Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Φεβ-2020 08:30

  Πώς έκλεισε το 4ετές σίριαλ με τα δάνεια της Αλουμύλ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Έπειτα από συζητήσεις και διεργασίες που εντάθηκαν την τελευταία διετία, χρονολογούνται όμως από τα τέλη του 2016, η γνωστή βιομηχανία προφίλ αλουμινίου "Αλουμύλ" εξασφάλισε την οριστική συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ.

  Το term sheet που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή σηματοδοτεί μια συμφωνία που εξασφαλίζει την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, με παράλληλη, σημαντική, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανεισμού της.

  Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την αναδιάρθρωση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρίας, ύψους 154 εκατ. ευρώ (στο τέλος Ιουνίου 2019, με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία) έως το 2033, μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου με επιτόκιο πέριξ του 3%. Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις, ο μέσος όρος επιτοκίου των ομολογιακών δανείων του ομίλου (στις 30/6/19) ήταν 4,38% ενώ των λοιπών μακροπρόθεσμων δανείων ήταν 3,12%.

  Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει την εισφορά στην Αλουμύλ του ποσοστού (81%) που συνολικά ελέγχει στη θυγατρική εταιρεία κατεργασίας αλουμινίου "Αλουφόντ” ο βασικός μέτοχος, Γ. Μυλωνάς. Οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών και αφορούν στο ποσοστό του βασικού μετόχου, κατά πληροφορίες, θα αποτελέσουν ενέχυρο για τις τράπεζες.

  Οι διαδικασίες για τη συγχώνευση με απορρόφηση της Αλουφόντ από την Αλουμύλ έχουν ήδη ξεκινήσει (με ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα την KPMG), και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο του 2020, επιτρέποντας εκτεταμένες επιχειρηματικές συνέργειες σε επίπεδο χρηματοοικονομικού και λειτουργικού κόστους, κάτι που θα αποτυπωθεί στην χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας. Ακόμη, προβλέπεται σειρά άλλων ενεργειών με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δομής του ομίλου, με επίκεντρο τη διαχείριση των θυγατρικών.

  Διαρκείς παρατάσεις

  Η οριστική συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της Αλουμύλ εμφάνισε αρκετές διακυμάνσεις και πέρασε από διάφορα στάδια, πριν ολοκληρωθεί.

  Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων στα τέλη του 2016, η αρχική καταληκτική ημερομηνία των ομολογιακών δανείων της μητρικής, συνολικού ποσού 154 εκατ., ήταν τον Ιούνιο του 2017.

  Παρατάθηκε με τροποποιητικές πράξεις μέχρι τον Ιούλιο 2018, ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς οι πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν, κατόπιν σχετικού αιτήματος, να παράσχουν στην εταιρεία μια περίοδο ανοχής (standstill) εντός της οποίας θα καταρτιστεί βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων.

  Η σύμβαση αναστολής ίσχυσε αναδρομικά από 12.07.2018 και προέβλεπε αρχική περίοδο ανοχής μέχρι την 12.12.2018. Παρατάθηκε εκ νέου διαδοχικές φορές, πλέον μέχρι το Μάρτιο του 2020, προκειμένου να υπογραφεί το απαιτούμενο μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών

  Στην περυσινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, ο βασικός μέτοχος Γ, Μυλωνάς είχε προϊδεάσει για μια συναινετική λύση στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας.

  Σημαντική παράμετρος ήταν η επιστροφή της βιομηχανίας προφίλ αλουμινίου στην κερδοφορία στη χρήση του 2018. Πλέον στο εξάμηνο του 2019 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 116,9 εκατ. ευρώ (από 121 εκατ. ευρώ) και τα ΕΒΙΤDA στα 11,4 εκατ. ευρώ (από 9,8 εκατ. ευρώ).

  Η εταιρεία έχει αναφέρει πως βάσει των προϋπολογισθέντων στοιχείων για τη χρήση 2019, προβλέπεται να υπάρξει σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και βελτίωση τόσο της λειτουργικής κερδοφορίας για τον Όμιλο και την Εταιρεία, όσο και της κερδοφορίας προ και μετά φόρων σε σύγκριση με τη χρήση 2018.

  Η Αλουμύλ (Alumil) που προ μηνών γιόρτασε 30 χρόνια λειτουργίας αποτελεί σήμερα έναν πολυεθνικό όμιλο με 32 θυγατρικές, 12 εργοστάσια παραγωγής σε έξι χώρες, 630.000 τ.μ. βιομηχανικών εκτάσεων, 230.000 τ.μ. βιομηχανικών κτιρίων, 2.200 εργαζομένους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κύκλο εργασιών που αναμένεται να ξεπεράσει τα 240 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2019. Η αποτίμηση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  - Alumil: Προς συμφωνία με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ