Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Φεβ-2020 07:49

  Forthnet: Τα σενάρια για τη Duet, πότε κλείνει η συμφωνία με Alter Ego

  Forthnet: Τα σενάρια για τη Duet, πότε κλείνει η συμφωνία με Alter Ego
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:05

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Εντός Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet από την εταιρεία Alter Ego Mass Media του Ομίλου Μαρινάκη, με βάση την προεργασία που μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει οι δύο πλευρές.

  Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως η διαδικασία βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία είχε καταγραφεί μικρή πρόοδος, λόγω της προτεραιότητας που είδε δοθεί από την Alter Ego στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Mega Channel.

  Οι διαδικασίες πλέον προχωρούν με ταχύ ρυθμό έπειτα από το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, όταν τράπεζες και Alter Ego έπιασαν ξανά το νήμα της συναλλαγής, η οποία είχε τεθεί προσωρινά στην αναμονή.

  Τα συμβατικά κείμενα της συμφωνίας έχουν ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό και απομένουν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να διευθετηθούν νομικής και τεχνικής φύσεως εκκρεμότητες, επί έξι σημείων του transaction, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές. Κύριος στόχος εξακολουθεί να παραμένει η υπογραφή της συμφωνίας πριν το τέλος του μήνα.

  Το ενδιαφέρον από HIG και Duet

  Με τις δύο πλευρές να συνεργάζονται προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του deal, οι τράπεζες δεν είχαν λόγο να προχωρήσουν στη διερεύνηση των δύο προτάσεων που προγενέστερα αλλά και στο μεσοδιάστημα εκδηλώθηκαν από ισάριθμα επενδυτικά κεφάλαια, το HIG και το Duet, για τη Forthnet. Προτάσεις που παρά το περιεχόμενό τους πιστοποιούν την αξία και τη δυναμική της Forthnet καθώς και τις προοπτικές που ενσωματώνει η τηλεπικοινωνιακή αγορά στην Ελλάδα, η οποία μέσα στα επόμενα χρόνια θα βιώσει σημαντικές αλλαγές.  

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση του Duet υποβλήθηκε με την αίρεση να πραγματοποιηθεί έλεγχος δέουσας επιμέλειας (proposal subject to confirmatory due diligence) από πλευράς του fund, κάτι που οι πωλήτριες τράπεζες δεν ήταν διατεθειμένες να συζητήσουν, αφού πέραν των άλλων θα σήμαινε νέα καθυστέρηση 3-4 μηνών στην καλύτερη των περιπτώσεων. Επιπλέον, ουδείς μπορούσε να διασφαλίσει ότι το fund θα αποκτούσε πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία που θα ζητούσε.

  Επιπρόσθετα, κατά τις ίδιες πηγές, το καθαρό τίμημα που προσφέρει το Duet στις τράπεζες για την απόκτηση της Forthnet δεν είναι υψηλότερο αυτού της Alter Ego, αφού η πρόταση του fund περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση μέρους του τιμήματος με δάνειο από τις πωλήτριες τράπεζες.

  Σε επικοινωνία υψηλόβαθμου στελέχους της Duet Group με το Capital.gr, πάντως η πλευρά του fund δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία πως η πρόταση που έχει καταθέσει το fund για τη Forthnet περιλαμβάνει δανεισμό από τις πιστώτριες τράπεζες. Όπως σημειώθηκε, η πρόταση που έχει κατατεθεί συνοδεύεται από εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ σε ό,τι αφορά το σκέλος της διενέργειας ελέγχου δέουσας επιμέλειας, αναφέρεται πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί due diligence στην εταιρεία.

  Ενδιαφέρον, πάντως, είναι πως από την πλευρά των τραπεζών επιμένουν για την ορθότητα των πληροφοριών που μετέφερε το Capital.gr.

  Στην τελική ευθεία

  Πάντως, επί του παρόντος, τράπεζες και Alter Ego προχωρούν πάνω στη συναλλαγή που έχουν αμφότερες δομήσει. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται να έχουν συμφωνήσει σε ένα τίμημα της τάξης των 41 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet από την τελευταία. Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται σημαντικό haircut των δανείων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι τράπεζες θα διατηρήσουν ποσοστό της τάξης του 15%, του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet.

  Με την ολοκλήρωση και υπογραφή της εξαγοράς, οι ρυθμιστικές Αρχές - Επιτροπή Ανταγωνισμού και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - θα εξετάσουν τη συμφωνία προκειμένου να δώσουν το "πράσινο φως". Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, οι συναλλασσόμενες πλευρές εμφανίζονται καθησυχαστικές για το ζήτημα των εγκρίσεων.

  Την ίδια στιγμή, αλλά ανεξάρτητα από την πορεία των συζητήσεων με την Alter Ego, το εγχείρημα εισόδου της Forthnet στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως ιδεατός πάροχος (MVNO), μετά την υπογραφή συμφωνίας τετραετούς διάρκειας με τη Vodafone δείχνει να απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας. Με την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (μέσω μοντέλου MVNO) η εταιρεία θα προσφέρει συνολική κάλυψη των αναγκών των συνδρομητών της για ψυχαγωγία και επικοινωνία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ