Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2020 08:22

  Ξεκινούν due diligence στη Forthnet οι δύο νέοι "μνηστήρες"

  Ξεκινούν due diligence στη Forthnet οι δύο νέοι "μνηστήρες"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Εντός των επόμενων ημερών ξεκινά και επίσημα η διαδικασία του ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence) στη Forthnet από τους δύο, νέους υποψήφιους επενδυτές, τη Duet Private Equity Limited και τη United Group (BC Partners).

  Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αμφότεροι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν οικονομικά, νομικά και άλλα στοιχεία προκειμένου να αποκτήσουν μια επαρκή και ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης της εταιρείας. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν περιλάμβαναν, ούτως ή άλλως, την προϋπόθεση διενέργειας ελέγχου προκειμένου η διαγωνιστική διαδικασία να περάσει στο επόμενο στάδιο.

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ανταλλαγή στοιχείων και εγγράφων θα απαιτήσει διάστημα τουλάχιστον 3-4 εβδομάδων, χωρίς να υπάρχει δεσμευτική προθεσμία. Ακολούθως, ο σύμβουλος του διαγωνισμού και οι πωλήτριες τράπεζες θα παραλάβουν τις οριστικές προτάσεις – εφόσον οι δύο ενδιαφερόμενοι επιλέξουν να καταθέσουν τέτοιες – που θα έχουν τη μορφή σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA –sale & purchase agreement). Επ’ αυτών, εφόσον κριθούν ικανοποιητικές, θα πραγματοποιηθούν και οι τελικές διαπραγματεύσεις για τις τελικές υπογραφές.

  Γνώστες των συζητήσεων αναφέρουν πως ο πήχης για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την παραχώρηση της έκθεσης (exposures), συμπεριλαμβανομένων μετοχών, δανείων και μετατρέψιμων ομολογιών, που κατέχουν οι Πειραιώς, Εθνική, Alpha στη Forthnet και τις θυγατρικές της, θα πρέπει να παραμένει χαμηλά. 

  Όπως εξηγούν, η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν σημαίνει αναγκαστικά υποβολή δεσμευτικής πρότασης, πόσο μάλλον ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σημειώνουν πως και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες εκδηλώσεις από διάφορες πλευρές, όπως οι περίφημοι "από μηχανής Ολλανδοί" και ο όμιλος Ant1, ενώ υπενθυμίζουν πως και το deal με την Alter Ego του ομίλου Μαρινάκη ματαιώθηκε "στο παρά ένα", για τους γνωστούς λόγους.

  Το ενδιαφέρον

  Υπενθυμίζεται πως οι αρχικές προτάσεις των δύο ενδιαφερόμενων εμφανίζονται να κινούνται στα ίδια επίπεδα με αυτή της Alter Ego (41 εκατ. ευρώ), τίμημα που λειτουργεί απλώς ως σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

  Ορισμένοι, δεν αποκλείουν κάποιος από τους ενδιαφερόμενους να προχωρά σε εκδήλωση ενδιαφέροντος προκειμένου να αποκτήσει μια εκ των έσω γνώση της εικόνας της Forthnet, ενδεχομένως διότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά. Άλλοι επισημαίνουν πως το ενδιαφέρον της Duet, λόγου χάρη, παραμένει σταθερό.

  Όταν προ μηνών οι αποκλειστικές συζητήσεις των τραπεζών με την Alter βρισκόταν σε εξέλιξη, το fund είχε αποστείλει πρόταση για τη Forthnet, πλην η συζήτηση δεν προχώρησε καθώς οι τράπεζες εργάζονταν πάνω στην πρόταση Μαρινάκη. Το βέβαιο, είναι πως στην περίπτωση της Duet δεν συνδέεται, όπως ελέχθη, με συμφέροντα γνωστού ομίλου με έντονη παρουσία στη Β. Ελλάδα.

  Αντίστοιχα, η BC Partners έχει ξεκινήσει να εμφανίζει κινητικότητα για τηλεπικοινωνιακά assets, έχοντας διεκδικήσει, μέσω διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν στη φάση υποβολής δεσμευτικής πρότασης και οι Providence και Searchlight Capital, τον έλεγχο της Wind Ελλάς.

  Η  Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners που ελέγχουν την πλειοψηφία (95%) της Crystal Almond Holdings Limited, μητρικής της Wind Ελλάς, δεν προχώρησαν στην πώληση της εταιρείας, με τη διαδικασία να μετατίθεται αορίστως στο μέλλον, παρότι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε διατηρείται.

  Με αυτά τα δεδομένα και με το χρόνο που θα απαιτηθεί για να διαπιστωθεί εάν το ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί σε πράξη, η Forthnet καλείται να πορευτεί με την εκ νέου στήριξη των τραπεζών προκειμένου να συνεχίσει να παραμένει ανταγωνιστική.

  Η πανδημική κρίση έχει μεταβάλλει τα δεδομένα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Superleague, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά νέα πεδία δραστηριότητας και ενίσχυσης των εσόδων της.

  Στο τραπέζι παραμένει η επέκταση στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος και υπάρχει πρόθεση να διεκδικηθούν νέα τηλεπικοινωνιακά έργα μέσω διαγωνισμών, προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί οι τράπεζες να απελευθερώσουν ρευστότητα κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει επαρκώς.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Νέος κύκλος για την πώληση της Forthnet

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων