Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Απρ-2020 08:30

  ΟΠΑΠ: "Ασπίδα" η υψηλή ρευστότητα και το επιχειρησιακό μοντέλο

  ΟΠΑΠ: "Ασπίδα" η υψηλή ρευστότητα και το επιχειρησιακό μοντέλο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Συνολική διαθέσιμη ρευστότητά  που ανέρχεται στα 623 εκατ.ευρώ, έχοντας εξασφαλίσει πρόσφατα πρόσθετη γραμμή χρηματοδότησης ύψους ευρώ 325 εκατ.ευρώ, διαθέτει ο ΟΠΑΠ. Με στόχο τη μεγιστοποίηση της ρευστότητας του Ομίλου, η διοίκηση του Ομίλου έθεσε μεταξύ των κύριων προτεραιοτήτων τη διαφύλαξη των ταμειακών ροών, επανεξετάζοντας το επενδυτικό πλάνο του Οργανισμού, διατηρώντας επαρκές κεφαλαίο κίνησης και εντοπίζοντας ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους που δεν θα επηρεάσουν την επιτυχή δραστηριοποίηση του Ομίλου μακροπρόθεσμα.

  Στο πλαίσιο αυτό εξασφάλισε πρόσφατα, όπως αναφέρθηκε, πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους ευρώ 325 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων υπεραναλήψεων), με αποτέλεσμα η συνολική διαθέσιμη ρευστότητά του, την 1η Απριλίου 2020, να ανέρχεται σε 623 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η απόφαση για το μέρισμα της χρήσης του 2019 τέθηκε υπό εξέταση, με την ετήσια Γενική Συνέλευση να έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουνίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει έκτακτο μέρισμα ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή, στις 10 Φεβρουαρίου 2020.

  Ήδη στις 23 Μαρτίου 2020 ο ΟΠΑΠ προπλήρωσε το ομολογιακό δάνειο ύψους 200 εκατ.ευρώ που είχε εκδώσει και διαθέσει  μέσω  δημόσιας  προσφοράς  (το  οποίο  είχε  καταληκτική  ημερομηνία  τον  Μάρτιο  του  2022),  στην ονομαστική του αξία, συν τους δεδουλευμένους τόκους της έκτης εκτοκιστικής περιόδου.

  "Διαθέτουμε έναν υγιή ισολογισμό, με ισχυρή ταμειακή βάση, και είμαι πεπεισμένος ότι ο ΟΠΑΠ θα επανέλθει σε δυναμική τροχιά, μόλις τελειώσει αυτή η ατυχής περίοδος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO του ΟΠΑΠ, Damian Cope, στο πλαίσιο της χθεσινής δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2019.

  Η συμβολή του επιχειρησιακού μοντέλου

  Σημαντική συμβολή στην τρέχουσα συγκυρία έχει και το επιχειρησιακό μοντέλο που έχει αναπτύξει ο ΟΠΑΠ αναφορικά με το δίκτυο καταστημάτων. Το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, βασίζεται αποκλειστικά σε εμπορικούς αντιπροσώπους (πράκτορες), οι οποίοι αποζημιώνονται με βάση προμήθεια που συνδέεται με τα έσοδα από παίγνια που έχουν δημιουργηθεί.

  Σε ό,τι αφορά στους παρόχους, υφίστανται και αντίστοιχες συμφωνίες αποζημίωσης βάση εσόδων για τα σημαντικότερα προϊόντα του Ομίλου, ιδιαίτερα για τα VLTs και τον αθλητικό στοιχηματισμό.

  Με δεδομένο ότι αυτό το επιχειρησιακό μοντέλο συμβάλλει στη διατήρηση των σταθερών εξόδων σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, δίνεται η δυνατότητα στον ΟΠΑΠ να διαχειριστεί καλύτερα τον αντίκτυπο στην κερδοφορία του.

  Αντίκτυπος που, σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης, υπολογίζεται σε 130-140 εκατ. ευρώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) και σε 50-53 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA σε μηνιαία βάση, με τον ΟΠΑΠ να προχωρά ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να περιορίσει τις πιθανές επιπτώσεις.

  Ήδη λόγω της προσωρινής αναστολής λειτουργίας του δικτύου των καταστημάτων από τα μέσα Μαρτίου, το τελευταίο διάστημα η προσθήκη τρίτης εβδομαδιαίας κλήρωσης στο Τζόκερ, (διεξάγεται κάθε Τρίτη από τις 31 Μαρτίου 2020), έχει ενισχύσει την online δραστηριότητα του Οργανισμού στο σκέλος των αριθμολαχείων. Παράλληλα, ο ΟΠΑΠ προωθεί την περαιτέρω επέκταση της διαδικτυακής του παρουσίας με την προσθήκη νέων παιχνιδιών στο χαρτοφυλάκιο διαδικτυακών προϊόντων του.

  Περαιτέρω λεπτομέρειες αναμένονται κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών και επενδυτών για τα αποτελέσματα της χρήσης 2019, όπου αναμένεται να γίνει αναφορά και στο ζήτημα της διαδοχής του CEO, Damian Cope, ο οποίος ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την εταιρεία στο τέλος Μαΐου, όταν και ολοκληρώνεται η τετραετής σύμβασή του με την εταιρεία.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  ΟΠΑΠ: Αύξηση 41% στα καθαρά κέρδη του 2019 -αποχωρεί ο CEO Damian Cope

  - ΟΠΑΠ: Αποχωρεί ο διευθύνων σύμβουλος Damian Cope στα τέλη Μαΐου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ