Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Φεβ-2020 09:12

  Στην Τράπεζα της Ελλάδος ο φάκελος της Viva για την Praxiabank

  Στην Τράπεζα της Ελλάδος ο φάκελος της Viva για την Praxiabank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβλέπει το σχέδιο λειτουργίας της Praxia που προτίθεται να υποβάλλει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος η Viva Wallet. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο σχετικός φάκελος αναμένεται να κατατεθεί στην ΤτΕ την ερχόμενη εβδομάδα, εκκινώντας μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρώσει τη συμφωνία εξαγοράς σε διάστημα 4 – 6 μηνών. Κρίσιμος παράγοντας στην αξιολόγηση του φακέλου και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας θα είναι το "πράσινο φως" από την ΤτΕ για το fit & proper του αγοραστή (Viva). 

  Από την πλευρά της Viva, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το fit & proper, καθώς, μεταξύ άλλων, η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ, την οποία κάλυψε το βρετανικό venture capital και private equity fund Hedosophia, μπαίνοντας ως νέος επενδυτής στη Viva.

  Επιπλέον, μέτοχος της Viva από το 2018, είναι το fund Diorama, στο οποίο επενδυτές είναι  το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και σε μικρότερο ποσοστό τράπεζες, όπως η Eurobank, ασφαλιστικές εταιρείες και Έλληνες επιχειρηματίες.

  Σημειώνεται ότι το fund Hedosophia αποτίμησε την Viva τρεις φορές υψηλότερα από τα επίπεδα των 82,447 ευρώ/μετοχή στα οποία είχε μπει μέτοχος η Diorama προ διετίας, ενώ σκοπεύει να υπερτριπλασιάσει τα κεφάλαια των 60 εκατ. που έβαλε στην εταιρεία και να παραμείνει μέτοχος τουλάχιστον μέχρι την εισαγωγή της Viva Wallet σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.

  Το business plan

  Οι πληροφορίες για το business plan της Viva αναφέρουν ότι η Praxia θα λειτουργήσει με ένα λιτό σχήμα και με αντικείμενο προσαρμοσμένο σε συγκεκριμένα προϊόντα της Viva Wallet (κάρτες), καταθέσεις και στοχευμένες χορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Υπενθυμίζεται ότι η δεσμευτική συμφωνία που υπέγραψε η Atlas Merchant Capital, μέτοχος κατά 100% της Praxiabank, για την πώληση του συνόλου των μετοχών της τελευταίας στην Viva Wallet Holdings, προβλέπει την είσπραξη τιμήματος 9 εκατ. ευρώ και  επιπλέον 15,7 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν όλα τα κόστη λειτουργίας της τράπεζας από την 1η/1/2020 και για 12 μήνες, διασφαλίζοντας πλήρως και την επάρκεια κεφαλαίων της.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσό των 15,7 εκατ. ευρώ έχει κατατεθεί σε δεσμευμένο λογαριασμό ειδικού σκοπού (escrow account), ενώ όπως αναφέρεται στο Capital.gr, το ποσό που απαιτείται για τη λειτουργία της Praxia σήμερα κινείται κάτω του 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως. 

  Η επένδυση της Viva Wallet στην Praxiabank ανέρχεται συνολικά σε 25 εκατ. ευρώ και με αυτήν η Viva θα αποκτήσει τραπεζική άδεια που θα της επιτρέψει άμεση διασύνδεση με τα τοπικά συστήματα πληρωμών στην Ευρώπη, καθιστώντας την πανευρωπαϊκό "παίκτη" στο χώρο των πληρωμών.

  Ειδικότερα, η Viva θα μπορεί να ανοίγει καταθετικούς λογαριασμούς με τραπεζικό IBAN, και θα μπορεί να έχει άμεση είσοδο σε άλλες αγορές, συνδεόμενη απευθείας, και όχι μέσω ντόπιων συνεργατών, με τα τοπικά συστήματα πληρωμών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η εταιρεία θα μπορέσει να κάνει εκκαθάριση καρτών όχι μόνο για τα μεγάλα διεθνή σήματα (Visa, Mastercard, American Express), αλλά και για τοπικά σχήματα καρτών.

  Η Viva Wallet έχει σήμερα παρουσία με γραφεία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες και έως το τέλος του β΄ τριμήνου 2020 θα έχει επεκτείνει την παρουσία της σε 23 χώρες, συμπεριλαμβάνοντας αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας (π.χ. Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σουηδία, Δανία κ.ά). 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ