Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαρ-2020 17:38

  Goldman Sachs: Πόσο θα "χτυπήσει" ο κοροναϊός την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

  Goldman Sachs: Πόσο θα "χτυπήσει" ο κοροναϊός την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι τράπεζες με χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα θα επηρεαστούν περισσότερο από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κοροναϊού το διάστημα 2020-2023, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Συνολικά εκτιμά ότι το "χτύπημα" στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αγγίξει τα 30 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της οικονομίας από τον κοροναϊό.

  Η πτώση που θα φτάνει το 7% της συνολικής κερδοφορίας, θα είναι το αποτέλεσμα του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου, των πιο αδύναμων εσόδων αλλά και αποτέλεσμα από τα γενικότερα σταθερά κόστη, σημειώνει Goldman. Οι τράπεζες με χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα θα επηρεαστούν πιο έντονα, ενώ εκείνες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, θα είναι σε καλύτερη θέση.

  Επίσης, η Goldman Sachs τηρεί "ουδέτερη" στάση ή προτιμά να αποφεύγει τις τράπεζες με μικρά περιθώρια κερδοφορίας τα οποία θα τις εκθέσουν σε ένα μακροοικονομικό σοκ που θα προκαλέσει η αύξηση του πιστωτικού κόστους. Αυτό αφορά κυρίως τις τράπεζες της ευρωπεριφέρειας όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς και τράπεζες του πυρήνα με χαμηλό δείκτη ROTE, κυρίως τις γερμανικές.

  Μείωση των εκτιμήσεων για τις ελληνικές τράπεζες

  Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman μειώνει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία σε μέσο όρο κατά 13% το 2020 και κατά 4% το 2021-2023. Εκτιμά πως ο δείκτης ROTE θα παραμείνει κάτω του 6% το 2020-2023. Όπως τονίζει οι καθοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών της ενισχύονται από τη χαμηλή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, ιδιαίτερα το 2020. Οι βασικές προσαρμογές που κάνει η G.S. στις προβλέψεις της (2020-23) είναι οι εξής:

  Μειώνει τις εκτιμήσεις για τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών συνολικά κατά 1%, αντανακλώντας τα χαμηλότερα επίπεδα στα καθαρά έσοδα από τόκους NII, στις προμήθειες και στην αύξηση των δανείων. Μειώνει τις εκτιμήσεις για τα NII κατά 1% το 2020 και 2% στη συνέχεια ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων περιθωρίων (πτώση κατά 1 με 2 μ.β ) καθώς και της ασθενέστερης αύξησης των δανείων (-1,4%). Επίσης η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 10% θα μειώσει περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους για τις ελληνικές τράπεζες που ήδη πλήττονται από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

  Μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα προ προβλέψεων κέρδη κατά 2% με 3%, αντανακλώντας πλήρως τις ασθενέστερες προοπτικές εσόδων, καθώς δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο κόστος.

  Αυξάνει τις προβλέψεις της για το πιστωτικό κόστος το 2020, αντανακλώντας τη χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ που εκτιμούν οι οικονομολόγοι της G.S. Αναμένει ότι η ασθενέστερη ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα επιβραδύνει τη μείωση του κόστους κινδύνου που αναμενόταν για το 2020 ως αποτέλεσμα των σχεδίων μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών. Συνολικά, αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το κόστος κινδύνου κατά 9 μονάδες βάσης το 2020. Πλέον εκτιμά ότι το κόστος κινδύνου των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει τις 155 μονάδες βάσης το 2020, υποδηλώνοντας μείωση της τάξης των 32 μονάδων βάσης σε ετήσια βάση.

  Οι αξιολογήσεις της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν ωστόσο αμετάβλητες, αλλά μειώνει τους ετήσιους στόχους τιμών που βασίζονται στους δείκτες απόδοσης ίδιων κεφαλαίων και κόστους ιδίων κεφαλαίων (ROE / COE) κατά 4% σε μέσο όρο λόγω των χαμηλότερων κερδών. 

  Όπως τονίζει δίνει σύσταση "buy" για την Alpha Bank λόγω των χαμηλών αποτιμήσεών της,  της ισχυρότερης κεφαλαιακής θέσης που έχει σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, ενώ εκτιμά πως διαθέτει μια σχετικά ισχυρή προοπτική για τον δείκτη ROTE. Σημειώνει επίσης ότι πρόσφατα αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς σε Neutral (από Sell) μετά από σημαντική υποαπόδοση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ