημάτισε πρόβλεψη (impairment) 500 εκατ. ευρώ για την περίπτωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής κάτω από τη λογιστική αξία. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία της πώλησης συνεχίζεται κανονικά και η Εθνική Τράπεζα εξετάζει τις προσφορές που έχει λάβει από τους ενδιαφερόμενους.

  Στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε, φαίνεται πως ωρίμασε η επιλογή η διαδικασία της πώλησης να διακοπεί προσωρινά κατόπιν  υποβολής σχετικού αιτήματος στην DGComp.

  Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, καθώς την προηγούμενη φορά που η ΕΤΕ ζήτησε παράταση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της επιβλήθηκε (ελαφρύ) πέναλτι με αύξηση του προς πώληση ποσοστού στο 80% από 75%.

  Ωστόσο, το αίτημα και νέας παράτασης από την DGComp είναι μονόδρομος, αφού η πώληση του 80% της θυγατρικής ασφαλιστικής δεν μπορεί να προχωρήσει σε τίμημα ασύμφορο και σε αναντιστοιχία με τα οικονομικά δεδομένα και την δυναμική της, ενώ είναι αδύνατη, λόγω των συνθηκών στις αγορές, και η ενεργοποίηση του plan B, με πώληση του ποσοστού μέσω χρηματιστηρίου.

  Ειδικότερα, το αίτημα της διοίκησης της ΕΤΕ προς την DGComp θα είναι είτε η αναβολή της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2021 είτε η χορήγηση παράτασης μέχρι να λήξει η κρίση του κορονοϊού και η ΕΤΕ να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με τον μοναδικό ενδιαφερόμενο, εφόσον βεβαίως τότε, και αυτός (CVC Capital) συνεχίζει να το επιθυμεί.

  Το σενάριο η DGComp να μην δώσει άλλη παράταση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής παραμένει ως πιθανότητα, δεδομένου ότι η πώληση της εταιρείας από την ΕΤΕ έχει "σκαλώσει" ήδη τρεις φορές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ