Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Φεβ-2020 08:53

  Άβαξ: Κλείνει το κεφάλαιο της J&P μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ

  Άβαξ: Κλείνει το κεφάλαιο της J&P μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Το κεφάλαιο που άνοιξε, πριν από περίπου ένα χρόνο με την μετονομασία από J&P Άβαξ σε Άβαξ, κλείνει με την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του κατασκευαστικού ομίλου, ύστερα από την κάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 20 εκατ. ευρώ.

  Τα προβλήματα του κυπριακού ομίλου J&P Overseas και μέχρι πρότινος βασικού μετόχου-με 41,5%- της Άβαξ, που έγιναν γνωστά τον Οκτώβριο του 2018, επιτάχυναν τις εξελίξεις με τη διοίκηση της Άβαξ να προχωρά στην υιοθέτηση σειράς κινήσεων με στόχο την απαλλαγή από τη J&P. 

  Η ΑΜΚ

  To rebranding της περασμένης άνοιξης έρχεται να διαδεχθεί η αλλαγή στα ποσοστά των βασικών μετόχων της εισηγμένης, μετά την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου και την απόκτηση των αδιάθετων μετοχών.

  Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό της J&P μειώνεται στο 24%, το οποίο αναμένεται να αλλάξει χέρια, καθώς θα τεθεί, προσεχώς, προς πώληση από την Alvarez & Marshal, που είναι ο ειδικός εκκαθαριστής της εταιρείας. Μετά την ΑΜΚ, η οικογένεια Ιωάννου ενισχύει τη θέση της στην εισηγμένη, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται σε 20% -ήταν λίγο χαμηλότερο από 5%.

  Αντίστοιχα, η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Κωνσταντίνου Μιτζάλη και της οικογένειας Κουβαρά τοποθετείται σε 20% και 9,2%, αντίστοιχα. Η ισχυροποίηση της θέσης των βασικών μετόχων και ο περιορισμός του ποσοστού της J&P, επικυρώνεται η αυτόνομη πορεία, που διαγράφει η Άβαξ, σε σχέση με την J&P Overseas.  

  Τα προβλήματα βέβαια, της τελευταίας δεν είχαν, ποτέ, επηρεάσει άμεσα την εισηγμένη κατασκευαστική του Αμαρουσίου, όμως, η έριδα μεταξύ της πλευράς Ευθύβουλου Παρασκευαϊδη και της αδερφής του Λεώνης Παρασκευαϊδη και της πλευράς της μητέρας τους Θέλμα με τη δεύτερη κόρη της Χριστίνα και το γαμπρό της Ανδρέα Παπαθωμά, είχε, εμμέσως, αγγίξει την τεχνική εταιρεία.

  Η επόμενη μέρα

  Ύστερα από την ολοκλήρωση της ΑΜΚ όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, με την Άβαξ να έχει ως προτεραιότητα τη διεκδίκηση νέων έργων εντός κι εκτός Ελλάδας. Επί ελληνικού εδάφους, η Άβαξ διεκδικεί κοινοπρακτικά με την Ghella και την Alstom το έργο της γραμμής 4 του Μετρό ύψους 1,8 δισ. ευρώ,  έχοντας περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού μαζί με τις Άκτωρ και Ansaldo.

  Διευρύνοντας την παρουσία της στην Μέση Ανατολή, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην εξαγορά τριών θυγατρικών της J&P Overseas (Conspel Construction Specialist Limited, J&P Qatar WLL και Abu Dhabi J&P) με στόχο να δημιουργηθεί ένα success story” αντάξιου αυτού στην αρχή της πορείας της κατασκευαστικής με ιδρυτές τον Στέλιο Ιωάννου και τον Γιώργο Παρασκευαΐδη, όπως έχει αναφέρει, σε γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Χρήστος Ιωάννου.

  Που θα διατεθούν τα κεφάλαια

  Η κατασκευαστική θα διαθέσει τα κεφάλαια που έχει αντλήσει από την ΑΜΚ ως εξής:

  - Περίπου 4,725 εκατ. ευρώ για κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια της εταιρείας
  - 5 εκατ. ευρώ για μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων

  - 3,43 εκατ. για τη χρηματοδότηση της 100% θυγατρικής Volterra AE ως προς την εισφορά ιδίων κεφαλαίων στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο στο Κουρομάντρι-Ριγανόλακα Ναυπακτίας

  - 3,487 εκατ. για βελτίωση ταμειακής ρευστότητας, ενόψει και των πληρωμών (σε δόσεις) του προστίμου ύψους 18,3 εκατομμυρίων που επιβλήθηκε το 2017 στην εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για διευθέτηση διαφοράς.
   -3 εκατ. για εισφορά ιδίων κεφαλαίων και δανείου μειωμένης εξασφάλισης (sub-debt) στο έργο ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμμάτων του Νομού Ηλείας.

  Συνολικά το ανεκτέλεστο της εταιρείας διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ, μετά την ανάληψη τριών έργων 740 εκατ. ευρώ το περασμένο φθινόπωρο.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων