Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Ιαν-2020 07:45

  Τι εκκρεμεί για να ξεκινήσει η τουριστική επένδυση €480 εκατ. στην Ιθάκη

  Τι εκκρεμεί για να ξεκινήσει η τουριστική επένδυση €480 εκατ. στην Ιθάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Καθυστέρηση μερικών μηνών έχει προκαλέσει στην τουριστική ανάπτυξη Ithaca Odyssey Resort, η αλλαγή του καθεστώτος αδειοδότησης επενδύσεων, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πρόβλεψη του νέου αναπτυξιακού για έγκριση των μελετών από μία από τις "big 4” ελεγκτικές εταιρείες καθυστέρησε την ένταξη του έργου στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). Τέλη Σεπτεμβρίου το έργο είχε βρεθεί στην τελική ευθεία για την ένταξή του στο καθεστώς ΕΣΧΑΣΕ, ωστόσο, αυτό δεν έχει, ακόμη, γίνει πραγματικότητα λόγω της ανάθεσης σε ελεγκτική εταιρεία της αξιολόγησης των μελετών. Ως εκ τούτου, το προσεχές διάστημα θα γνωστοποιηθούν οι παρατηρήσεις των ελεγκτών προς την εταιρεία-φορέα του έργου Smender κι εφόσον αυτές δεν ανατρέπουν τις, μέχρι τώρα, παραδοχές της επένδυσης (π.χ. κόστος, τιμές πώλησης οικιστικών μονάδων), το Ithaca Odyssey Resort θα ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων.

  Καθυστέρηση στην καθυστέρηση

  Το έργο, ύψους 480 εκατ. ευρώ, είχε βρεθεί στη τελική φάση, δηλαδή της ένταξης στις στρατηγικές επενδύσεις πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Οι τελευταίες "πάγωσαν” τη διαδικασία  της υπαγωγής του έργου στο Fast Track - η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων δεν είχε συνεδριάσει προεκλογικά- και πλέον η αδειοδοτική πορεία σχετίζεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ελεγκτών. Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί χρόνος, ωσότου το Ithaca Odyssey Resort να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Εκτιμάται πάντως, ότι από τη στιγμή δημοσίευσης του ΦΕΚ θα απαιτηθεί έως και ενάμιση μήνας μέχρι να εκδοθεί η άδεια δόμησης και να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Το 2021 δηλαδή, βάσει του καλού σεναρίου θα μπορούσε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου του οποίου η χρηματοδότηση θα προέλθει από ίδια κεφάλαια της Smender και από χρηματοδότηση ξένων funds. H Smender που εκπροσωπείται στη χώρα μας, από τον Τζέιμς Μολφέση, είναι συμφερόντων του Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία Χάρι Τσαλικίδη, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι και ο βασικός χρηματοδότης του έργου.

  Το έργο

  Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη σύγχρονου τουριστικού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, τουριστικό χωριό, και τουριστικές υποδομές (καταδυτικό πάρκο, μαρίνα) σε ενιαία έκταση 1556 στρεμμάτων στην Τοπική Κοινότητα Περαχωρίου, στο νότιο τμήμα του Δήμου Ιθάκης.

  Θα διαθέτει συνολική χωρητικότητα περίπου 2.500 επισκεπτών, θα αποτελείται από τρία ξενοδοχεία, δύο οικιστικές περιοχές και μεγάλο αριθμό συμπληρωματικών ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων και καταστημάτων εστίασης. Θα διαθέτει ελικοδρόμιο, υδατοδρόμιο και καταδυτικό πάρκο.

  Προγενέστερη "εκδοχή" της επένδυσης, που αποκαλούνταν Iliad resort, προέβλεπε την υλοποίηση ανάπτυξης σε περίπου 2.600 στρέμματα, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Greg Norman και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες και 150 κατοικίες γκολφ.

   dimitris.delevegos@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων