Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαρ-2020 14:30

  Πώς θα διατεθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις

  Πώς θα διατεθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Τους όρους παροχής της επιστρεπτέας προκαταβολής του 1 δισ. ευρώ ξεδίπλωσε στην τοποθέτησή του ο αρμόδιος Υφυπουργος Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο λόγος για την εξαγγελία  χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με 1 δισ. ευρώ που συνιστά 1 από τους 10 άξονες των νέων μέτρων.

  Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα καινούριο μέτρο. "Το λαμβάνουμε γιατί είναι πολύ δύσκολο να έχουμε τραπεζικό προφίλ σε πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες όμως πρέπει να παρέμβουμε" ανέφερε ο υφυπουργός.

  Δεσμεύθηκε πως θα δοθεί εντός του επομένου διμήνου και θα δοθεί μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

  Επιστρεπτέα σημαίνει ότι όλη ή ένα μεγάλο μέρος της, εξαρτάται από την περίπτωση, θα επιστραφεί στην πολιτεία μέσα στα επόμενα χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο.

  Οι παράμετροι για να αποφασιστούν οι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσει αυτό και οι επιχειρήσεις, είναι:

  *  η πτώση του τζίρου
  *  ο αριθμός των εργαζομένων
  * η δομή κόστους του κάθε κλάδου "θέμα για το οποίο συνεργαζόμαστε με τις εργοδοτικές οργανώσεις", και
  * η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

  "Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών και των δηλώσεων και στοιχείων στον ΦΠΑ και στον ΕΦΚΑ, τι συμβαίνει στην οικονομία. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι μέχρι τις 12 Μαρτίου υπήρχαν μεγάλες αλλαγές μεταξύ κλάδων, όχι όμως δραματική μείωση της κατανάλωσης, όπως επίσης δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα μέχρι τις 16 Μαρτίου και στα δημόσια έσοδα" επισήμανε.

  Εξήγησε επίσης πως "η οικονομία αντιδρά ορθολογικά και δυναμικά σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη πρόκληση. Έχουμε εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις, αλλά θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, όπως είπαν οι υπουργοί. Και η επιστρεπτέα προκαταβολή είχε ως προϋπόθεση αυτό".

  Επίσης ανέφερε πως υπάρχουν πολλά θέματα για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα οι μεταχρονολογημένες επιταγές, που "θα εξεταστούν και θα αντιμετωπιστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα".

  Μίλησε για μία κρίση που "έχει μεγάλο μέγεθος, άγνωστη διάρκεια, άγνωστες δημοσιονομικές επιπτώσεις ακόμα, λόγω της άγνωστης διάρκειας και μεγέθους, πρέπει, λοιπόν, ενωμένοι με σωφροσύνη, με μέτρο, υπευθυνότητα και αυτοπειθαρχία να την ξεπεράσουμε όλοι μαζί".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ