Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Απρ-2020 11:16

  Goldman Sachs: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες, βλέπει ζημιές στον κλάδο το 2020-2021

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε αλλαγές των εκτιμήσεών της για τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών καθώς και για την πορεία της κερδοφορίας τους προχωρά η Goldman Sachs μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου. Όπως σημειώνει αναμένει καθυστερήσεις στη μείωση των NPEs και "πάγωμα" των τιτλοποιήσεων.

  Ο δείκτης ROTE στο δ' τρίμηνο για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 1% (εξαιρουμένων των 500 εκατ. ευρώ της απομείωσης για την Εθνική Ασφαλιστική), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της G.S.

  Τα βασικά στοιχεία του τριμήνου, όπως επισημαίνεται ήταν: (1) οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες, (2) οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τα ισχυρά μη βασικά / εμπορικά έσοδα σε επιλεγμένες τράπεζες και (3) το guidance για μια πιο αργή πορεία μείωσης των NPEs στο επόμενο διάστημα με ορισμένες από τις μεγάλες τιτλοποιήσεις NPEs που αναμένονται για το α’ εξάμηνο να "παγώνουν".

  Συνολικά, τα έσοδα ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα (+ 19% έναντι των εκτιμήσεων της G.S), κυρίως λόγω των ισχυρών εσόδων από συναλλαγές της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, τα κόστη ήταν επίσης υψηλότερα (+ 10% έναντι των εκτιμήσεων της G.S) λόγω κάποιων έκτακτων χρεώσεων της Alpha Bank, τα NPEs κινήθηκαν όπως ανέμενε η G.S αλλά οι πιστωτικές ζημίες ήταν υψηλότερες (+ 28 μ.β σε επίπεδο τριμήνου, + 22μ.β έναντι των εκτιμήσεων) λόγω των υψηλότερων διαγραφών και πωλήσεων NPE της Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, η παραγωγή οργανικών κεφαλαίων ήταν πιο αδύναμη από την αναμενόμενη (-17μ.β έναντι των εκτιμήσεων). 

  Όπως τονίζει η Goldman Sachs, τα μηνύματα από τα αποτελέσματα του τριμήνου για το σύνολο των ελληνικών συστημικών τραπεζών ήταν μικτά: Ενώ η ΕΤΕ είχε εκτιμήσει ισχυρά κέρδη από συναλλαγές στο πρώτο τρίμηνο, έβαλε επίσης στον "πάγο" τα σχέδια για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής (όπως ανέφερε το Bloomberg στις 31 Μαρτίου).

  Η Goldman Sachs ενσωμάτωσε τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2019 και τις πρόσφατες τάσεις στις εκτιμήσεις της, ιδιαίτερα τις προσδοκίες για μια πιο αργή πορεία μείωσης των NPEs δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19.

  Εκτιμά ότι η συμφωνία για το Cairo της Eurobank θα ολοκληρωθεί στο α’ εξάμηνο, αλλά αναμένεται πλέον ότι όλες οι άλλες σημαντικές συμφωνίες NPEs στον κλάδο θα καθυστερήσουν και θα μεταφερθούν το 2021.

  Συνολικά, προβλέπει ότι συνολικά το 2020 και το 2021 θα είναι ζημιογόνα έτη για τον κλάδο, λόγω της ασθενέστερης δυναμικής στα προ προβλέψεων κέρδη και των πολύ μεγαλύτερων πιστωτικών απωλειών.

  Αυτές οι επιπτώσεις εφαρμόστηκαν ήδη στις εκτιμήσεις της G.S για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών που καλύπτει, προβλέποντας "χτύπημα" της τάξης των 120 δισ. ευρώ στα κέρδη.

  Έτσι, μετά τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, (1) μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου κατά ένα περαιτέρω 16% το 2023 (2) μετακυλά τις εκτιμήσεις της κατά ένα έτος και έως το 2024 και (3) αξιολογεί τις ελληνικές τράπεζες και με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2023-2024.

  Η Goldman Sachs μειώνει σε μέσο όρο κατά 5% τις τιμές -στόχους, από -14% για την Εθνική Τράπεζα έως +4% για την Eurobank. Διατηρεί τη σύσταση "αγοράς" για την Alpha Bank λόγω ελκυστικής αποτίμησης σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις ελληνικές τράπεζες, ενώ διατηρεί ουδέτερη σύσταση για ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank.

  Για την Alpha Bank δίνει υψηλότερη τιμή-στόχο στα 1,37 ευρώ από 1,34 ευρώ πριν, για την Eurobank επίσης "ανεβάζει" την τιμή-στόχο στο 0,72 ευρώ από 0,69 ευρώ πριν, για την ΕΤΕ μειώνει την τιμή-στόχο στα 1,91 ευρώ από 2,22 ευρώ πριν και για την Πειραιώς επίσης υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της και δίνει τιμή-στόχο τα  1,15 ευρώ από 1,31 ευρώ πριν. 

  hkbh

  Διαβάστε ακόμη: 

  * DBRS: Η κρίση λόγω κορονοϊού θα καθυστερήσει τα σχέδια μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ