Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 11:25

  Ελκυστικό σημείο εισόδου στη μετοχή της ΔΕΗ βλέπει η Axia – περιθώριο ανόδου άνω του 230%

  Ελκυστικό σημείο εισόδου στη μετοχή της ΔΕΗ βλέπει η Axia – περιθώριο ανόδου άνω του 230%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις από την πανδημία του COVID-19 και παρά τις πιθανές καθυστερήσεις, να διατηρήσει την εστίασή της στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης που δεν πρέπει να εκτροχιαστεί, σημειώνει η  Axia Research σε σημερινή της έκθεση. 

  Η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ έχει μειωθεί κατά 43% από τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως επισημαίνει, μετά και το sell-off των ελληνικών και παγκόσμιων μετοχών λόγω κορονοϊού, χάνοντας σημαντικό μέρος από το ράλι που είχε σημειώσει από τα τέλη Μαΐου του 2019 (+ 227% τον Μάιο-Δεκέμβριο του 2019). 

  Με βάση τις  εκτιμήσεις της Axia και λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης που θα επηρεάσει τη μόχλευση, η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη EV / EBITDA για το 2020-21 στο 5,3x-4,1 έναντι του 7,0x-6,8x για τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες, το οποίο αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό σημείο εισόδου. Έτσι διατηρεί τη σύσταση "buy" για την μετοχή της, με τιμή-στόχο τα 7,30 ευρώ, δηλαδή "βλέπει" άνοδο άνω του 230% σε σχέση με τα επίπεδα της Παρασκευής (2,20 ευρώ).

  Η Axia αναθεωρεί τις προοπτικές της ΔΕΗ υπό το πρίσμα της αναμενόμενης αύξησης των αναγκών κεφαλαίου κίνησης λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας από την κρίση του COVID-19. Έτσι συμπεραίνει ότι: i) η διαθέσιμη ρευστότητα σε μετρητά έχει ενισχυθεί από την αρχή του έτους, ii) η λειτουργική κερδοφορία ωφελείται από το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, ενώ υπάρχει πρόσθετη ευελιξία στις κεφαλαιακές δαπάνες, iii) η κυβέρνηση εργάζεται για ένα σχέδιο στήριξης της ρευστότητας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση στις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, iv) δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση για αναστολή πληρωμών και διακοπή ρεύματος που θα οδηγούσε σε κύμα μη πληρωμής λογαριασμών, και v) τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι πιο υγιείς από πριν και θα στηριχθούν από δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης τα οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση.

  Στο βασικό σενάριο της Axia, η εκτίμηση για την αύξηση των αναγκών στο κεφάλαιο κίνησης  της ΔΕΗ θα κινηθεί στα 400-500 εκατ. ευρώ κατά τους επόμενους 2-3 μήνες λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές των λογαριασμών από τους καταναλωτές. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση εργάζεται για ένα κρατικό σχέδιο ρευστότητας για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (η ΔΕΗ κατέχει το 70%, ενώ εναλλακτικές λύσεις όπως η Mytilineos, η Heron και η Elpedison συγκεντρώνουν το 30%) για να τους επιτραπεί η πρόσβαση στη ρευστότητα, η Axia εστιάζεται στις προοπτικές για ένα νέο γύρο σχηματισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών. Καθώς οι  οικονομικές συνθήκες είναι καλύτερες σε σχέση με την περίοδο 2008-2015 και σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα τόνωσης, η κυβέρνηση, κατά την άποψη της Axia, δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία αναδιάρθρωσης της εταιρείας λόγω του σημαντικού πολιτικού κεφαλαίου που έχει επενδυθεί στη διαδικασία αυτή.

  Όπως σημειώνεται, η θέση ρευστότητας της ΔΕΗ έχει ενισχυθεί από την αρχή του έτους, ενώ η μείωση στο ενεργειακό κόστος θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών κεφαλαίων για την εταιρεία, ενισχύοντας την απόδοσή της στο δ’ τρίμηνο του 2019 και στο σύνολο του 2020. Έτσι, η Axia βλέπει αυξημένη πιθανότητα η ΔΕΗ να υπερβεί τις εκτιμήσεις (guidance) για το  2019 (επαναλαμβανόμενο EBITRDA 320-370 εκατ. ευρώ) και να αναβαθμίσει το guidance για το 2020 (από EBITDA ύψους 650-700 εκατ. ευρώ σε 860 εκατ. ευρώ).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ