Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Απρ-2020 07:38

  Τι έδειξε η…αυτοψία στο ΟΑΚΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Δεν αντιμετωπίζει θέμα στατικής επάρκειας το διάζωμα του κεντρικού σταδίου του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών "Σπύρος Λούης" (ΟΑΚΑ), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαιτείται η συντήρησή του.

  Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του πορίσματος των συμβούλων μηχανικών, της εταιρείας Σ. Σταθόπουλος-Κ. Φάρρος, η οποία τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε τον έλεγχο του φακέλου συντήρησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και τον έλεγχο στατικής επάρκειας του διαζώματος του ΟΑΚΑ, που έχει παρουσιάσει ταλαντώσεις. Όπως και την προετοιμασία του φακέλου δημόσιας σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων του σταδίου.

  Τα ευρήματα

  Η ταλάντωση του άνω διαζώματος του ΟΑΚΑ έγινε αντιληπτή, μέσω ενός βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οπαδός της Μπάγερν τέλη του Οκτωβρίου 2018. Ύστερα από περίπου έξι μήνες από την εκδήλωση του προβλήματος, τον Μάιο του 2019, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης τεχνικού συμβούλου, ώστε να διαπιστωθεί εάν η εγκατάσταση παρουσιάζει πρόβλημα στατικότητας.

  Μέχρι τώρα ο σύμβουλος έχει εκπονήσει τον έλεγχο στατικής επάρκειας του διαζώματος του κεντρικού σταδίου ΟΑΚΑ έναντι της δυναμικής καταπόνησης που επιβάλει η αναπήδηση των φιλάθλων, ενώ έχει υποβάλλει τη σχετική τεχνική έκθεση ελέγχου. Βάσει αυτής, αν και δεν προκύπτει ανάγκη ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού, κατά το επόμενο στάδιο μελετών, ερευνών και εργασιών, θα πρέπει να δοθεί έμφαση, μεταξύ άλλων, στις επικαλύψεις σκυροδέματος που παρουσιάζουν αποκόλληση σε πολλά σημεία του σταδίου και στη βελτίωση του τρόπου στήριξης της περιμετρικής κατακόρυφης μπετονένιας κορνίζας στην κορυφή του άνω διαζώματος.

  Συνολικά, πάντως, το δόμημα κρίνεται στατικά ασφαλές, απαιτείται συστηματική παρακολούθηση και συντήρηση, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα πρέπει να καταρτιστεί η μελέτη των εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων.

  Η μεταφορά στην ΕΕΣΥΠ

  Βάσει των δεσμεύσεων της χώρας προς τους δανειστές, το ΟΑΚΑ, που αποτελεί τμήμα της κρατικής ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να μεταφερθεί στο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

  Η εν λόγω υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου, που χρονολογείται από τα τέλη του 2018, έχει καθυστερήσει να υλοποιηθεί εξαιτίας πρακτικών ζητημάτων "που δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν λόγω της φύσης του περιουσιακού στοιχείου", όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

  Πριν την επέλαση του κορονοϊού, η αξιοποίηση του ΟΑΚΑ αποτελούσε μία από τις κυβερνητικές προτεραιότητες, με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να αναφέρει, τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ότι δρομολογείται η αξιοποίηση του πρώτου τμήματος του σταδίου.

  "Είναι μία καταπληκτική εγκατάσταση, με έναν μύθο να την ακολουθεί, αλλά γερασμένη. Δεν μπορεί να υποστηριχθεί πλέον από τον προϋπολογισμό και πρέπει εκ των πραγμάτων να προχωρήσει η αξιοποίησή του τμηματικά" είχε δηλώσει ο κ. Αυγενάκης για την αθλητική εγκατάσταση χωρητικότητας 72.000 θεατών που φιλοξένησε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τα αγωνίσματα του στίβου και τον μεγάλο τελικό του ποδοσφαίρου…

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ