Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Δεκ-2019 12:00

  Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και το 2020

  Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Παρά το φετινό ισχυρό re-rating, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αναμένεται και το 2020 να παραμείνουν σε θετική πορεία, δεδομένης της αναμενόμενης περαιτέρω προόδου στα θεμελιώδη μεγέθη τους και εν μέσω ενός πιο υποστηρικτικού περιβάλλοντος και των ακόμα μη "λογικών" αποτιμήσεών τους (εκτιμώμενος δείκτης P/TBV για το 2020 στο 0,4x). Αυτή είναι η εκτίμηση της Eurobank Equities, η οποία ακολουθεί τις θετικές εκτιμήσεις και των ξένων αναλυτών για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών το νέο έτος.

  Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, σε ό,τι αφορά το 2020, αναμένεται να είναι χρονιά - ορόσημο για τα NPEs. Όπως σημειώνει, αναμένεται σημαντική επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του κλάδου (NPEs) έως ακόμα και κατά 50%, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων λόγω των βελτιωμένων συνθηκών της αγοράς και της εφαρμογής του σχεδίου "Ηρακλής" (APS), καθώς και της καλής εικόνας της κερδοφορίας λόγω της ανθεκτικότητας των μετά προβλέψεων κερδών και των χαμηλότερων προβλέψεων, αν και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE) θα παραμείνει κάτω από το 4%.

  Η Eurobank Equities προχωρά παράλληλα στην αύξηση των τιμών στόχων που δίνει για τις συστημικές τράπεζες, με αυτήν της Εθνικής Τράπεζας να τοποθετείται στα 3,50 ευρώ από 3,30 ευρώ πριν και σύσταση "αγοράς", της Alpha Bank στα 2,30 ευρώ από 2,20 ευρώ πριν με σύσταση "αγοράς" επίσης, και της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,35 ευρώ από 3,30 ευρώ πριν με σύσταση "διακράτησης". Όπως επισημαίνει, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα παραμένουν οι κορυφαίες της επιλογές από τον κλάδο λόγω των ισχυρότερων θεμελιωδών μεγεθών τα οποία και θα ενισχυθούν από την εφαρμογή των στρατηγικών τους σχεδίων, σε συνδυασμό με την πολύ ελκυστική αποτίμηση που έχουν.

  Όπως τονίζει η Eurobank Equities, το εγχώριο λειτουργικό περιβάλλον γίνεται περισσότερο υποστηρικτικό λόγω των βελτιωμένων μακροοικονομικών προοπτικών (το 2020 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2,0%), ενώ η αύξηση των τιμών των ακινήτων δείχνει σαφή σημάδια επιτάχυνσης. Η εφαρμογή του σχεδίου "Ηρακλής" θα στηρίξει επίσης τη διαδικασία εκκαθάρισης των ισολογισμών των ελληνικών συστημικών τραπεζών και σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, το βασικό όφελος είναι η διευκόλυνση των τιτλοποιήσεων.

  Τέλος, σημειώνει ότι είναι αισιόδοξη για τα stress tests του 2020 καθώς το σημείο εκκίνησης είναι παρόμοιο, αν όχι καλύτερο, με το προηγούμενο, ενώ οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία και την αγορά ακινήτων είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη άσκηση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ