Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Μαρ-2020 08:38

  Εγρήγορση για την κατάσταση στις τηλεπικοινωνίες λόγω αυξημένης χρήσης

  Εγρήγορση για την κατάσταση στις τηλεπικοινωνίες λόγω αυξημένης χρήσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Η συνεχής και όσο το δυνατόν χωρίς προβλήματα λειτουργία των τηλεπικοινωνιών στο σύνολο της χώρας, καθώς μπαίνουμε στην εποχή της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης λόγω του κορονοϊού, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των παρόχων.

  Με ολοένα και περισσότερες εταιρείες να εφαρμόζουν πρακτικές απομακρυσμένης εργασίας, αλλά και τα παιδιά να παραμένουν στα σπίτια τους, η χρήση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών αυξάνεται συνεχώς. Για αυτό το λόγο απαιτείται διαρκής εγρήγορση και παρακολούθηση των φορτίων που θα δέχονται οι υποδομές το επόμενο διάστημα.

  Οι πιθανές ενέργειες που θα απαιτηθούν βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους επικεφαλής των εταιρειών ΟΤΕ, Vodafone, Wind και Forthnet όπου εξετάστηκαν τα δεδομένα και συζητήθηκαν ενέργειες για τη διαχείριση του αναμενόμενου αυξημένου φόρτου στα δίκτυα.

  Ακόμη, σήμερα οι εκπρόσωποι των παραπάνω εταιρειών θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για την ετοιμότητα των υποδομών της χώρας.

  Συντονισμός

  Η πιθανότητα πάντως να έχουμε ένα γενικευμένο διαδικτυακό ή τηλεφωνικό "blackout” είναι μικρή. "Κανένα δίκτυο δεν είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί στο 100%. Αν για παράδειγμα αποφασίσουμε όλοι οι Αθηναίοι να ανοίξουμε τις βρύσες μας την ίδια στιγμή σίγουρα θα παρατηρήσουμε τουλάχιστον πτώση της πίεσης του νερού”, σημειώνει στο Capital.gr αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  "Έχοντας αυτό ως δεδομένο και χωρίς πανικό χρειάζεται ένας συντονισμός Πολιτείας – Παρόχων, κυρίως για να διορθωθούν άμεσα όποια προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στην λειτουργία των τηλεπικοινωνιών, αν αυτά βεβαίως εμφανιστούν. Και αυτό απαιτείται λόγω της αυξημένης χρήσης αλλά και επειδή οι ίδιες οι εταιρείες προσαρμόζουν και αυτές τον τρόπο λειτουργίας του βάσει των νέων συνθηκών που δημιουργεί ο κορονοϊός”, συμπληρώνει.

  Έτσι, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη, Πολιτεία και Πάροχοι παραμένουν σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου να παρεμβαίνουν ουσιαστικά και εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο, ώστε να διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η αποτελεσματική λειτουργία των λύσεων τηλεργασίας που χρησιμοποιούν τόσο φορείς του Δημοσίου όσο και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

  O δεκάλογος του υπουργείου και οι πρόσφορες

  Υπ’ αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων  προχώρησαν στη σύσταση ενός "δεκαλόγου" για την υπεύθυνη και ορθολογική χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

  Μεταξύ άλλων συνίσταται η αποφυγή των διαδικτυακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας (κυρίως videostreaming) κατά τις ώρες 09:00 με 18:00 όπου αναμένεται έντονη χρήση του δικτύου λόγω εργασίας, η αποφυγή αποστολής μεγάλων αρχείων χωρίς λόγο και η τηλεφωνική επικοινωνία με σταθερές γραμμές και όχι από το κινητό.

  Εκτός όμως από τις οδηγίες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κάλεσε χθες τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας να εξετάσουν ποιες από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους που παρέχονται με συνδρομή, μπορούν να διατεθούν δωρεάν για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

  Η πρωτοβουλία έχει τίτλο #DigitalSolidarityGR, και θα είναι αναρτημένη στην "Ελληνική Συμμαχία" της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Άμεσα πρόκειται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και η σχετική πλατφόρμα.

  Ειδικά για τις τηλεπικοινωνίες, παράγοντες του υπουργείου θεωρούν πως τα δωρεάν δεδομένα που ενδεχομένως θα προσφέρουν οι εταιρείες μπορούν να αποτελέσουν δικλείδα ασφαλείας για τους συνδρομητές που μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη σταθερή σύνδεση internet.

  Ξεκίνησε η Cosmote

  Ήδη χθες το απόγευμα η Cosmote ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία της πολιτείας #DigitalSolidarityGR παρέχοντας δωρεάν mobile data 15GB σε όλους τους συνδρομητές κινητής για τριάντα ημέρες. Ακόμη παρέχει δωρεάν χρόνο ομιλίας, SMS και δεδομένα στους συνδρομητές της σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ διαθέτει δωρεάν τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω του YouTube. Σε αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

  Παράλληλα, ο Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) προχώρησε στη δημιουργία ειδικής ενότητας στο portal του (www.sepe.gr), όπου θα αναρτώνται οι λύσεις και εφαρμογές, οι οποίες συνδράμουν στον περιορισμό των προσωπικών επαφών και κατά συνέπεια, στη μετάδοση του Covid-19 και παρέχονται δωρεάν. 

  kostaskets@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:29 01/04

  Η πανδημία εκτόξευσε τη χρήση του Zoom παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα

  Ανησυχίες κατά πόσο είναι ασφαλές για τους χρήστες.

  19:31 30/03

  Ο κορονοϊός εκτόξευσε κατά 220% τις κλήσεις μέσω Skype

  Την πλατφόρμα επικοινωνίας αυτή τη χρησιμοποιούν περί τα 40 εκατ. άνθρωποι.

  17:32 30/03

  Συμβουλές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για ασφαλή εργασία από το σπίτι

  Απαιτείται αυξημένη προσοχή στα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των οικιακών δικτύων και του σχετικού εξοπλισμού.

  15:10 30/03

  Facebook: Δωρίζει 100 εκατ. δολ. για να στηρίξει τα ΜΜΕ που χάνουν διαφημίσεις

  H Facebook δεσμεύεται να δωρίσει 100 εκατ. δολάρια αλλά και να δαπανήσει κεφάλαια για διαφημίσεις για να βοηθήσει δοκιμαζόμενα ΜΜΕ να αντιμετωπίσουν το οικονομικό χτύπημα από την εξάπλωση του...

  17:46 26/03

  Online εργαλεία για τις επιχειρήσεις!

  Κλείστε ραντεβού, συνεργαστείτε με την ομάδα σας, ζητήστε τη γνώμη των πελατών σας και ικανοποιήστε κάθε ανάγκη της επιχείρησής σας άμεσα, με μικρό ή καθόλου κόστος, μέσω Internet.

  07:57 26/03

  Στενεύουν τα περιθώρια για το 5G – Ετοιμάζονται οι πάροχοι

  Νέα παράταση για ένα μήνα πήρε η διαβούλευση της ΕΕΤΤ.

  13:43 24/03

  Σε ανάπτυξη δικτύου 5G προχωρά η COSMOTE σε συνεργασία με την Ericsson

  Η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G θα ξεκινήσει από την COSMOTE εντός του 2021.

  12:37 24/03

  Vodafone: Σχέδιο έξι σημείων και νέες πρωτοβουλίες για οικονομία και πολίτες

  Τι αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης.

  12:00 24/03

  Ν. Ζαρκαλής: Καθήκον μας να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία και οικονομία

  Επιστολή του επικεφαλής της WIND. Δωρεάν υπηρεσίες δεδομένων για τις επόμενες 30 ημέρες.

  09:37 24/03

  Οι τεχνολογικοί γίγαντες μπορεί να βγουν ακόμη πιο δυνατοί από την κρίση του κορονοϊού

  Μπορεί η υπόλοιπη οικονομία διεθνώς να ζορίζεται λόγω της κρίσης του κορονοϊού, αλλά ο τεχνολογικός τομέας έχει μεγάλες προσδοκίες.

  22:38 23/03

  Twitter: Αποσύρει το guidance, περιμένει ζημιές το α’ τρίμηνο

  Προειδοποίησε ότι περιμένει να εμφανίσει λειτουργικές ζημιές το πρώτο τρίμηνο και μικρή πτώση εσόδων.

  09:05 23/03

  Facebook και Instagram θα κατεβάσoυν την ποιότητα των βίντεο τους στην Ευρώπη λόγω κορονοϊού

  To Facebook θα υποβαθμίσει την ποιότητα του βίντεo streaming τόσο στη δική του πλατφόρμα όσο και σε εκείνη του θυγατρικού Instagram στην Ευρώπη, ανταποκρινόμενο στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

  07:44 23/03

  Κίνα: Κατασκευή 15.000 σταθμών βάσης τεχνολογίας 5G μέχρι το τέλος του χρόνου στην επαρχία Χεμπέι

  H επαρχία Χεμπέι στα βόρεια της Κίνας θα κατασκευάσει 15.000 σταθμούς βάσης τεχνολογίας 5G μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να επιταχυνθεί η κατασκευή του δικτύου 5G, όπως δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

  09:03 20/03

  Οι παροχές των εταιρειών τηλεπικοινωνιών για όσο "μένουμε σπίτι"

  Επιπλέον χρόνος ομιλίας, data και πρόσβαση σε περιεχόμενο.

  11:29 19/03

  Η τηλεργασία λόγω κορονοϊού αρχίζει να "ζορίζει" τα ευρυζωνικά δίκτυα

  Αλλά και να ανοίγει νέες ευκαιρίες για τους χάκερς.