Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαρ-2020 08:26

  Viohalco: Ισχυρά μεγέθη και θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές

  Viohalco: Ισχυρά μεγέθη και θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τα αποτελέσματα του 2019 της Viohalco αποτυπώνουν, παρά τις δυσκολίες σε επιμέρους αγορές,  την ισχυρή θέση αλλά και την ανθεκτικότητα που εμφανίζουν οι εταιρείες στην παγκόσμια αγορά. Αυτό δείχνουν τόσο οι εντυπωσιακές σε μέγεθος πωλήσεις των 4,2 δισ. ευρώ αλλά και η θετική λειτουργική κερδοφορία των 273,7 εκατ. ευρώ (302,47 εκατ. ευρώ η προσαρμοσμένη χωρίς την επίπτωση των τιμών των μετάλλων).

  Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την αποτίμηση της διοίκησης, το 2019 αποτελεί για τη Viohalco μια ακόμη "αντικειμενικά θετική χρονιά” ισχυρών αποτελεσμάτων.

  Από τους επιμέρους κλάδους, ξεχωρίζει το rebound του κλάδου των καλωδίων, που μετά τις εκτεταμένες επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, επιδεικνύουν εντυπωσιακή ικανότητα να φέρνουν όλο και υψηλότερα επίπεδα πωλήσεων και κερδοφορίας. Όπως επισημαίνουν κύκλοι της διοίκησης της Viohalco οι προοπτικές για τον τομέα των καλωδίων παραμένουν εξαιρετικά θετικές.

  Στον χαλκό και το αλουμίνιο, παρά το περιβάλλον της αγοράς, οι εταιρείες της Viohalco επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και έχουν κατοχυρώσει τη θέση τους διεθνώς, μετά τις επενδύσεις που έγιναν και σε πρώτη φάση ολοκληρώνονται με την έναρξη της λειτουργίας του νέου τετραπλού θερμού έλαστρου στα Οινόφυτα.

  Για τους δύο κλάδους, παρά το παράθυρο αβεβαιότητας που άνοιξε με τον ιό, οι  οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές και είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη πελάτες έχουν ζητήσει και εξασφαλίσει μέρος της δυναμικότητας της νέας επένδυσης.

  Σημειώνεται ότι στον τομέα του αλουμινίου υλοποιήθηκε και το μεγαλύτερο κομμάτι των σημαντικών επενδύσεων ύψους 284 εκατ. ευρώ, λόγω ακριβώς της μεγάλης επένδυσης στο αλουμίνιο. Οι υπόλοιπες επενδύσεις των εταιρειών της Viohalco αφορούσαν σε νέα προϊόντα και στην αύξηση της δυναμικότητας του κλάδου των καλωδίων.

  Στον χάλυβα το 2019 αποδείχθηκε μια δύσκολη χρονιά λόγω της πίεσης στα περιθώρια κέρδους που ασκήθηκε από τις εξαγωγές χάλυβα τρίτων χωρών (κυρίως της Τουρκίας) με την κύρια έμφαση του κλάδου της Viohalco να δίνεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

  Τα μέτρα που λαμβάνονται και αφορούν στο πλάνο αναδιάρθρωσης της λειτουργίας της Stomana αφορούν μόνο στη Βουλγαρία και αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, υπογραμμίζουν κύκλοι της διοίκησης της εταιρείας.

  Στον τομέα της διαχείρισης των ακινήτων μετά την εξασφάλιση της άδειας της Noval, προχωρούν οι μελέτες για την αξιοποίηση κάποιων asset που παραμένουν ανεκμετάλλευτα ενώ το επόμενο διάστημα η εταιρεία θα επιδιώξει την εξαγορά ακινήτων τρίτων παράλληλα με την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ίδιων ακινήτων της.

  Σε ό,τι αφορά τέλος στις συνθήκες της αγοράς, κύκλοι της διοίκησης της Viohalco επισημαίνουν ότι η εταιρεία στην ιστορία της έχει ζήσει αρκετές καταστάσεις και εκφράζουν την αισιοδοξία τους παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί η κρίση που δημιουργήθηκε από την έξαρση της πανδημίας του Covid-19.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ