Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Απρ-2020 18:13

  Ντ. Κόουπ: Ο ΟΠΑΠ διαθέτει σημαντικά εφόδια για δυναμική ανάκαμψη

  Ντ. Κόουπ: Ο ΟΠΑΠ διαθέτει σημαντικά εφόδια για δυναμική ανάκαμψη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στα ορόσημα της περυσινής χρονιάς, αλλά και στις ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού εστίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, μιλώντας στους αναλυτές, κατά την τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης του 2019.

  Μετά τον απολογισμό της περασμένης χρήσης και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ο επικεφαλής του Ομίλου Κόουπ παρουσίασε τις προτεραιότητες της εταιρείας σε σχέση με τη διαχείριση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. Συνολικά, ο CEO του ΟΠΑΠ σημείωσε ότι ο υγιής ισολογισμός και η ισχυρή ταμειακή βάση αποτελούν σημαντικά εφόδια, ώστε η εταιρεία να επανέλθει σε δυναμική τροχιά, μόλις τελειώσει αυτή η ατυχής περίοδος, κατά την οποία πλήττεται η παγκόσμια οικονομία και το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς.

  "Σίγουρα, έχουν διαμορφωθεί έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα και οι επιτυχίες του 2019, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό και τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αναδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο ΟΠΑΠ είναι μια ισχυρή εταιρεία, με υγιή ισολογισμό, που μπορεί να ανακάμψει δυναμικά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Κόουπ.

  Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση τόνισε ότι ο ΟΠΑΠ προχωρά στην άμεση εφαρμογή μέτρων για την προστασία της οικονομικής θέσης του, τη διαφύλαξη της ρευστότητας του και τη διασφάλιση της ομαλής επιχειρησιακής λειτουργίας του. Μεταξύ άλλων, σημειώθηκε πως επανεξετάζεται το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, δίνεται έμφαση στη διατήρηση επαρκούς κεφαλαίου κίνησης και εντοπίζονται ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους. Περαιτέρω, ο ΟΠΑΠ εξασφάλισε πρόσφατα πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους  325 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική διαθέσιμη ρευστότητά του, την 1η Απριλίου 2020, να ανέρχεται σε 623 εκατ. ευρώ.

  Το μέρισμα

  Όσον αφορά στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2019, η σχετική απόφαση και πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ προς την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων είναι υπό εξέταση, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης.

  Επίσης, ο κ.  Κόουπ αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχει ήδη λάβει η εταιρεία για τη στήριξη των εργαζομένων και των συνεργατών της, πέρα από τη συχνή και συστηματική επικοινωνία μαζί τους. Μεταξύ άλλων, το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων του ΟΠΑΠ εργάζεται από το σπίτι, ενώ κανένας δεν τέθηκε σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Ακόμη, επιπλέον των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ενεργοποιήθηκε πλέγμα δράσεων οικονομικής ελάφρυνσης των καταστημάτων ΟΠΑΠ και PLAY, όπως αναστολή βραχυπρόθεσμων πληρωμών κ.α.

  Παράλληλα, αναφέρθηκε πως ο ΟΠΑΠ στηρίζει άμεσα κοινωνικούς εταίρους που το έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και κυπριακών υγειονομικών αρχών. Μεταξύ άλλων, ο ΟΠΑΠ έχει ήδη παραδώσει σημαντικά έργα υποδομών στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης μιας υπερσύγχρονης μονάδας λοιμωδών νοσημάτων, που επιτρέπει την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνoϊού.

  Σχολιάζοντας την αποχώρηση του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΠΑΠ, στο τέλος Μαΐου, ο κύριος Κόουπ σημείωσε: "Ήταν μεγάλη τιμή που ηγήθηκα στον ΟΠΑΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο και τους μετόχους για τη στήριξη τους και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν σε αυτή την περίοδο έντονης δραστηριότητας. Επίσης, θα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους πράκτορες, τους προμηθευτές και όλους τους συνεργάτες που συνέβαλαν ώστε η Ομάδα του ΟΠΑΠ να πραγματοποιήσει το Όραμα 2020".

  Η επισκόπηση του 2019

  Σε ό,τι αφορά στην πρόοδο που καταγράφηκε το 2019, ο κ. Κόουπ ανέφερε νωρίτερα πως ο ΟΠΑΠ σημείωσε εξαιρετική πρόοδο σε όλες τις στρατηγικές τους προτεραιότητες μέσα στο 2019, γεγονός που θέτει τα θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, έμφαση δόθηκε στην ολοκλήρωση του έργου ανάπτυξης του δικτύου των παιγνιομηχανημάτων (VLTs). Σύμφωνα με τον κύριο Κόουπ, το έργο αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Σήμερα, 25.000 VLTs είναι εγκατεστημένα σε 428 καταστήματα PLAY και περισσότερα από 2.100 πρακτορεία ΟΠΑΠ.

  Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του δικτύου καταστημάτων της εταιρείας. Μέσα στο 2019, άνοιξαν περισσότερα από 500 νέα πρακτορεία ΟΠΑΠ και σχεδόν 80 νέα καταστήματα PLAY. Συνολικά, σχεδόν το 40% του δικτύου έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ συνεχίζονται οι ενέργειες εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης τεχνολογικών και ψηφιακών δυνατοτήτων στα καταστήματα.

  Σύμφωνα με τον κύριο Κόουπ, το 2019 ήταν η χρονιά κατά την οποία η δραστηριότητα του αθλητικού στοιχηματισμού επέστρεψε στην ανάπτυξη. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ανάπτυξη του live στοιχηματισμού, η  αυξανόμενη χρήση των συσκευών αυτόνομης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs) και η αξιοποίηση προϊοντικών καινοτομιών και ψηφιακών χαρακτηριστικών.

  Όσον αφορά στη διαδικτυακή αγορά, οι δραστηριότητες του ΟΠΑΠ καταγράφουν σημαντική πρόοδο και αύξηση της online βάσης ενεργών πελατών. Σχετικά με την επένδυση στη Stoiximan, καταγράφονται υψηλές επιδόσεις, χάριν στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της εταιρείας στις κύριες περιοχές δραστηριοποίησης.

  Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του 2019, Ο ΟΠΑΠ σημείωσε καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) ύψους σχεδόν 1,612 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 4,7% σε σχέση με τη χρήση του 2018. Επιπλέον, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 16,7%, φτάνοντας στα 412,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 41,2%, φτάνοντας στα 202,4 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει ήδη καταβάλει προς τους μετόχους έκτακτο μέρισμα ύψους 1 ανά μετοχή, από τις 10 Φεβρουαρίου 2020.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ