Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Φεβ-2020 09:08

  Επαγγελματίες: Πώς θα αναγνωρίσουν τον χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας στα συντάξιμα

  Επαγγελματίες: Πώς θα αναγνωρίσουν τον χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας στα συντάξιμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Σαν χρόνος ασφάλισης λογαριάζεται ο χρόνος κατά τον οποίο λαμβάνει επίδομα ανεργίας ένας ελεύθερος επαγγελματίας.

  Αυτό ξεκαθαρίζει εγκύκλιος την οποία δημοσιοποίησε χθες ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κατά συνδυαστική εφαρμογή διατάξεων που πέρασαν το 2011 και το 2019.

  Το 2011 θεσπίστηκε η εισφοράς των επαγγελματιών υπέρ του ΟΑΕΔ, ενώ το 2019 (από την προηγούμενη κυβέρνηση) πέρασε διάταξη η οποία συμπεριλάμβανε το χρόνο καταβολής του επιδόματος του ΟΑΕΔ στο χρόνο στον οποίο προσμετρείται, και μάλιστα χωρίς να εξαγοράζεται, για να βγει κάποιος αυτοασφαλισμένος στη σύνταξη.

  Η ισχύς, μάλιστα, της σχετικής δυνατότητας είναι αναδρομική και συγκεκριμένα, από τις 17/5/2019.

  Στο πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων εμπίπτουν, οι υπαγόμενοι στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (π. ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και π. ΕΤΑΑ) που έχουν λάβει βοήθημα από τον ΟΑΕΔ. Με άλλα λόγια, αφορά, βασικά στους έμπορους, στους βιοτέχνες, στους αυτοκινητιστές  (είτε είναι ατομικοί επιχειρηματίες, είτε μέλη εταιρειών), στους "μπλοκάκηδες" (πχ δημοσιογράφους), αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.   

  Πιο αναλυτικά, υπενθυμίζεται πως  μεταξύ άλλων αναγνωριζόμενων χρόνων ασφάλισης, προβλέπεται η αναγνώριση του χρόνου επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και μέχρι 300 ημέρες στους μισθωτούς.

  Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται, χωρίς εξαγορά από τον ασφαλισμένο, από τις υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ, με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, προσκομίζοντας βεβαίωση του ΟΑΕΔ, και δεν απαιτείται η έκδοση αναγνωριστικής απόφασης.  Το ίδιο ισχύει πλέον και για τους μη μισθωτούς.

  Και αυτό γιατί από το 2011  συστάθηκε στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ειδικός λογαριασμός Ανεργίας με σκοπό τη χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος στους ασφαλισμένους του π. ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΑ και π. ΕΤΑΠ- ΜΜΕ.

  Κατ’ εξουσιοδότηση των παραπάνω διατάξεων εκδόθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες μεταξύ άλλων καθορίστηκαν οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή του βοηθήματος του ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους των παραπάνω πρώην  ασφαλιστικών  Φορέων. Με νέα διάταξη, πέρσι,  επεκτάθηκε  και στους μη μισθωτούς το δικαίωμα αναγνώρισης , του χρόνου καταβολής του βοηθήματος ανεργίας ως χρόνου ασφάλισης.

  Προϋποθέσεις αναγνώρισης

  Η αναγνώριση του χρόνου καταβολής βοηθήματος στους μη μισθωτούς γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους που αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής και επιδοτούμενης από τον ΟΑΕΔ ανεργίας των μισθωτών.

  Ειδικότερα,  για την αναγνώριση του χρόνου καταβολής του βοηθήματος, ως πλασματικού χρόνου υποβάλλεται σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους, στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης

  Οι αιτούντες, όμως, θα πρέπει να έχουν λάβει το παραπάνω βοήθημα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση καταβολής του βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ.

  Τονίζεται, επίσης, πως ο πλασματικός χρόνος καταβολής βοηθήματος που μπορεί να αναγνωριστεί φτάνει μέχρι  ένα έτος.

  Επίσης, αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και δεν εκδίδεται Πράξη αναγνώρισης.

  Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως αξιοποιείται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης. Τέλος, συνυπολογίζεται στο ανώτατο κατ’ έτος όριο των δυνάμενων να αναγνωριστούν πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ