Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Φεβ-2020 08:30

  ΕΛΠΕ: Τιμή στόχος 10,4 ευρώ και σύσταση αγοράς από Axia Research

  ΕΛΠΕ: Τιμή στόχος 10,4 ευρώ και σύσταση αγοράς από Axia Research
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 10,4 ευρώ ανά μετοχή (χθεσινό κλείσιμο 7,1 ευρώ) ενόψει των θετικών προοπτικών για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων απευθύνει η τελευταία έκθεση της Axia Research με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου. 

  Ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δ τριμήνου των ΕΛΠΕ την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, η Axia αναφέρει ότι αναμένει τα EBITDA να κινηθούν στα 105 εκατ. ευρώ.

  Σε επίπεδο έτους η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι προβλέπει κέρδη EBITDA  στα 560 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη στα 150 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,5 ευρώ/μετοχή (έχει ήδη ανακοινωθεί προμέρισμα 25 σεντς και αναμένεται να δοθούν ακόμη 25 σεντς ανά μετοχή).

  Όπως σημειώνει η ανάλυση της Axia Research τα περιθώρια διύλισης για τα μεσαία προϊόντα αν και κινήθηκαν σε θετικά επίπεδα στις αρχές του τριμήνου, εντούτοις στην πορεία εξασθένησαν, κυρίως εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης για ντίζελ, η οποία αποδίδεται στην ηπιότερη οικονομική δραστηριότητα, τον ήπιο χειμώνα που περιόρισε την κατανάλωση, την ίδια στιγμή που στα αεροπορικά καύσιμα οι εξαγωγές προς την Ασία επηρεάστηκαν από την χαμηλότερη κατανάλωση στην περιοχή.

  Επιπλέον λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης των μονάδων, τέθηκε εκτός λειτουργίας παραγωγική δυναμικότητα, γεγονός που συνετέλεσε ώστε να μην αποτυπωθεί η αναμενόμενη θετική αύξηση στις πωλήσεις εξαιτίας του νέου κανονισμού ΙΜΟ 2020 για τα ναυτιλιακά καύσιμα.

  Στα άλλα προϊόντα, τα περιθώρια στις βενζίνες εμφανίζονται βελτιωμένα, σε σχέση με πέρυσι, ενώ και η ζήτηση κινήθηκε θετικά. Την ίδια στιγμή η ζήτηση για πετρέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο επιδεινώθηκε κυρίως λόγω της καταρράκωσης της ζήτησης της ναυτιλίας.

  Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την ανάλυση της Axia Research τα ΕΛΠΕ εκτιμάται ότι πέτυχαν να διατηρήσουν τα περιθώριά τους πάνω από τα 9 δολάρια το βαρέλι, με μικρές απώλειες σε σχέση με πέρυσι. Εάν ληφθεί υπόψη και το κλείσιμο του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, τότε τα EBITDA του τομέα διύλισης υπολογίζεται ότι κυμάνθηκαν στα 67 εκατ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

  Η πορεία των πετροχημικών αναμένεται να εμφανιστεί μειωμένη σε σχέση το περυσινό ασυνήθιστα υψηλό τρίμηνο ενώ η εμπορία επηρεάστηκε κυρίως από τον ηπιότερο χειμώνα που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο οι βελτιώσεις στην αποδοτικότητα του δικτύου πρατηρίων αναμένεται να παράσχουν στήριξη στα αποτελέσματα (EBITDA 23 εκατ. ευρώ). Στα θετικά τέλος και η αναμενόμενη μείωση κατά 12% του χρηματοοικονομικού κόστους που έρχεται ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους δανεισμού.

  Χ. Φλουδόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ