Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαρ-2020 07:52

  Το παρασκήνιο της συμμαχίας "έκπληξη" ΔΕΗ - ΜΟΗ  για τη ΔΕΠΑ

  Το παρασκήνιο της συμμαχίας "έκπληξη" ΔΕΗ - ΜΟΗ  για τη ΔΕΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Δύο ήταν οι σημαντικότερες εκπλήξεις στην πρώτη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα.

  Η πρώτη αφορά στη μεγάλη συμμετοχή επενδυτικών σχημάτων που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το σύνολο των ενεργειακών παικτών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά αερίου έδωσε το παρών, όπως αναμενόταν άλλωστε, ενώ παράλληλα είχαμε δυναμική παρουσία και από διεθνείς σοβαρές εταιρείες, είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξία.

  Μέχρι χθες το απόγευμα από πλευράς διοργανωτών του διαγωνισμού υπήρχε αισιοδοξία ότι έχουν κλειδώσει τουλάχιστον 5 συμμετοχές, ωστόσο η προσέλευση 9 σχημάτων και 11 συνολικά εταιρειών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

  Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη αφορούσε στη συμμαχία της ΔΕΗ με τον όμιλο της Motor Oil Hellas, που κατεβαίνουν μαζί στο διαγωνισμό. Και οι δύο πλευρές κατάφεραν να κρατήσουν τα στεγανά των συζητήσεων που ξεκίνησαν εδώ και αρκετές εβδομάδες, με αποτέλεσμα η δημοσιοποίηση της κοινής καθόδου για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ να ταρακουνήσει τα νερά και να προκαλεί αίσθηση στην αγορά.

  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες τουλάχιστον, ένα από τα βασικά προβλήματα ήταν ότι οι επιχειρηματικές κινήσεις της πρώτα δημοσιοποιούνταν στον τύπο μέσω μη ελεγχόμενων διαρροών και μετά επισημοποιούνταν. Και εδώ φαίνεται ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει και η ΔΕΚΟ ξεκινά να λειτουργεί ως κανονική επιχείρηση.

  Όπως προαναφέρθηκε οι συζητήσεις ξεκίνησαν εδώ και αρκετές εβδομάδες, ωστόσο η ιδέα της καθόδου της ΔΕΗ στο διαγωνισμό είχε καλλιεργηθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Για την ακρίβεια μία εξέλιξη που συνέβη το Δεκέμβριο ήταν εκείνη που έπαιξε καταλυτικό ρόλο και έφερε τη ΔΕΗ κοντά στη ΜΟΗ.

  Τι συνέβη τότε; Οι δύο μεγάλοι καταναλωτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη δέσμευση χωρητικότητας για την έλευση φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα έμειναν τελικώς εκτός του ετήσιου προγραμματισμού. Και οι δύο εταιρείες, που έχουν σημαντικές καταναλώσεις και είχαν φέρει φορτία το 2019, δεν εξασφάλισαν slots για τη Ρεβυθούσα γεγονός που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.  Για αυτόν ακριβώς το λόγο μάλιστα η ΔΕΗ αποφάσισε να συμμετάσχει και στο market test του FSRU της Αλεξανδρούπολης.

  Το βασικό κίνητρο πάντως για τη συνεργασία ήταν οι συνέργειες που δημιουργούνται σε επίπεδο κατανάλωσης, ενώ για τη ΔΕΗ καταλυτικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι θα συμμετάσχει στο εγχείρημα με μικρό ποσοστό. Αν και ακόμη δεν έχει κλειδώσει, το μερίδιο της ΔΕΗ στην κοινοπραξία θα είναι στο 30% ή ίσως και χαμηλότερα. Υπό αυτήν την έννοια η ΔΕΗ συμμετέχει στο διαγωνισμό μέχρι εκεί που της επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα της.

  Σε κάθε περίπτωση η συμμαχία αυτή έρχεται να καταδείξει ότι η ΔΕΚΟ αρχίζει να ανακτά τον ενεργητικό ρόλο που της αρμόζει ως μετρήσιμος παίκτης και πυλώνας της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.

  Αξιοσημείωτη επίσης είναι η απόφαση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων να μπει στην κούρσα της διεκδίκησης της ΔΕΠΑ από κοινού με την ιταλογαλλική Edison.

  Πρόκειται εκ των πραγμάτων για ένα πανίσχυρο δίδυμο το οποίο συγκαταλέγεται στα φαβορί του διαγωνισμού. Η κοινή κάθοδος των δύο εταιρειών έρχεται να διαψεύσει τη φημολογία που είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα και να καταδείξει την ισχυρή προοπτική και την υποστήριξη των δύο μετόχων στο κοινό σχήμα της Elpedison.

  Ισχυρά ατού και συνέργειες που ξεκινούν από τις υψηλές καταναλώσεις αερίου και φτάνουν μέχρι τις συνέργειες στη λιανική, εμφανίζουν η Mytilineos που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αερίου στη χώρα μαζί με τη ΔΕΗ αλλά και η ΓΕΚ Τέρνα, επίσης με υψηλές καταναλώσεις αλλά και μερίδιο στην προμήθεια. Η CG Gas είναι εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου που παραδοσιακά δραστηριοποιείται στην αγορά του φυσικού αερίου, είτε αυτόνομα είτε μέσω της κοινοπραξίας με την Gazprom, την εταιρεία Prometheus Gas.

  Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή των χθεσινών εξελίξεων αφορά στη Shell, η οποία προ διετίας αποεπένδυσε από την ΕΠΑ Αττικής, πουλώντας το ποσοστό της στη ΔΕΠΑ και τώρα επανέρχεται στο διαγωνισμό διεκδικώντας την επαναδραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά.

  Η Shell μπορεί να μείνει μόνη της στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών, αποτελεί ωστόσο και εν δυνάμει ισχυρό σύμμαχο για εταιρείες που θα θελήσουν να σχηματίσουν κοινοπραξίες και να συμμαχήσουν στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών.

  Το ίδιο ισχύει και για τη Vitol η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς  trader  στον κόσμο και είχε συμμετάσχει στην πρώτη φάση της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, χωρίς ωστόσο να κατέβει στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών.

  Η εταιρεία Power Globe είναι θυγατρική μιας εκ των μεγαλύτερων ιδιωτικών εταιρειών holding του Κατάρ και δεν είναι άγνωστη στην ελληνική αγορά αφού έχει κατά καιρούς προτείνει διάφορα project για την χώρα μας με πιο πρόσφατη την πρόταση για κατασκευή πλωτού τερματικού LNG και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη. Άγνωστος Χ είναι η ουγγρικών συμφερόντων με έδρα την Ελβετία  εταιρεία holding MET που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά.

  Τα επόμενα βήματα

  Η πρώτη φάση του διαγωνισμού πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς λόγω της κρίσης του κορονοϊού έχει δοθεί χρονικό περιθώριο ενός μήνα μέχρι τις 24 Απριλίου για να προσκομιστούν εγγράφως τα απαραίτητα δικαιολογητικά και νομιμοποιητικά έγγραφα.

  Επομένως ο έλεγχος από το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει στα τέλη του επόμενου μήνα, με πιο πιθανό σενάριο να τραβήξει τουλάχιστον μέχρι το Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση το άνοιγμα του VDR θα γίνει το καλοκαίρι με στόχο να ακολουθήσει η φάση των δεσμευτικών προσφορών.

  Στα μείον του διαγωνισμού, τουλάχιστον για τους πωλητές, είναι το αρνητικό περιβάλλον της αγοράς αερίου και η σημαντική μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΠΑ εξαιτίας της αύξησης του LNG.

  Αντίθετα η εκκρεμότητα της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με τη Gazprom  αναμένεται να έχει διευθετηθεί σύντομα καθώς το μόνο που απομένει είναι η οριστικοποίηση της ρήτρας take or pay.

  Πηγή αβεβαιότητας για το διαγωνισμό αποτελεί εξάλλου και η υπόθεση της διαμάχης της ΔΕΠΑ με την ELFE (Λιπάσματα), η οποία βρίσκεται στο Εφετείο και η δικάσιμος έχει οριστεί για τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο εκτιμάται ότι η υπόθεση δε θα σταθεί εμπόδιο για το κλείσιμο της συναλλαγής αφού μπορεί να υπάρξουν σχετικές ρήτρες επιστροφής του όποιου κόστους προκύψει από το δικαστικό αποτέλεσμα της διένεξης.

  Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας δείχνει ότι έχουμε μπροστά μας την πιο ενδιαφέρουσα, τουλάχιστον από πλευράς ανταγωνισμού, αποκρατικοποίηση δημόσιας επιχείρησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ