Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Απρ-2020 14:34

  Οι άμυνες της Ευρωπαϊκής Πίστης κατά της κρίσης του κορονοϊού

  Οι άμυνες της Ευρωπαϊκής Πίστης κατά της κρίσης του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Αισιόδοξη παραμένει η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Πίστης για το 2020, παρά την κρίση που φέρνει η πανδημία του κορονοϊού στις αγορές και την οικονομία. Τα στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι η εισηγμένη διαθέτει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα για να αντέξει τις όποιες πιέσεις, ενώ τα κέρδη των επενδύσεων από τις προηγούμενες χρονιές λειτουργούν ως "ανάχωμα” για τις απώλειες σε μετοχές και ομόλογα. 

  "Η ασφαλιστική βιομηχανία επηρεάζεται λιγότερο από άλλους κλάδους όπως οι  αερομεταφορές και τουρισμός από την πανδημία”, σημείωσε ο οικονομικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Πίστης, Στέφανος Βερζοβίτης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2019 σε συνέντευξη Τύπου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Και αυτό διότι, όπως είπε, το μεγαλύτερο κομμάτι της ασφαλιστικής παραγωγής προέρχεται από τις ανανεώσεις συμβολαίων και μόνο ένα μικρό μέρος είναι νέα παραγωγή που έχει γίνει πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας.  

  Σημείωσε ακόμη πως το πρώτο τρίμηνο του 2020 η παραγωγή αυξήθηκε κατά 10,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ ειδικά για τον Μάρτιο η ασφαλιστική παραγωγή παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρσι. "Παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη της παραγωγής και πιστεύουμε ότι θα καταγράψουμε αύξηση και φέτος μετά από το +11,2% που είχαμε το 2019”, τόνισε ο οικονομικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Πίστης.  

  Στο κομμάτι των επενδύσεων, ο κ. Βερζοβίτης δήλωσε ότι ήδη φαίνεται μια τάση διόρθωσης μετά από την μεγάλη βουτιά που καταγράφθηκε στις αγορές στα μέσα Μαρτίου. "Εκτιμούμε ότι τελικά οι απώλειες θα είναι πάρα πολύ λίγες και είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα έχουμε υποχώρηση στο σύνολο του 2020”, σημείωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι "σε κάθε περίπτωση η εταιρεία διαθέτει αρκετό περιθώριο για να περάσει μια περίοδο με κλυδωνισμούς στην αγορά”.  

  O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης, Νίκος Χαλκιόπουλος, συμπλήρωσε ότι η επενδυτική επιτροπή της εταιρείας παρακολουθεί συνεχώς την πορεία των αγορών και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις. "Υπολογίζουμε ότι στο αρνητικό σενάριο θα χάσουμε περίπου 10 εκατ. ευρώ από τις επενδύσεις, ακόμη και έτσι οι απώλειες αντισταθμίζονται από τα επενδυτικά κέρδη εκατ. ευρώ που καταγράψαμε πέρσι”, σημείωσε. 

  Τα στελέχη Ευρωπαϊκής Πίστης χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) συνολικού ποσού έως 750 δισ. ευρώ το οποίο όπως εκτίμησαν θα βοηθήσει στην μείωση της μεταβλητότητας των αγορών.

  Η τιμολογιακή πολιτική 

  H πανδημία επηρεάζει και την τιμή των ασφαλίστρων. Μιλώντας για την τιμολογιακή πολιτική ο κ. Χαλκιόπουλος υπογράμμισε τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου είναι υποτιμημένα και δεν υπάρχουν δυνατότητες νέας μείωσης χωρίς εκπτώσεις στην παροχή των υπηρεσιών. "Προγραμματίζαμε να προχωρήσουμε σε κάποιες αυξήσεις στον κλάδο του αυτοκινήτου αλλά λόγω της πανδημίας δεν προχωρήσαμε”, σημείωσε ο κ. Χαλκιόπουλος. 

  "Ασπίδα” τα αποτελέσματα του 2019 

  Η αισιοδοξία της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Πίστης προέρχεται από τα αποτελέσματα του 2019. Η εταιρεία κατέγραψε πέρσι την υψηλότερη κερδοφορία της ιστορίας της με το συνολικό μερίδιο αγοράς να εκτιμάται στο 5,2%.  

  Ειδικότερα, η εισηγμένη ασφαλιστική κατέγραψε πέρσι αύξηση 45,5% στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 22,4 εκ. ευρώ., από 15,4 εκ. ευρώ το 2018. Τα συνολικά έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 11,3%, στα 225,3 εκ. ευρώ.

  Τα εγγεγραμμένα (μικτά) ασφάλιστρα και συναφή έσοδα αυξήθηκαν κατά 11,2% στα 212,4 εκ. ευρώ από 191,0 εκ. ευρώ το 2018, με τον κλάδο Ζωής να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση (+28,7%). 

  Το ενεργητικό τής εταιρείας αυξήθηκε κατά 12,2% στα 481,7 εκ. ευρώ, έναντι 429,4 εκ. ευρώ της χρήσης 2018, ενώ καταγράφθηκε και σημαντική ισχυροποίηση των Ιδίων Κεφαλαίων κατά 21,8% στα 141,2 εκ. ευρώ, έναντι 115,9 εκ. ευρώ της 31/12/2018. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 382,1 εκ. ευρώ, έναντι 33,8 εκ. ευρώ στα τέλη του 2018.  

  Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου, τη διανομή μερίσματος ύψους 0,24 ευρώ ανά μετοχή από 0,13 ευρώ ανά μετοχή που είχε δοθεί για τη χρήση του 2018. 

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ