Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Δεκ-2019 12:30

  Οι εισηγμένες "σήκωσαν" 6 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2019

  Οι εισηγμένες "σήκωσαν" 6 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Με τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις την ευνοϊκή συγκυρία στις διεθνείς αγορές, πετυχαίνοντας να αντλήσουν μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων, αυξήσεων κεφαλαίου και placements το ποσό των 6 δισ. ευρώ συνολικά από την αρχή του χρόνου.

  Το διεθνές περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, η εξάλειψη του country risk, η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, η σταδιακή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, η επιτάχυνση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης, οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, η διατήρηση της εμπιστοσύνης των διεθνών θεσμικών πιστωτών και η σταδιακή προσέλκυση ξένων επενδυτών συνηγόρησαν στη διαμόρφωση ενός εξαιρετικά ευνοϊκού πλαισίου για τις ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους και να εξασφαλίσουν σαφώς καλύτερους όρους σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. 

  Φυσικά, η ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτέλεσε τον "οδηγό” για τις κινήσεις των εγχώριων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Η αξιοποίηση της συγκυρίας επέτρεψε παράλληλα να διευρυνθεί η βάση των επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικά assets, τόσο μέσω των ομολόγων όσο και μέσω της αγοράς μετοχών.

  Ποιοι  ξεχώρισαν

  Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της BETA ΑΧΕΠΕΥ, οι εισηγμένες συγκέντρωσαν το ποσοστό των 4,725 δισ. ευρώ από την έκδοση eurobonds, 531 εκατ. ευρώ από ομόλογα που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, 730 εκατ. ευρώ από αυξήσεις κεφαλαίου και 13,2 εκατ. ευρώ από placements. Συνολικά, το ποσό των 5.999.200.000 ευρώ μπήκε στα ταμεία 20 εισηγμένων, με τη μερίδα του λέοντος φυσικά να αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις του Χ.Α. 

  Εάν, δε, συνυπολογιστούν και τα 9 δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων, τότε συνολικά το ποσό ανεβαίνει στα 15 δισ. ευρώ.

  Με βάση τα ίδια στοιχεία, η Coca Cola μέσω της έκδοσης δύο ομολογιακών εκδόσεων τον περασμένο Μάιο, συγκέντρωσε το ποσό των 700 εκατ. (λήξης το 2027, με 1,000%) και 600 εκατ. ευρώ (λήξης το 2031, με 1,625%) αντίστοιχα, αθροιστικά δηλαδή 1,3 δισ. ευρώ.

  Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξέδωσε επιτυχώς ομόλογο ύψους 600 εκατ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 6,375%, σε επίπεδα δηλαδή χαμηλότερα από το συνολικό κόστος χρήματος για τον Όμιλο.

  Η Wind αντίστοιχα πέτυχε να αντλήσει κεφάλαια 525 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 4,25%.

  Σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ έκαστος προχώρησαν τα ΕΛΠΕ, ο ΟΤΕ και η Μυτιληναίος. Ο ΟΤΕ μέσω του νέου ομολόγου 7ετούς διάρκειας πέτυχε να διαμορφωθεί το κουπόνι στο 0,875% ετησίως, το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο Όμιλος μέχρι σήμερα. Τις εταιρείες που εξέδωσαν eurobond συμπληρώνουν η Εθνική Τράπεζα (400 εκατ.) και η Πειραιώς (400 εκατ.ευρώ).

  Ευκαιρίες για αυξήσεις κεφαλαίου

  Το 2019 ήταν χρονιά και αυξήσεων κεφαλαίου. Η μεγαλύτερη ήταν φυσικά της Lamda Development που ολοκληρώθηκε προ ημερών, η οποία και αποτελεί τη μεγαλύτερη μη τραπεζικού ιδρύματος που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Η εταιρεία συγκέντρωσε μέσω της αγοράς το ποσό των 650 εκατ. ευρώ, ποσό που κατά κύριο λόγο θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης, 5ετούς διάρκειας, της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό. Μικρότερου ύψους αυξήσεις πραγματοποίησαν μέσα στο 2019 οι BRIQ, Unibios, Trastor, Intertech, Μοτοδυναμική και Βαρβαρέσος. 

  Τέλος συνολικά 531 εκατ. ευρώ συγκέντρωσαν οι Aegean (200 εκατ. ευρώ), Attica Group (175 εκατ. ευρώ), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (150 εκατ.ευρώ) και MLS (6,7 εκατ.) από την έκδοση εταιρικών ομολογιών που εισήχθησαν και διαπραγματεύονται στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Aθηνών.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ