Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Απρ-2020 07:46

  Οι επιπτώσεις για τη Jumbo από το lockdown των καταστημάτων

  Οι επιπτώσεις για τη Jumbo από το lockdown των καταστημάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Το ταμείο-μαμούθ ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ λειτουργεί ως "μαξιλάρι" για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της Jumbo, στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

  Η αλυσίδα, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας, υφίσταται την περίοδο αυτή τις συνέπειες του lockdown στη λειτουργία και τα οικονομικά της μεγέθη. Η Eurobank Equities σε μια πρώτη προσέγγιση (G.RE.CO. - On war footing) ανέφερε πως αν και οι αρχικές ανησυχίες για τη Jumbo αφορούσαν τις επιπτώσεις από την πανδημία στην προμήθεια προϊόντων από την Κίνα, ωστόσο αυτή η επίδραση μειώθηκε καθώς η κατάσταση στην Κίνα έχει εξομαλυνθεί.

  Αντίθετα, οι ανησυχίες για ένα "σοκ" στη ζήτηση έχουν διευρυνθεί, λόγω των επιπτώσεων από το lockdown στην κατανάλωση. Αναφορά γίνεται και στη Ρουμανία, δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη Jumbo, όπου και εκεί τα μέτρα δείχνουν να γίνονται πιο αυστηρά.

  Σε νέο report (Jumbo – Covid19 scenarios) που υπογράφει επίσης ο επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της Eurobank Equities, Σταμάτης Δραζιώτης, επικαιροποιούνται τα στοιχεία της προηγούμενης ανάλυσης. Όπως σημειώνεται, αυτή η δεύτερη ειδική έκθεση αναλαμβάνει την ανάλυση σεναρίων για να βοηθήσει τους επενδυτές να κατανοήσουν την έκταση της λειτουργικής μόχλευσης και του δυνητικού αντίκτυπου στα κέρδη και τη ρευστότητα της Jumbo, με βάση την αβεβαιότητα γύρω από τη διάρκεια του lockdown στις αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος

  Τα τρία σενάρια που εξετάζονται, ανάλογα με τη διάρκεια του lockdown, προβλέπουν μια μείωση που κυμαίνεται από 29% έως και 78% στα εκτιμώμενα για το 2020 EBITDA της Jumbo. Σημειώνεται, ωστόσο, πως η Jumbo είναι σε απόλυτα ικανή θέση να απορροφήσει τις όποιες επιπτώσεις λόγω της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτει, ύψους 507 εκατ.ευρώ στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, ποσό που αναμένεται υψηλότερο λόγω του πολύ θετικού δεύτερου εξαμήνου της περασμένης χρήσης.

  Παράλληλα, η Eurobank Equities εκτιμά ότι ο μετριασμός του κόστους από πλευράς εταιρείας λόγω του lockdown είναι περιορισμένος. Εκτιμάται. Βέβαια, ότι η εταιρεία θα κάνει χρήση των κυβερνητικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Ανεξάρτητα, όμως, από την έκταση της λειτουργικής μόχλευσης (με την ετήσια λειτουργική βάση να βρίσκεται στα επίπεδα των 180-190 εκατ. ευρώ) σημειώνεται πως η Jumbo διαθέτει επαρκή ρευστότητα για την αντιμετώπιση ενός παρατεταμένου κλεισίματος των καταστημάτων, όπως αναφέρθηκε.

  Συνολικά, η εκτίμηση που διατυπώνεται στο report βασίζεται στην υπόθεση ενός πλήρους lockdown έως το τέλος Απριλίου, με το β’ εξάμηνο να αναμένεται θετική αντίδραση (+6%) στις πωλήσεις και επιστροφή στην "κανονικότητα" των αποτελεσμάτων του Ομίλου το 2021.

  Το report "βλέπει" συνολικά πτώση των εσόδων κατά 5% το 2020 και πτώση του EBITDA κατά 16%, αλλά, όπως αναφέρεται, αυτό αρχίζει να μοιάζει με ένα καλοπροαίρετο σενάριο, ειδικά δεδομένης της κλιμάκωσης της κατάστασης στη Ρουμανία. Τα τρία σενάρια είναι:

  1) Πλήρης αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων έως τον Ιούνιο, με ανάκαμψη στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς. Σε αυτή την περίπτωση, οι εκτιμώμενες απώλειες πωλήσεις σε -16% στο 2020 και 29% σε EBITDA. Το σενάριο της πλήρους αναστολής έως τον Ιούνιο συνεπάγεται ότι θα χαθεί σχεδόν το σύνολο των εσόδων του 2ου τριμήνου, καίτοι ένα τμήμα των πωλήσεων (περίπου 8%) συνεχίζει να περνά μέσω του διαδικτύου. Μέσω κινήσεων περιστολής του λειτουργικού κόστους πρώτο εξάμηνο του 2020 μπορεί να εξοικονομηθούν 13 εκατ. ευρώ.

  2) Αναστολή λειτουργίας έως τον Σεπτέμβριο, με ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο και πλήρη εξομάλυνση το 2021, με πωλήσεις τότε (το 2021) περίπου 5% υψηλότερες από το 2019. Στο σενάριο αυτό, η υπόθεση είναι πως το lockdown επεκτείνεται καθ 'όλη τη θερινή περίοδο, προκειμένου να περιοριστεί πλήρως η εξάπλωση του COVID-19. Ως αποτέλεσμα ο τζίρος στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 εκτιμάται 36% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο του 2019, με το πλήρες rebound για την εταιρεία  να αναμένεται το 2021, προβλέποντας ότι ο συνδυασμός της ισχυρής δημοσιονομικής στήριξης και της αντίδρασης της ευρωπαϊκής πολιτικής θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Στο σύνολο του έτους οι πωλήσεις αναμένονται 42% χαμηλότερες και 68% το EBITDA.

  3) Το σενάριο 3 είναι παρόμοιο με το 2, αλλά με την πρόσθετη παραδοχή ότι η παρατεταμένη περίοδος του shutdown και η ως αποτέλεσμα σοβαρή αναταραχή της οικονομικής δραστηριότητας πυροδοτούν μια ύφεση που επιδρά στο διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πτώση κατά περίπου 8% στα εκτιμώμενα έσοδα του 2021 σε σχέση με τα εκτιμώμενα επίπεδα του 2019. Στο report αναφέρεται πως κατ΄ αναλογία οι πωλήσεις ανά κατάστημα της Jumbo υποχώρησαν κατά περίπου 9% το 2012, στην κορύφωση δηλαδή της ελληνικής κρίσης. Είναι το χειρότερο σενάριο με εκτιμώμενες απώλειες έως και 78% του EBITDA.

  H σύσταση αγορά, πάντως, διατηρείται, όπως και η τιμή-στόχος των 16,60 ευρώ (από 20,3 ευρώ προηγουμένως).

  Σημειώνεται ότι με βάση το τελευταίο κλείσιμο των 12,32 ευρώ (στις 9/4) η Jumbo αποτιμάται στο Χρηματιστήριο στα 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,54 δισ. ευρώ στις αρχές του 2020. Σύμφωνα με το report, η μετοχή διαπραγματεύεται με Ρ/Ε στο 15,9 και σε ελαφρύ discount σε σχέση με την τρέχουσα αποτίμηση των ευρωπαίων ανταγωνιστών της. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η αποτίμηση του ανταγωνισμού στην Ε.Ε. εμφανίζεται να είναι υψηλότερη αφού οι εκτιμήσεις για το λιανεμπόριο στην Ε.Ε. βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση στα νέα δεδομένα. 

  Βεβαίως με βάση τα νέα δεδομένα η αποτίμηση της εταιρείας στα σημερινά επίπεδα μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά υπερβολική αφού σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο της πτώσης κατά 78% του EBITDA το αποτέλεσμα της εταιρείας μετά φόρων ενδέχεται να γυρνάει ακόμη και σε ζημιές. 

  Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, η Jumbo για τη χρήση 2018/2019 (1/7/2018 – 30/6/2019) ανακοίνωσε σε επίπεδο Ομίλου κύκλο εργασιών  812,18 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 7,82% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2017/2018 που ήταν στα 753,30 εκατ. ευρώ και αποτελέσματα  προ  τόκων,  φόρων,  επενδυτικών  αποτελεσμάτων  και  αποσβέσεων  238,19 εκατ. ευρώ από 223,56 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρήση. Τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 162,87 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τα 151 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. 

  Στην υποδωδεκάμηνη χρήση (από 1η Ιουλίου έως 31η Δεκεμβρίου 2019, λόγω αλλαγής της ημερομηνίας που εφεξής θα ξεκινά η οικονομική χρήση της εταιρείας) οι πωλήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Jumbo, ανήλθαν σε 512,5 εκατ. ευρώ από 476,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 7,50%. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ