Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Δεκ-2019 09:03

  Η άγνωστη μάχη που κέρδισε η ΔΕΗ στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας

  Η άγνωστη μάχη που κέρδισε η ΔΕΗ στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τη δικαίωση της ΔΕΗ και την άμεση τροποποίηση της διαφήμισης ανταγωνιστικής εταιρείας στην προμήθεια ενέργειας, αποφάσισε το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας στο οποίο προσέφυγε η Δημόσια Επιχείρηση. 

  Πιο συγκεκριμένα, το ΣΕΕ εξέτασε προσφυγή της ΔΕΗ σε βάρος της εταιρείας NRG η οποία υποστήριζε ότι παρέχει την ενέργεια σε ποσοστό 48% χαμηλότερα από την αντίστοιχη χρέωση ενέργειας της ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση κατανάλωσης μεγαλύτερης των 2000kWh το τετράμηνο. Από την εξέταση του ΣΕΕ προέκυψε ότι όντως η χρέωση της ενέργειας είναι χαμηλότερη κατά σχεδόν 48% (47,5%) από την αντίστοιχη χρέωση της ΔΕΗ. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι για το διαφημιζόμενο προϊόν η εταιρεία NRG χρεώνει κλιμακούμενο πάγιο που φτάνει τα 19,2 ευρώ για κατανάλωση πάνω από 1500 kWh, γεγονός που δεν αναφέρεται με κανέναν τρόπο στην διαφημιστική επικοινωνία, παρότι αποτελεί ουσιώδη πληροφορία για την πλήρη και ορθή ενημέρωση του καταναλωτή. Αντίστοιχα η ΔΕΗ χρεώνει σταθερό πάγιο ύψος 1,69 ή 5,32 ευρώ ανάλογα με τον τύπο της παροχής (μονοφασική ή τριφασική).

  Αυτό σημαίνει ότι παρότι η ενέργεια χρεώνεται κατά 48% λιγότερο, το όφελος που προσφέρει τελικά η NRG σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει σε αυτό το ποσοστό και διαμορφώνεται στο 41% συνυπολογίζοντας το πάγιο. 

  Κατά την κρίση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας ο ισχυρισμός "έως 48% όφελος στην ενέργειά σου" επικοινωνεί το μήνυμα προς τον καταναλωτή ότι θα ωφεληθεί μέχρι και 48% (εξαιρουμένων των ρυθμιζόμενων χρέωσεων), γεγονός που δεν τεκμηριώθηκε.

  Η απόφαση του ΣΕΕ κάνει λόγο για επιλεκτική προβολή του οφέλους από την χαμηλότερη τιμή χρέωσης της ενέργειας και παραβλέπεται το κόστος παγίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση μεγαλύτερου οφέλους για τον καταναλωτή από αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα. 

  Προκειμένου, σύμφωνα με το ΣΕΕ, η σύγκριση να οδηγεί τον καταναλωτή σε ασφαλές συμπέρασμα, θα πρέπει στον υπολογισμό του ποσοστιαίου οφέλους να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η χρέωση του παγίου, ώστε να δίνεται η σωστή εικόνα εξοικονόμησης. 

  Συνεπώς, η Επιτροπή του ΣΕΕ αποφάσισε ομόφωνα ότι ο υπό έλεγχο ισχυρισμός "έως 48% όφελος στην ενέργειά σου" δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς, είναι πιθανό να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις και πρέπει να τροποποιηθεί. 

  Επίσης, η Επιτροπή του ΣΕΕ επισημαίνει ότι στην υπό έλεγχο επικοινωνία οι πληροφορίες που εμφανίζονται με κυλιόμενους τίτλους δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Οδηγίας του ΣΕΕ, τόσο ως προς το μέγεθος των γραμμάτων όσο και ως προς την ταχύτητα ροής / διάρκεια παραμονής τους και επομένως δεν είναι ευανάγνωστες. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι στο σημείο αυτό εντοπίζεται παράβαση και πρέπει να γίνουν οι ανάλογες τροποποιήσεις, εντός 3 ημερών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ