Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαρ-2020 20:30

  Alpha Bank: Με buffer 3,5 δισ. ευρώ - Διευρυμένα μέτρα στήριξης της πελατείας της

  Alpha Bank: Με buffer 3,5 δισ. ευρώ - Διευρυμένα μέτρα στήριξης της πελατείας της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στα 3,5 δισ. ευρώ αυξάνει το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" της Alpha Bank μετά τη μείωση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με βάση τις απαιτήσεις του πυλώνα 2, από το 13,75% στο 11,5% για το 2020. Την μείωση των δεικτών αποφάσισε η ΕΒΑ προκειμένου να ελαφρύνει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες και αυτές να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να συνδράμουν την πραγματική Οικονομία που πλήττεται από την πανδημική κρίση του COVID-19.

  Όπως αναφέρθηκε στους αναλυτές των ξένων οίκων, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2019, η διοίκηση της Alpha Bank βλέπει σταδιακή αποκατάσταση στην αγορά από τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του έτους, γεγονός που θα οδηγήσει στην ομαλή συνέχιση των προγραμματισμένων συναλλαγών της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων της τιτλοποίησης Galaxy και της πώλησης του χαρτοφυλακίου Neptune.

  Οι ερωτήσεις των αναλυτών εστίασαν στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και στην επίπτωση που αυτά μπορεί να έχουν στην αύξηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου για την τράπεζα. 

  Αναφερόμενος στα πρωτοφανούς μεγέθους μέτρα, δημοσιονομικά, νομισματικά και εποπτικά που έχουν ληφθεί, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, επεσήμανε ότι αυτό δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, καθώς δεν είναι γνωστή η διάρκεια της κρίσης και θα εξαρτηθεί σημαντικά από την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν, στη λήξη της κρίσης, οι επιχειρήσεις που τώρα είναι βιώσιμες και λειτουργούν. "Όλες οι διευκολύνσεις που παρέχονται στις τράπεζες είναι προκειμένου καμία βιώσιμη επιχείρηση να μην αφεθεί έρμαιο στην κρίση. Η αρχική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις θα είναι για να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα", είπε ο κ. Ψάλτης, αναφέροντας ότι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις επιδεινώθηκε και οι επιπτώσεις διευρύνθηκαν σε περισσότερους κλάδους, μετά το lockdown που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

  Ο CEO της Alpha Bank επεσήμανε ότι τα 2/3 των μεγάλων επιχειρήσεων (περισσότεροι από 3.100 πελάτες) και το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (15.000 πελάτες) πελατών της Alpha Bank έχουν ήδη προσεγγισθεί από την τράπεζα και τους έχουν προσφερθεί μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους εν μέσω της κρίσης. 

  Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στην αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για επιχειρήσεις και μέχρι τέλος Ιουνίου για ιδιώτες, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις. Όπως είπε, η περίμετρος των πελατών που θα αφορά το μέτρο είναι δυναμική, καθώς η λίστα των επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στους ΚΑΔ που πλήττονται αυξάνεται συνεχώς, ενώ συνακόλουθα, διευρύνονται οι εργαζόμενοι που πλήττονται. Ενδεικτικά, η αρχική λίστα της Alpha Bank για τους ιδιώτες που θα αφορούσε το μέτρο της τρίμηνης αναστολής δόσεων περιλάμβανε το 20% των πελατών της τράπεζας, παράμετρος που πλέον δεν ισχύει.

  Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στα προσωρινά μέτρα που αποφάσισε η DGComp για να επιτρέψει την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες προκειμένου αυτές να στηρίξουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Όπως είπε, πρόκειται για εγγυήσεις, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, οι οποίες θα μπορούν να καλύπτουν μέχρι το 90% της χορήγησης νέου δανεισμού προς μία επιχείρηση, αλλά σε επίπεδο συνολικού χαρτοφυλακίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 35%. Το θέμα της παροχής των εγγυήσεων αυτών για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να εξειδικευτεί με το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι η στήριξη προς τις επιχειρήσεις θα μπορεί να γίνει από τις τράπεζες και με επιδότηση μέρους του επιτοκίου από το κράτος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ