Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Μαρ-2020 08:18

  Η τουρκική ΒΟΤΑS επέστρεψε στη ΔΕΠΑ αναδρομικές χρεώσεις

  Η τουρκική ΒΟΤΑS επέστρεψε στη ΔΕΠΑ αναδρομικές χρεώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου, BOTAS, κατέβαλε χθες, στη ΔΕΠΑ το σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων που επιδίκασε το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης (ICC). Παράλληλα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η BOTAS εφαρμόζει ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 τη νέα χαμηλότερη τιμή στις μηνιαίες τιμολογήσεις της προς τη ΔΕΠΑ. 

  Υπενθυμίζεται ότι το ICC με την από 10 Ιανουαρίου 2020 απόφασή του, δικαίωσε τη ΔΕΠΑ έναντι της BOTAS, αναφορικά με το αίτημα της πρώτης για μείωση τιμής. Με την καταβολή των αναδρομικών χρεώσεων κλείνει και τυπικά η μακροχρόνια διαμάχη των δύο εταιρειών διάρκειας εννέα ετών.

  Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Κώστα Ξιφάρα, ένα σημαντικό μέρος του ποσού θα επιστραφεί στους πελάτες της εταιρείας, οι οποίοι είχαν επιβαρυνθεί όταν είχε εκδοθεί η προηγούμενη αρνητική απόφαση της διαιτησίας. 

  "Η οριστική διευθέτηση της μακροχρόνιας διαφοράς με την BOTAS και με τρόπο εξαιρετικά επωφελή για τη ΔΕΠΑ, δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να μειώσουμε το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, προς όφελος των πελατών και της χώρας μας.

  Η επιστροφή των αναδρομικών χρεώσεων αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητα της ΔΕΠΑ και των πελατών της και ενισχύει κατά πολύ την οικονομική και εμπορική αξία της η οποία την τοποθετεί στην κορυφή της ενεργειακής πυραμίδας στα Βαλκάνια. Οι υπηρεσίες μας αποτιμούν ήδη το αποτέλεσμα και σύντομα θα προχωρήσουν στον επιμερισμό του ποσού της επιστροφής για κάθε πελάτη" τόνισε ο κ. Ξιφαράς.

  Από την πλευρά του ο υφυπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων Γ. Θωμάς σημείωσε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική είδηση στην πιο κατάλληλη στιγμή, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας.

  Χ. Φλουδόπουλος
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ