Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 07:54

  "Τρέχει" με επιδόσεις η Intrum Hellas

  "Τρέχει" με επιδόσεις η Intrum Hellas
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Σημαντικές επιδόσεις που αποτυπώθηκαν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, καταγράφει το πρώτο τραπεζικό carve – out στην ελληνική αγορά, η Intrum Hellas.

  H εταιρεία, με σύνολο νομικών απαιτήσεων υπό διαχείριση, ύψους 46 δισ. ευρώ, είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος servicer στην εγχώρια αγορά και στοχεύει να μπει πολύ δυναμικά στη διαχείριση των τιτλοποιήσεων που αναμένονται το προσεχές διάστημα. To πρώτο χαρτοφυλάκιο της PQH ("Αίολος"), ύψους 2,5 δισ. ευρώ, πρόκειται να γίνει onboarding στην πλατφόρμα διαχείρισης της Intrum Hellas στο τέλος Μαρτίου.

  Μιλώντας στο Capital.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος, δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το ξεκίνημα και τις προοπτικές της Intrum Hellas, καθώς, όπως αναφέρει, η αγορά των τιτλοποιήσεων που ανοίγεται στην Ελλάδα, αποτελεί μοναδική ευκαιρία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  "Η Intrum Hellas έχει "ξεμπερδέψει" με όλες τις "παιδικές ασθένειες" (π.χ. συστήματα, διαδικασίες) ήδη από το πρώτο τρίμηνο της λειτουργίας της  και το μέλημά της, πλέον, είναι πώς θα συμμετέχει ως servicer στα μεγάλα deals των τιτλοποιήσεων του "Ηρακλή". Η εταιρεία προχωρά πλήρως λειτουργική και αναπτύσσεται. Ήδη έχουμε προσλάβει 100 άτομα από το ξεκίνημά μας, δουλεύουμε σήμερα με ένα προσωπικό 1.300 εργαζομένων και θα κάνουμε άλλες 50 προσλήψεις για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου "Αίολος" της PQH", λέει ο κ. Γεωργακόπουλος, προσθέτοντας ότι η Intrum Hellas στήνει, στην παρούσα φάση, και το δικό της τμήμα διαχείρισης ακινήτων (REOs).

  Ορατές επιδόσεις από το ξεκίνημα της Intrum Hellas

  To carve – out της Τράπεζας Πειραιώς με την ίδρυση της Intrum Hellas στην οποία μεταβιβάστηκε η εσωτερική πλατφόρμα διαχείρισης του Recovery Banking Unit της Τράπεζας Πειραιώς, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Σε 11 μήνες από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις.

  Ως ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος servicer στην εγχώρια αγορά, η Intrum Hellas έχει το μέγεθος και την τεχνογνωσία να διαχειριστεί μεγάλο εύρος προβληματικών χαρτοφυλακίων, διευκολύνοντας και τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων.

  Η συμβολή της, ειδικά, στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας Πειραιώς θα είναι σημαντική και ήδη τα πρώτα δείγματα φάνηκαν στη μείωση των NPEs κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το δ΄ τρίμηνο 2019 ήταν το 17ο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τα MEA του Ομίλου να διαμορφώνονται στα 24,5 δισ. ευρώ, ενώ ιστορικά χαμηλές ήταν οι εισροές να καταγράφηκαν.

  Η Intrum Hellas θα συμβάλλει καταλυτικά στο εφεξής σχέδιο εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο μονοψήφιο δείκτη ΜΕΑ μέχρι το 2023, από 49% στο τέλος του 2019. Η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να επισπεύσει τις ενέργειες μείωσης των αποθεμάτων ΜΕΑ, κατά περίπου 11 δισ. ευρώ το 2020 από περίπου 7 δισ. ευρώ στο αρχικό πλάνο, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου "Ηρακλής".

  Η επίσπευση περίπου 7 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεων το 2020 αναμένεται να επιτρέψει την ομαλοποίηση του εξόδου απομειώσεων δανείων από το 2021. Δύο μη οργανικές συναλλαγές ΜΕΑ έχουν προγραμματιστεί για φέτος: το "Vega" που αντιστοιχεί σε μικτή λογιστική αξία ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, μαζί με το "Phoenix" που αντιστοιχεί σε μικτή λογιστική αξία περίπου 2 δισ. ευρώ.

  Το ιστορικά χαμηλό επίπεδο αθετήσεων και επανα-αθετήσεων που καταγράφηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2019 σηματοδοτεί τις βελτιούμενες τάσεις για την προσεχή περίοδο. Σημειώνεται ότι ο δείκτης ΜΕΑ αναμένεται να περιορισθεί στο περίπου 15% στο τέλος του 2022.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ