Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 07:43

  Η αναγκαία απόφασή της Viohalco για τις δραστηριότητες στον χάλυβα

  Η αναγκαία απόφασή της Viohalco για τις δραστηριότητες στον χάλυβα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Δύσκολη, πλην αναγκαία χαρακτηρίζουν κύκλοι του Ομίλου Viohalco την απόφαση των διοικήσεων των θυγατρικών της εταιρειών που ανήκουν στον κλάδο χάλυβα να αναστείλουν, για διάστημα ενός μηνός, τις κύριες παραγωγικές δραστηριότητές τους ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19 στη συγκεκριμένη αγορά.

  Με δεδομένο ότι τα προϊόντα των θυγατρικών Σιδενόρ και Sovel και των Έρλικον, Πράκσυς και Ετήλ, απευθύνονται σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη δηλαδή κυρίως στην κατασκευαστική-οικοδομική αγορά όπου λόγω κορονοϊού πολλά έργα υλοποιούνται με υποτονικό ρυθμό, εάν δεν έχουν σταματήσει, η κίνηση αυτή αποτέλεσε μονόδρομο.

  Όπως εξηγούν, η απόφαση ελήφθη με πρωταρχικό στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις, τόσο στο κόστος, όσο και στη ρευστότητα των εταιρειών, διασφαλίζοντας παράλληλα την εφοδιαστική αλυσίδα των χαλυβουργικών προϊόντων.

  Συγκεκριμένα, γίνεται γνωστό πως η καθημερινή παραγγελιοληψία τις τελευταίες εβδομάδες υποχώρησε αρχικά από 40% και στη συνέχεια 60%, βαίνοντας διαρκώς μειούμενη. Με δεδομένο ότι η παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 4.000 τόνους ημερησίως, εάν συνέχιζε η παραγωγή, η υπεραποθεματοποίηση των προϊόντων θα σήμαινε πως αποθέματα αξίας 2 εκατ. ευρώ τη μέρα απλώς θα στοιβάζονταν στις αποθήκες, ήταν αναγκαίο να προστατευτεί η ρευστότητα και τα κοστολόγια (σ.σ. εάν μειώνονταν μειώνεται η παραγωγή θα ανέβαιναν τα κοστολόγια). Η αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας για ένα μήνα θα επιτρέψει να επέλθει ισορροπία στο απόθεμα που σήμερα καλύπτει διάστημα έως 1,5 μήνα και να προσαρμοστεί ο κάδος στα νέα δεδομένα.

  Οι εργαζόμενοι

  Σε ό,τι αφορά στους 900 εργαζόμενους, η πλειονότητα τίθεται σε διαθεσιμότητα στο διάστημα 2/4 – 3/5. Οι διοικητικοί υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ θα παραμείνουν περί τους 150 εργαζόμενους στα εργοστάσια για την υποδοχή πρώτων υλών και την φόρτωση πελατών.

  Οι εργαζόμενοι για τον Απρίλιο θα εισπράξουν συνολικά το 60% των μηνιαίων αποδοχών τους, περίπου το 50% είναι οι απολαβές από την εταιρεία και το 10% από κρατική ενίσχυση, συν το δώρο του Πάσχα, ώστε να μην δημιουργηθεί σοβαρό κενό στα εισοδήματα τους.

  "Το κράτος θα μας χρειαστεί και θα το χρειαστούμε, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά την πανδημία του κορονοϊού. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση, η παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει άμεσα εφόσον βελτιωθεί η κατάσταση", αναφέρουν οι ίδιες πηγές.  

  Σημειώνεται πως στις μονάδες τη Βουλγαρία και Β. Μακεδονία συνεχίζεται η δραστηριότητα γιατί αυτές παράγουν διαφορετικά προϊόντα που δεν απευθύνονται στην οικοδομή/κατασκευές. Πρόκειται για εξειδικευμένα προϊόντα, χάλυβες για την αυτοκινητοβιομηχανία και μηχανήματα για ειδικές χρήσεις, μεταξύ άλλων. Οι εταιρείες εκεί συνεχίζουν να λαμβάνουν παραγγελίες, αν και με χαμηλότερο ρυθμό.

  Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο χάλυβα ανήλθε σε 816 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 917 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 42 εκατ. ευρώ (2018: κέρδη 9,1 εκατ. ευρώ). Κατά τη διάρκεια του 2019, ο κλάδος ενίσχυσε την παρουσία του στην αγορά των Βαλκανίων, όπου η Ρουμανία εξελίχθηκε σε κύρια αγορά, ενώ διατήρησε το μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα.

  Είναι χαρακτηριστικό πως στα οικονομικά αποτελέσματα αναφέρονταν πως η προοδευτική αύξηση της ζήτησης για οικιστικά, εμπορικά και τουριστικά ακίνητα αναμενόταν να ωθήσει την ανάκαμψη της εγχώριας κατασκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα το διάστημα 2020-2022, παρά τα χαμηλά επίπεδα δημοσίων επενδύσεων που διατέθηκαν για έργα υποδομών το 2020. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της επιδημίας του κορονoϊού Covid-19 επηρέασαν αυτές τις προσδοκίες και προβλέψεις.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ