Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιαν-2020 13:55

  Scope Ratings: Ο "Ηρακλής" δεν αρκεί - Η ομαλοποιήση των ελληνικών τραπεζών θα πάρει χρόνια

  Scope Ratings: Ο "Ηρακλής" δεν αρκεί - Η ομαλοποιήση των ελληνικών τραπεζών θα πάρει χρόνια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί το 2020, αλλά η πλήρης εξυγίανση δεν είναι ακόμη ορατή στον ορίζοντα, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings σε νέα έκθεσή του.

  Η ποιότητα του ενεργητικού θα αποτελέσει μια βασική πιστωτική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες για πολλά χρόνια, παρά τις προσπάθειες στήριξης της ποιότητας του ενεργητικού του κλάδου μέσω δημόσιων εγγυήσεων για τιτλοποίηση των NPLs.

  "Το πρόγραμμα προστασίας των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας – το σχέδιο Ηρακλής - πιθανότατα θα επιταχύνει τη μείωση του κινδύνου από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ωστόσο  η εκκαθάριση που χρειάζονται είναι τόσο μεγάλη, που οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βρίσκονται πίσω από τις ευρωπαϊκές στο ζήτημα αυτό στο άμεσο μέλλον", όπως τονίζει ο Marco Troiano, αναλυτής της Scope Ratings.

  Το σημείο εκκίνησης για τις ελληνικές τράπεζες είναι αποθαρρυντικό. Ο μέσος δείκτης των NPLs της Ελλάδας είναι στο 37%, διπλάσιος από αυτόν της Κύπρου και 5 φορές υψηλότερος από αυτόν της Ιταλίας. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια πάντως, σημειώνεται.  Η περιορισμένη ονομαστική πτώση των δεικτών NPLs των ελληνικών τραπεζών κρύβει μια ουσιαστική πτώση κατά 35% στο απόλυτο ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων - από 115 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε 74 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2019. Αλλά ακόμη και αν προσαρμοστεί για τη συρρίκνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου, η απόλυτη πτώση στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν σε άλλες χώρες της περιφέρειας (-52% στην Ιταλία, -61% στην Πορτογαλία, -69% στην Ιρλανδία).

  Η Scope εκτιμά πως η μείωση του κινδύνου στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα επιταχυνθεί το 2020, εν μέρει χάρη στο σχέδιο Ηρακλής, με αρκετές ελληνικές τράπεζες να σχεδιάζουν μεγάλες πωλήσεις NPLs. "Η διαθεσιμότητα δημόσιων εγγυήσεων για τους senior τίτλους θα μειώσει την απορρόφηση κεφαλαίου εάν οι τράπεζες αποφασίσουν να διατηρήσουν τα senior ομόλογα (το πιθανότερο σενάριο) ή να αυξήσουν το εύρος των πιθανών αγοραστών εάν προσπαθήσουν να τα πουλήσουν. Αλλά ο Ηρακλής δεν είναι πανάκεια ", προειδοποιεί ο Troiano.

  Τα σχέδια για το de-risking των ισολογισμών που έχουν παρουσιάσει οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι φιλόδοξα και έχουν κίνδυνο εκτέλεσης, σύμφωνα με την Scope. Η επίτευξή τους θα απαιτήσει ένα ισχυρό λειτουργικό περιβάλλον έως το 2023 - κάτι που δεν είναι δεδομένο. "Βλέπουμε θετικά την προσπάθεια των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, αλλά είμαστε προσεκτικοί καθώς τα σημερινά σχέδια ίσως και να μην επαρκούν για να βρεθούν στα επίπεδα της ευρωπαϊκής κανονικότητας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί γύρω από την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όπως πρότεινε η ΤτΕ τράπεζα στα τέλη του 2018" , τονίζει ο οίκος.

  Η Scope θεωρεί ότι η Εθνική Τράπεζα έχει δείξει την καλύτερη δυναμική στην εκτέλεση του σχεδίου μείωσης του κινδύνου και έχει στόχο δείκτη NPE στο 5% μέχρι το 2022.

  Η Eurobank και η Alpha Bank φαίνεται να κατευθύνονται προς τιτλοποιήσεις-μαμούθ NPE, οι οποίες πιθανόν να επωφελούνται από κρατικές εγγυήσεις στους senior τίτλους. Η Eurobank σε δείκτη NPE 8,8% για το 2021, ενώ η Alpha Bank στο 10% το 2022. Η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να έχει δείκτη NPE 52%. Οι τρέχοντες στόχοι, στους οποίους περιλαμβάνεται δείκτης NPE 25% το 2021 και 9% το 2023, δεν είναι αρκετά φιλόδοξοι και το πεδίο εφαρμογής θα πρέπει να αναθεωρηθεί, κατά την Scope.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ