Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιαν-2020 11:57

  Τα ραντεβού των ελληνικών τραπεζών με funds στα γραφεία της JP Morgan στο Λονδίνο

  Τα ραντεβού των ελληνικών τραπεζών με funds στα γραφεία της JP Morgan στο Λονδίνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Στα γραφεία της JP Morgan στo Λονδίνο βρίσκονται οι συστημικές τράπεζες το τελευταίο διήμερο για παρουσιάσεις και συναντήσεις με τους επενδυτές, στο πλαίσιο του roadshow της αμερικάνικης τράπεζας - CEEMEA Opportunities Conference, το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται αύριο.

  Στο συνέδριο συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη των διοικήσεων κορυφαίων εταιρειών και τραπεζών από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

  Το πρόγραμμα του roadshow είναι γεμάτο με one-to-one meetings με τις διοικήσεις των εταιρειών και επενδυτές, ενώ η συμμετοχή είναι αυξημένη καθώς τα ξένα funds που ξεκινούν τη στρατηγική της νέας χρονιάς δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για συναντήσεις με τις εταιρείες στις οποίες έχουν θέσεις ή έχουν σκοπό να αποκτήσουν, καταγράφοντας τις προοπτικές τους. Άλλωστε, όπως δείχνει και ο τίτλος του roadshow, αφορά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται επενδυτικά στις περιοχές τις οποίες καλύπτει.

  Το σημαντικά βελτιωμένο κλίμα απέναντι στην Ελλάδα που είχε αρχίσει να καταγράφεται από τα roadshow που ξεκίνησαν μετά τις εκλογές και από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνεται και σε αυτό το πρώτο roadshow με ελληνικό ενδιαφέρον για το 2020, μία χρονιά η οποία έχει χαρακτηριστεί ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της εφαρμογής του Ηρακλή και της σημαντικής μείωσης που αναμένεται να σημειωθεί στο απόθεμα κόκκινων δάνειων που διαθέτουν, είτε οργανικά είτε μέσω μη οργανικών κινήσεων (πωλήσεις, τιτλοποιήσεις).

  Όπως σημειώνουν πηγές του Capital.gr στο Λονδίνο, οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί για το story ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, και αυτό παρά την επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στους κύκλους των επενδυτών για την επιβράδυνση που θα σημειώσει η οικονομία της ευρωζώνης συνολικά φέτος. Ήδη εδώ και μερικούς μήνες οι αναλυτές έχουν επισημάνει πως η Ελλάδα θα αποτελέσει τη φωτεινή εξαίρεση στην ευρωζώνη το 2020 σημειώνοντας σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της περιοχής.

  Οι επενδυτές που βρέθηκαν στο συνέδριο της JP Morgan εκτιμούν πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί υψηλότερα από το 2% που δείχνουν οι μέσες προβλέψεις, τόσο το 2020 όσο και τα επόμενα τρία χρόνια. Οι λόγοι που ωθούν τα funds να "στοιχηματίσουν" σε αυτό το δυναμικό recovery story είναι το γεγονός ότι εκτιμάται πως θα σημειωθεί υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη στις ιδιωτικές επενδύσεις καθώς και στον κλάδο του real estate, που θα οδηγηθούν από την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, οι οποίες διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

  Σε ότι αφορά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η επενδυτική κοινότητα εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική για το σχέδιο "Ηρακλής" που προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θεωρούν πως θα επιτρέψει την ταχύτερη ανάκαμψη της κερδοφορίας των ελληνικών συστημικών τραπεζών λόγω της ταχύτερης μείωσης του κόστους κινδύνου. Άλλωστε, όπως ανέφερε σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ο "Ηρακλής" θα βοηθήσει να μειωθεί έντονα το απόθεμα των κόκκινων δανείων των τραπεζών, ενώ εκτιμά πως το 2020 η μείωση των NPLs θα είναι σημαντική, με τη βοήθεια και της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών αλλά και των κινήσεων των ίδιων των τραπεζών.

  Όπως αποτυπώθηκε στις συζητήσεις των ξένων funds με τις ελληνικές τράπεζες στα γραφεία της JP Morgan, οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τον κλάδο, ενώ παράλληλα βλέπουν πως οι μέτοχοι των τραπεζών εμφανίζονται αποφασισμένοι να λυθεί το θέμα των NPEs.

  Μεταξύ των funds που είχαν ραντεβού με τις ελληνικές τράπεζες ήταν η Amundi, η Barings και η ΝΝ Investments, τα οποία παρακολούθησαν χθες την παρουσίαση της Alpha Bank, ενώ σήμερα παρουσιάζει τις δικές τις προοπτικές η Εθνική Τράπεζα και αύριο ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς. 

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατη έκθεσή της και λίγο πριν το roadshow, η JP Morgan είχε επισημάνει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στον δρόμο της ομαλοποίησης, επικαλούμενη την επιστροφή των καταθέσεων στο σύστημα, που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απομόχλευση, βελτιώνει το προφίλ χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Παράλληλα, ανέφερε πως η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων αποτελεί επίσης υποστηρικτικό παράγοντα για τον κλάδο, καθώς ενισχύει την αποτίμηση των εγγυήσεων των τραπεζών.

  Σε ό,τι αφορά την παροχή νέου δανεισμού, η JP Morgan εκτιμά πως έως το 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν χορηγήσει νέα δάνεια ύψους 70 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την JP Morgan, αν και το ποσοστό των NPEs παραμένει υψηλό, η συνεχιζόμενη μείωσή τους είναι "ενθαρρυντικό" σημάδι, ενώ οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών βλέπουν πτώση σε μονοψήφιο ποσοστό τα επόμενα χρόνια με τη στήριξη των συστημικών σχεδίων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ