Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Απρ-2020 08:15

  Αυξάνεται η ζήτηση από τους καταναλωτές για ταχύτερο internet

  Αυξάνεται η ζήτηση από τους καταναλωτές για ταχύτερο internet
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Πιο γρήγορο internet αναζητούν οι Έλληνες όπως φαίνεται από τα αυξημένα αιτήματα που στέλνονται στους παρόχους για νέες συνδέσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Παράλληλα, πολλοί επιλέγουν την αναβάθμιση της σύνδεσης τους, καθώς οι ταχύτητες "έως 24 Mbps” πολλές φορές δεν επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες μια οικογένειας, τα μέλη της οποίας κάνουν ταυτόχρονα χρήση του internet.

  "Υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα λόγω του κορονοϊού. Αυτοί που υπολογίζουν ότι μπορούν να διαθέτουν 5-10 ευρώ παραπάνω στον λογαριασμό τους, αναζητούν αναβάθμιση στα 50 ή και στα 100 Mbps”, αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος τηλεπικοινωνιακού ομίλου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι νέες συνδέσεις καθώς και οι αναβαθμίσεις γίνονται κανονικά, παρά τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

  Η τάση αυτή έχει αρχίσει και εμφανίζεται από την επιβολή των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών καθώς πλέον οι ανάγκες είναι αυξημένες. Έτσι, ένα βασικό πακέτο "24 Μbps” (Mega bits per second) που σε κανονικές συνθήκες -πριν από την καραντίνα- επαρκούσε για ένα νοικοκυριό, πλέον αρκετές φορές δεν έχει την κατάλληλη απόδοση καθώςμπορεί στο ίδιο δίκτυο να είναι συνδεδεμένοι 4-5 χρήστες ταυτόχρονα.

  Πόσο μάλλον όταν σύμφωνα με τις μετρήσεις της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στο βασικό πακέτο με ονομαστική ταχύτητα downloading 24 Mbpsη μέση πραγματική ταχύτητα κινείται στην περιοχή των 8 Mbps. Σημειώνεται ότι η πραγματική ταχύτητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως η απόσταση από τον κεντρικό κόμβο, η κατάσταση του δικτύου κ.α.

  Πόσο γρήγορο internet χρειαζόμαστε

  Αν και δεν υπάρχει κάποιος "μαγικός κανόνας”, οι ανάγκες για γρήγορο internet εξαρτώνται από την χρήση. Μια από τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες είναι η παρακολούθηση video, ειδικά σε υψηλή ανάλυση. Για παράδειγμα, η Netflixπροτείνει ταχύτητες 5 Mbps για παρακολούθηση σειρών/ταινιών σε υψηλή ανάλυση (HD) και 25 Μbpsγια 4Κ ανάλυση.

  Και αυτές οι ταχύτητες αφορούν την χρήση μια συσκευής. Όταν χρησιμοποιούν την ίδια σύνδεση περισσότερες συσκευές (π.χ. άλλη ταινία τα παιδιά και άλλη οι γονείς) οι ανάγκες διπλασιάζονται. Πόσο μάλλον όταν σχεδόν… μαζικά προχώρησαν προ ημερών σε upgrade δημοφιλούς παιχνιδιού που γνωρίζει μεγάλη απήχηση σε νεαρές ηλικίες.

  Παράλληλα, προκύπτει αυξημένη ανάγκη και για τα τηλεδιασκέψεις που πολλοί γονείς πραγματοποιούν από το σπίτι με την εργασία τους, καθώς και για τα αντίστοιχα προγράμματα που χρησιμοποιούν οι μαθητές για την διαδικτυακή παράδοση της διδακτέας ύλης τους, για τα φροντιστήρια κλπ. Υπάρχουν νοικοκυριά που μέσα στην εβδομάδα γονείς και παιδιά βρίσκονται  κάποιες στιγμές σε τηλεδιάσκεψη!

  Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι μεγαλύτερες "απώλειες” στις ταχύτητες internet εμφανίζονται τα Σαββατοκύριακα όπου "όλη η οικογένεια περνά τον χρόνο της βλέποντας ταινίες και σειρές”. Για τους περισσότερους η ψηφιακή ψυχαγωγία είναι η μοναδική διέξοδος από τότε που περιορίστηκαν οι μετακινήσεις.

  Τις τελευταίες εβδομάδες, επίσης, οι τηλεοπτικές πλατφόρμες και τα συνδρομητικά πακέτα τηλεόρασης είδαν άνοδο τόσο στον αριθμό των συνδρομητών αλλά και στο περιεχόμενο που καταναλώνεται.

  Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η αύξησης χρήσης ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις το 50% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Και όπως είναι λογικό με τα παιδιά να μένουν σπίτι, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο περιεχόμενο για παιδιά και τα αντίστοιχα κανάλια.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ