Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Φεβ-2020 08:21

  Τρ. Πειραιώς: Μείωση NPEs κατά 17 δισ. ευρώ προβλέπουν οι νέοι επιχειρησιακοί στόχοι

  Τρ. Πειραιώς: Μείωση NPEs κατά 17 δισ. ευρώ προβλέπουν οι νέοι επιχειρησιακοί στόχοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κατά περίπου 17 δισ. ευρώ, από το τέλος Δεκεμβρίου 2019 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2022, προβλέπουν οι νέοι επιχειρησιακοί στόχοι της Τράπεζας Πειραιώς που θα υποβληθούν στον SSM στα τέλη Μαρτίου.

  Στο τέλος του 2022 η Τράπεζα στοχεύει σε μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο δανείων της τάξεως των 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα απαρτίζεται από δάνεια περίπου 3 δισ. ευρώ στην κατηγορία παρακολούθησης (forborne), δάνεια περίπου 500 εκατ. ευρώ σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και άλλα τόσα σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και καταγγελμένα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ.

  Ο παραπάνω σχεδιασμός που αποτυπώνεται σε μείωση του δείκτη NPE από περίπου 49% στο τέλος 2019 σε περίπου 15% στο τέλος του 2022, έχει ως επίκεντρο τις δύο τιτλοποιήσεις, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για την τιτλοποίηση Phoenix που αφορά μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ και την τιτλοποίηση Vega, μη εξυπηρετούμενων δανείων 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. στεγαστικά και τα υπόλοιπα επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων, το πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου 8 δισ. ευρώ και έξοδο από την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων, δανείων περίπου 13 δισ. ευρώ.

  Ωστόσο, μέχρι τα τέλη του 2022, προβλέπεται και δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου 4 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας το τελικό καθαρό αποτέλεσμα της μείωσης των NPEs στα 17 δισ. ευρώ (από τα περίπου 24,5 δισ. ευρώ στο τέλος 2019, σε λιγότερα των 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022).

  Ειδικότερα, αναμένεται η δημιουργία νέων NPEs με ρυθμό 350 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο (στα 260 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο δ΄ τρίμηνο 2019). Από την άλλη πλευρά, οι εισπράξεις δανείων, οι ιάσεις, οι ρευστοποιήσεις και οι διαγραφές υπολογίζονται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο (το ποσό αυτό αναμένεται και για το δ΄ τρίμηνο 2019), με δυνατότητα βελτίωσης που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των δανειοληπτών και τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για τις δύο τιτλοποιήσεις προβλέπει τα εξής: Τιτλοποίηση Phoenix: Άνοιγμα VDR για τους επενδυτές εντός του Φεβρουαρίου, υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών τον Μάρτιο, πιστοληπτική αξιολόγηση των τίτλων από rating agency τον Απρίλιο, υποβολή δεσμευτικών προσφορών και υπογραφή της πώλησης τον Μάιο και ολοκλήρωση της συναλλαγής τον Ιούλιο.

  Αντίστοιχα για την τιτλοποίηση Vega: Δομή της τιτλοποίησης και πλάνο διαχείρισης από τον servicer τον Μάιο, άνοιγμα VDR για τους επενδυτές εντός του Ιουνίου, υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών τον Ιούλιο, πιστοληπτική αξιολόγηση των τίτλων από rating agency τον Αύγουστο, υποβολή δεσμευτικών προσφορών και υπογραφή της πώλησης τον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωση της συναλλαγής τον Δεκέμβριο.

  Οι τιτλοποιήσεις της Τράπεζας Πειραιώς θα ακολουθηθούν και από hive – down προς το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε απόσχιση και εισφορά των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της σε νέα 100% τραπεζική θυγατρική, με παράλληλη μετατροπή του υφιστάμενου νομικού προσώπου της Τράπεζας Πειραιώς σε εταιρία holding.

  Στη νέα Τράπεζα Πειραιώς θα μεταφερθούν οι senior τίτλοι, ύψους 2 δισ. ευρώ, από τις δύο τιτλοποιήσεις, ενώ στην holding θα παραμείνουν οι mezzanine και junior τίτλοι με προοπτική να διατεθούν σε επενδυτές. 

  Ταυτόχρονα με τη μείωση των NPEs, οι επιχειρησιακοί στόχοι της  Τράπεζας Πειραιώς θα προβλέπουν και μείωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Τράπεζας έχει αξία 3,3 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ είναι ιδιόκτητα ακίνητα και ιδιοκτησίες leasing. Τα εμπορικά ακίνητα είναι αξίας 900 εκατ. ευρώ, τα βιομηχανικά 400 εκατ. ευρώ, τα οικιστικά 300 εκατ. και λοιπά ακίνητα 400 εκατ. ευρώ. Tη μείωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, θα επιταχύνει η σύσταση θεματικών SPVs, οι πωλήσεις πακέτων (bulk sales), καθώς και η ενεργοποίηση, εντός του 2020, της Intrum REO servicer. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ