Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαρ-2020 07:56

  Ανάσα για την Εθνική Τράπεζα η τροπολογία για το ΛΕΠΕΤΕ

  Ανάσα για την Εθνική Τράπεζα η τροπολογία για το ΛΕΠΕΤΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Λύση στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ για την Εθνική Τράπεζα, απαλλάσσοντάς την από ένα κόστος 200 εκατ. ευρώ που θα καλείτο να εγγράψει εμπροσθοβαρώς στα αποτελέσματα της χρήσης 2019, δίνει η χθεσινή τροπολογία για τον Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ) που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. 

  Με την τροπολογία μετατρέπεται σε ετήσια εισφορά, 40 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024, το αποθεματικό 200 εκατ. ευρώ για την πενταετία μέχρι και το 2024, που υποχρεωνόταν να σχηματίσει εφάπαξ το 2019 η Εθνική Τράπεζα, με βάση τον νόμο 4618/2019 του τέως Υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου. 

  Μετά το 2024 η ετήσια εισφορά της Εθνικής Τράπεζας στο ΛΕΠΕΤΕ θα καθοριστεί βάσει μελέτης και όπως εκτιμάται θα μειωθεί περίπου στο 30%. Όπως αναφέρουν πηγές από τον Σύλλογο Εργαζομένων της ΕΤΕ, ήδη από το καλοκαίρι του 2019, το ποσό της επικούρησης των συνταξιούχων μέσω του ΛΕΠΕΤΕ είχε μειωθεί κατά 45% και πλέον, το εναπομείναν 55% αναμένεται να περικοπεί κατά το 1/3. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως μέσο ποσό επικούρησης από το ΛΕΠΕΤΕ τα 600 ευρώ, τα οποία θα διαμορφωθούν σε περίπου 300 ευρώ.

  Το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ αποτελούσε "αγκάθι" για την Εθνική Τράπεζα, ήδη από το 2018, όταν η Τράπεζα αποφάσισε να διακόψει τη χρηματοδότηση του Λογαριασμού Επικούρησης των περίπου 16.500 συνταξιούχων της ΕΤΕ, σταματώντας να καλύπτει τα ελλείμματά του. Τότε ξεκίνησαν δικαστικές προσφυγές των δικαιούχων κατά της ΕΤΕ και το θέμα έφτασε μέχρι τις παραμονές των εκλογών του περασμένου Ιουλίου, με τον τότε Υφυπουργό Εργασίας να περνά, στις 20 Ιουνίου 2019, τον νόμο 4618/2019. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε προσφύγει στα δικαστήρια, επικαλούμενη αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου, οι οποίες την υποχρέωναν να αναλάβει δαπάνες σχετικές με υφιστάμενους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ, δημιουργώντας έτσι δύο ταχύτητες συνταξιούχων.

  Με τη χθεσινή τροπολογία: 

  *τροποποιείται διάταξη του 2019  (νόμος 4618/2019, άρθρο 24)  αναφορικά με τη υπαγωγή ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Ειδικού ΛΕΠΕΤΕ και του Ειδικού ΛΕΠΕΤΕ –Πρώην Προσωπικού Εθνικής Ακινήτων ΑΕ (ΕΛΕΠΕΤΕ-ΠΠ ΕΘΝΑΚ  στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-EΦΚΑ.

  *Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους αυτής. Σε περίπτωση που το καταβλητέο κατά τις 31/12/2019 ποσό συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει μετά τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους ως προσωπική διαφορά μέχρι τις 31/12/2024. 

  *Από 1/1/2025 και εφεξής οι συντάξεις καταβάλλονται στο ποσό που διαμορφώνονται σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, χωρίς περαιτέρω αναπροσαρμογή τους.

  *Προβλέπεται η καταβολή επιπρόσθετης ασφαλιστικής εισφοράς από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας  (ΕΤΕ) προς τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, η οποία ανέρχεται για τα έτη 2018 -2032 σε ποσοστό 12% επί των μικτών αποδοχών των απασχολουμένων στην ΕΤΕ, προκειμένου να καλυφθεί εν μέρει η επιβάρυνση που προκαλείται στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ από την ένταξη σε αυτόν, των παραπάνω ασφαλισμένων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ