Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Απρ-2020 12:05

  Citi: Ερχεται ισχυρό ράλι στη μετοχή του ΟΤΕ - ο καλύτερος ισολογισμός στην Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Στα top picks της συνεχίζει να διατηρεί τη μετοχή του ΟΤΕ η Citigroup, σύμφωνα με την νέα έκθεσή της για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ευρωπαϊκό κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Όπως τονίζει, η ελληνική εισηγμένη διατηρεί τον καλύτερο ισολογισμό στον κλάδο σε ολόκληρη την ήπειρο και έτσι δίνει σύσταση "buy" για τη μετοχή με τιμή-στόχο τα 20 ευρώ, βλέποντας έτσι περιθώρια ανόδου της τάξης του 67% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  Όπως σημειώνει η Citi, η ανθεκτικότητα και οι αποτιμήσεις θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι περισσότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της ΕΕ μπορεί να αποδειχθούν "αξιοπρεπή" plays σε περιόδους ύφεσης, αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζει τα βασικά ζητήματα του κλάδου: τις διαρθρωτικές πιέσεις και την έλλειψη ανάπτυξης. Η κρίση του COVID-19 ίσως και να σημαίνει ότι οι πολίτες εκτιμούν περισσότερο τη συνδεσιμότητα, ωστόσο αυτή αυξάνεται εδώ και χρόνια και τα έσοδα των εταιρειών του κλάδου στην Ευρώπη υποαπέδιδαν τόσο έναντι του συνόλου της αγοράς όσο και έναντι των εταιρειών του κλάδου στον υπόλοιπο κόσμο. 

  Σε ό,τι αφορά τις μετοχές του κλάδου, η Citi σημειώνει πως το 2019 υποαπέδωσαν κατά 20% σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, ενώ από τις αρχές του 2020 έχουν υπεραποδώσει οριακά, και αυτό της προκαλεί εντύπωση καθώς θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είναι σχετικά ανθεκτικός. Αυτή την αντίδραση της αγοράς την αποδίδει: α) σε κάποιες αμφιβολίες που ίσως υπάρχουν ως προς την έκταση της ανθεκτικότητας λόγω της πανδημίας, β) στις ανησυχίες σχετικά με τους ισολογισμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις με την ποιότητα των ελεύθερων ταμειακών ροών και γ) στο γεγονός ότι όταν έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας οι επενδυτές ίσως θα προτιμούσαν να επενδύσουν σε άλλους πιο δομικά ελκυστικούς τομείς.

  Παρά τις σημαντικές πιέσεις ωστόσο που δέχονται οι εταιρείες του κλάδου σε ό,τι αφορά τα έσοδα (ιδιαίτερα το 2020), ο αντίκτυπος στα EBITDA, κατά την Citi θα είναι περιορισμένος, μόλις στο -1,1%, ενώ οι λειτουργικές ελεύθερες ταμειακές ροές θα σημειώσουν άνοδο της τάξης του 1,8%.

  Εκτός από τον ΟΤΕ, η Citi συμπεριλαμβάνει στις κορυφαίες της επιλογές από τον κλάδο την Vodafone, την Orange και την Telefonica.

  Συγκεκριμένα για τον ΟΤΕ αναφέρει ότι είναι ξεκάθαρα μία από τις εταιρείες του ευρωπαϊκού κλάδου που έχουν επηρεαστεί το περισσότερο από την πανδημία του COVID-19 λόγω της περιαγωγής καθώς και των υπηρεσιών prepaid και της τηλεόρασης. Ωστόσο, όπως τονίζει, έχει τον καλύτερο ισολογισμό στον κλάδο με ιστορικό ανθεκτικότητας σε περιόδους ύφεσης, ενώ παράλληλα προσφέρει γενναία μερίσματα, εφαρμόζει πρόγραμμα επαναγορών και έχει εξαιρετικές αποτιμήσεις.

  Η Citi αναμένει βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων του ΟΤΕ χάρη στο υψηλότερο ARPU από ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας και τον μικρότερο ανταγωνισμό στις σταθερές συνδέσεις, καθώς οι εγχώριοι "παίκτες" είναι οικονομικά περιορισμένοι. Η κινητή τηλεφωνία είναι ένας πιο κυκλικός τομέας, αλλά μπορεί να επωφεληθεί από τα χαμηλότερα επίπεδα διαφημιστικής δραστηριότητας καθώς και από τη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών αργότερα στο έτος, ιδίως λόγω του χαμηλού σημείου εκκίνησης της χρήσης δεδομένων. Ο αρνητικός αντίκτυπος από το ρυθμιστικό περιβάλλον θα περιοριστεί, όπως εκτιμά η Citi, χάρη και στο ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ίνες / VDSL.

  Παρά το γεγονός ότι είναι περισσότερο εκτεθειμένος στην κρίση του COVID-19 σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη, ο ΟΤΕ επωφελείται επίσης από τη χαμηλότερη μόχλευση η οποία και μπορεί να περιορίσει τυχόν προσωρινές πιέσεις στο EBITDA.

  Z

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ