Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Δεκ-2019 11:46

  Axia για Eurobank: To Cairο, το FPS και το χριστουγεννιάτικο δώρο των 0,02 ευρώ ανά μετοχή

  Axia για Eurobank: To Cairο, το FPS και το χριστουγεννιάτικο δώρο των 0,02 ευρώ ανά μετοχή
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η Eurobank ανακοίνωσε τη συμφωνία με την doValue για την πώληση 80% του FPS και ενός μέρους των τίτλων του Cairo (20% των mezzanine τίτλων και 50,1% των junior τίτλων). Η συμφωνία αποτιμά το FPS στα 360 εκατ. ευρώ, όπως σημειώνει η Axia Research. Όσον αφορά τους τίτλους, εκτιμά ότι η Eurobank θα εισπράξει 20 εκατ. ευρώ για το 20% των mezzanine τίτλων και το 50,1% των junior, με την τιμή να διαμορφώνεται στο 33,3% της συνολικής ακαθάριστης λογιστικής αξίας. Παράλληλα εκτιμά ότι το μερίδιο των μετόχων στους mezzanine και junior τίτλους θα διαμορφωθεί σε 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

  Ο οικονομικός αντίκτυπος της συναλλαγής (δηλαδή η επίπτωση στα ίδια κεφάλαια του ομίλου) έχει αποτιμηθεί εδώ και καιρό από τη διοίκηση και επομένως δεν αποτελεί έκπληξη. Παρ 'όλα αυτά, η τιμή για το mezzanine τμήμα λειτουργεί τώρα ως σημείο αναφοράς για τις επερχόμενες συναλλαγές. Πιο συγκεκριμένα,  χρησιμοποιώντας το ίδιο μοντέλο προβλέψεων, η Axia εκτιμά πως η τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank θα μπορούσε να φτάσει τα 0,5 δισ. ευρώ για την πώληση του 100% της Cepal και του 95% για τους mezzanine και junior τίτλους.

  Παράλληλα, η Axia εκτιμά πως η επίπτωση στα ίδια κεφάλαια της Eurobank θα φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,2 δισ. - 1,4 δισ. ευρώ λόγω της ενσωμάτωσης του κόστους που σχετίζεται με τη χρήση του σχεδίου "Ηρακλής" το οποίο θα πληρωθεί από το SPV. Εκτιμά ότι τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της Eurobank θα ανέλθουν σε περίπου 5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 έναντι 6,1 δισ. ευρώ από το τρίτο τρίμηνο.

  Η τιτλοποίηση του Cairo μέσω του "Ηρακλή" έχει εκτιμώμενο κόστος 200 μονάδων βάσης των senior τίτλων,  το οποίο θα πληρωθεί από το SPV. Συνεπώς, οι senior τίτλοι που κατέχει η Eurobank θα έχουν μηδενικό ρίσκο οδηγώντας sε ανακούφιση σε όρους RWE ύψους 1,8 δισ. ευρώ για τον όμιλο.

  Η  Eurobank θα διατηρήσει το 100% των senior τίτλων του SPV μαζί με το 5% του συνόλου των mezzanine και junior τίτλων, με το υπόλοιπο να διανέμεται στους μετόχους.

  Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το α’ τρίμηνο του 2020, όταν η Eurobank σχεδιάζει να σημειώσει δείκτη NPE κάτω από 15%. Το επαναλαμβανόμενο RoTE (απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) αναμένεται στο 10% το 2020.

  Η doValue θα διαχειρίζεται το υπόλοιπο των NPEs της Eurobank (5,6 δισ. ευρώ + 5,7 δισ. ευρώ) μέσω της συμφωνίας διάρκειας 10 ετών. Η Axia σημειώνει ότι το FPS διαχειρίζεται ήδη τα 2 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων από το χαρτοφυλάκιο Pillar και έτσι το ενεργητικό θα φτάσει συνολικά τα 26 δισ. ευρώ.

  Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, τα καθαρά έσοδα από τόκους που χάνονται από το Cairo (περίπου 103 εκατ. ευρώ) θα αντισταθμιστούν εν μέρει από τα 20 εκατ. ευρώ από το κουπόνι 90μ.β στον senior τίτλο των 2,4 δισ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων