Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Φεβ-2020 08:19

  LPC: Η άγνωστη θυγατρική της ΜΟΗ που χτίζει εργοστάσιο λιπαντικών στην Αλγερία

  LPC: Η άγνωστη θυγατρική της ΜΟΗ που χτίζει εργοστάσιο λιπαντικών στην Αλγερία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Πρόκειται για μια εταιρεία που είναι μέλος του ομίλου της Motor Oil και παρότι ιδρύθηκε το 1981 δεν είναι ευρέως γνωστή με την επωνυμία της (LPC ή αλλιώς Lubricants & Petroleum Corporation). Βεβαίως η LPC είναι γνωστή στους καταναλωτές μέσω των brands λιπαντικών που παράγει ή εμπορεύεται και τα οποία περιλαμβάνουν τις φίρμες Cyclon, Valvoline, ELF Total, AVIN και Nipco Lubricants.  

  Η εταιρεία λοιπόν η οποία είχε το 2019 πωλήσεις 120 χιλιάδων μετρικών τόνων, εκ των οποίων το 50% κατευθύνθηκε σε εξαγωγές, ανακοίνωσε στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, ότι έχει συμφωνήσει με την εταιρεία Naftal για την υλοποίηση μιας νέας παραγωγικής επένδυσης στην Αλγερία.

  Η επένδυση αφορά στην κατασκευή ενός blending plant με δυναμικότητα παραγωγής 55 χιλιάδων μετρικών τόνων λιπαντικών και 5 χιλιάδων μετρικών τόνων γράσων ενώ το ύψος της θα φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ. Η Naftal σημειώνεται ότι είναι θυγατρική της κρατικής ενεργειακής εταιρείας της Αλγερίας Sonatrach και θα έχει το 51% της νέας μονάδας, ενώ η LPC το 49%.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση της LPC έχει στρατηγικό χαρακτήρα με στόχο την εδραίωσή της σε μια αγορά, όπως αυτή της Αφρικής, όπου το επόμενο διάστημα ο τομέας των λιπαντικών όχι μόνο δε θα δέχεται πιέσεις όπως συμβαίνει στις ώριμες δυτικές αγορές (λόγω της αύξησης της ηλεκτροκίνησης) αλλά αναμένεται να καταγράψει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης.

  "Αποτελούμε έναν σημαντικό διεθνή παίκτη στην αγορά λιπαντικών και στόχος μας είναι σύντομα να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο", ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της LPC Δημήτρης Κονταξής προσθέτοντας ότι η εταιρεία επενδύει σε στρατηγικές συνεργασίες και νέες τεχνολογίες με έμφαση στην ποιότητα και την ασφάλεια και με επίκεντρο τον πελάτη.

  Σύμφωνα με στοιχεία για τον κλάδο οι εξαγωγές της LPC αντιπροσωπεύουν το 98% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών λιπαντικών, πραγματοποιώντας πωλήσεις σε περισσότερες από 55 χώρες και διατηρώντας θυγατρικές σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.

  Επιπρόσθετα, οι επενδύσεις της εταιρείας την τελευταία 10ετία ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ, με την πιο πρόσφατη να αφορά στην κατασκευή νέας σύγχρονης μονάδας παραγωγής γράσου 3.000 ΜΤ/ ετησίως, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Η μονάδα που βρίσκεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, εφαρμόζει τις τελευταίες διαθέσιμες τεχνολογίες και παράγει μία πλήρη σειρά γράσων λιθίου, ασβεστίου αλλά και συνθετικών γράσων.

  Σημειώνεται ότι τα προϊόντα αυτά και ειδικότερα τα γράσα έχουν, σε αντίθεση με τα συμβατικά λιπαντικά που καταγράφουν σταθερότητα, ανοδική πορεία. Αυτό συμβαίνει καθώς βρίσκουν εφαρμογή ακόμη και σε ηλεκτροκίνητα οχήματα. Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Κονταξής θα οδηγήσει τον κλάδο των λιπαντικών σε μετασχηματισμό και όχι απαραίτητα σε οικονομική συρρίκνωση.

  Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα μπορεί να μην απαιτούν συμβατικά λιπαντικά, ωστόσο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ειδικά πιο σύνθετα λιπαντικά. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά γίνεται πιο niche, πιθανόν θα μειώσει τους όγκους της, όχι αναγκαία και την αξία των πωλήσεών της, εκτίμησε ο κ. Κονταξής.

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η LPC στηρίζει την κυκλική οικονομία αναπτύσσοντας προϊόντα με υψηλό δείκτη κυκλικότητας και εφαρμόζοντας αυστηρές διαδικασίες διαχείρισης αποβλήτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ