Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιαν-2020 18:50

  Προς NPLs στα 5 δισ. ευρώ οδεύει ολοταχώς η Εθνική Τράπεζα μετά το swap των κρατικών ομολόγων

  Προς NPLs στα 5 δισ. ευρώ οδεύει ολοταχώς η Εθνική Τράπεζα μετά το swap των κρατικών ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Σε επιταχυνόμενη τροχιά έχουν μπει οι εξελίξεις για την απαλλαγή του ισολογισμού της Εθνικής Τράπεζας από τα κόκκινα δάνεια και τον μετασχηματισμό της, μετά την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων 3,3 δισ. ευρώ που είχε αποκτήσει από την ακύρωση του swap Titlos, με νέο 30ετές κρατικό ομόλογο. Η κίνηση αυτή ενισχύει τα καθαρά έσοδα της Τράπεζας και παράγει έκτακτα κέρδη για φέτος της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στην Εθνική να προχωρήσει εμπροσθοβαρώς σε μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων, χωρίς να περάσει από τις διαδικασίες hive down και carve – out, στις οποίες στηρίζονται τα σχέδια δραστικής μείωσης των NPLs από τη Eurobank και την Alpha Bank.

  Σε γεύμα εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς με εκπροσώπους του Τύπου, ανέφερε ότι η κίνηση της ανταλλαγής των ομολόγων επιτρέπει στην ΕΤΕ να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις, των οποίων το ποσό εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.

  Από την δήλωση αυτή του κ. Μυλωνά συνάγεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία ανέρχονταν σε 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2019, θα μπορούσαν να μειωθούν στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ και αυτό χωρίς να υπολογίζονται άλλες κινήσεις της Τράπεζας για τη μείωσή τους.  Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της ΕΤΕ ανέρχονταν σε 22 δις. ευρώ το 2015, ενώ η μείωση που επιτεύχθηκε το εννεάμηνο 2019 ήταν της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

  Σημειώνεται ότι το 2019, και με πλεονέκτημα τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης από προβλέψεις που έχει μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, η Τράπεζα προχώρησε επιτυχώς σε 6 συναλλαγές πώλησης χαρτοφυλακίων NPLs (μεταξύ αυτών και το χαρτοφυλάκιο Icon, ενυπόθηκων καταγγελμένων δανείων 1,5 δισ. ευρώ μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, το οποίο διεκδικούν Fortress και Bain και η πώληση αναμένεται να κλείσει μέσα στο επόμενο δίμηνο). 

  Η Εθνική Ασφαλιστική

  Οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα κινούνται γρήγορα και παράλληλα σε πολλά μέτωπα. Σήμερα, μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία (Banca Romaneasca), η οποία είχε ναυαγήσει δύο φορές στο παρελθόν (swap με Eurobank και συμφωνία πώλησης στην ουγγρική OTP), στην τοπική τράπεζα EximBank. 

  Άμεσα συνυφασμένο με το ύψος των τιτλοποιήσεων και τη μείωση των NPLs είναι το μέτωπο της πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο οποίο αναμένονται εξελίξεις το προσεχές διάστημα. Το data room για τους τρεις υποψήφιους ενδιαφερόμενους (Fosun, CVC Capital, Varde Partners) θα κλείσει στις 25 Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

  Αποφεύγοντας να επικεντρώσει στην λογιστική αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής (σημειώνεται ότι με βάση τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2019, η Εθνική Ασφαλιστική αποτιμάται σε 1,061 δισ. ευρώ) και εστιάζοντας στην πραγματική αξία που μπορεί να έχει η θυγατρική ασφαλιστική, ο CEO της ΕΤΕ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο ύψος του τιμήματος που αναμένεται για την Εθνική Ασφαλιστική.

  Είπε, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα είναι στο ύψος της λογιστικής αξίας, αλλά χαμηλότερο, προσθέτοντας ότι αρνητικά για το τίμημα λειτουργεί και το περιβάλλον των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων. Πάντως, ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ευοδωθεί και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το plan B για IPO. 

  ΛΕΠΕΤΕ, εθελούσια και οργανωτικός ανασχηματισμός

  Το προσεχές διάστημα είναι κρίσιμο για την Εθνική Τράπεζα και για το ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ, καθώς η διοίκηση της ΕΤΕ έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση τον τρόπο επίλυσης του θέματος και αναμένει την κατάθεση σχετικής τροπολογίας, ιδανικά πριν από το τέλος Φεβρουαρίου και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσεως 2019. Ο κ. Μυλωνάς τοποθέτησε το "όριο αντοχής" της Εθνικής Τράπεζας για ετήσιες καταβολές ως συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά στο ΛΕΠΕΤΕ στο ποσό των 35 εκατ. ευρώ.

  Στο προσεχές διάστημα η Εθνική θα προχωρήσει δυναμικά και στον ανασχεδιασμό της οργανωτικής και λειτουργικής της δομής. Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι σε λίγο καιρό όλες οι απλές συναλλαγές θα περάσουν εκτός τραπεζικών καταστημάτων, επομένως, οι τράπεζες θα πρέπει  να λειτουργούν με λίγα και καλά στελεχωμένα καταστήματα (οι τραπεζοϋπάλληλοι να είναι σύμβουλοι και όχι διεκπεραιωτές συναλλαγών).

  "Η Εθνική Τράπεζα έχει κλείσει 130 καταστήματα, τώρα είμαστε στα 390, και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μειώσουμε το προσωπικό ανά κατάστημα (περίπου 10 εργαζόμενοι τώρα ανά κατάστημα, 8 στην Τράπεζα με τον καλύτερο αντίστοιχο δείκτη απασχόλησης). Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να κινητοποιήσουμε το προσωπικό, υιοθετούμε την πρακτική της τακτικής αξιολόγησης για τις προαγωγές, θα επανεξετάσουμε τα επιδόματα, πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα δημοσίου που επικρατούσε στην Εθνική Τράπεζα", είπε ο κ. Μυλωνάς, κάνοντας λόγο για ένα πιο λιτό οργανόγραμμα.

  Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο έληγε τον Δεκέμβριο και παρατάθηκε μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Ήδη έχουν αποχωρήσει 800 άτομα και εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν άλλοι 200, υλοποιώντας τον αρχικό στόχο 1.000 αποχωρήσεων. Θα ακολουθήσει εντός του 2020 και άλλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ωστόσο με λιγότερο ελκυστικούς όρους. Σημειώνεται ότι το προσωπικό της Εθνικής έχει μειωθεί σε 8.000 εργαζόμενους έναντι 16.000 προ κρίσης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ