Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Δεκ-2019 10:40

  Ισχυρό σήμα για τη "μάχη" των ελληνικών NPLs στέλνει η συμφωνία Eurobank - doValue

  Ισχυρό σήμα για τη "μάχη" των ελληνικών NPLs στέλνει η συμφωνία Eurobank - doValue
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Ισχυρό σήμα του εντεινόμενου ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, στέλνει η εξαγορά του χαρτοφυλακίου Cairo και της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS της Eurobank από την doValue που υπογράφηκε χθες.

  Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά NPLs θα έχει άμεσα και συνέχεια, καθώς οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι επίκειται, ενδεχομένως και σήμερα, η υπογραφή συμφωνίας της PQH με την Intrum για την πώληση του πρώτου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών.

  Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο "Αίολος" που περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κυρίως καταναλωτικά, από πιστωτικές κάρτες και μικρά επιχειρηματικά. Το χαρτοφυλάκιο αφορά περίπου 175.000 δανειολήπτες, 220.000 δανειακές συμβάσεις και 230.000 δάνεια, συνολικής έκθεσης 2,4 δισ. ευρώ.

  "Μάχη" της doValue για θέση leader στα ελληνικά NPLs

  Μετά την ψήφιση του "Ηρακλή", η συναλλαγή της Eurobank με την doValue αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί τον προπομπό της "μάχης" που θα δώσουν οι ξένοι που επενδύουν σε κόκκινα δάνεια για τις  τιτλοποιήσεις που θα οδεύσουν στο ελληνικό APS. Πρόκειται για "μάχη" που θα δώσουν τόσο τα funds, όσο και οι εταιρίες διαχείρισης, με ορατό θετικό αντίκτυπο στα τιμήματα που θα υποβάλλουν εφεξής για τα "πακέτα" των ελληνικών NPLs.

  Την προοπτική αυτή "φωτογραφίζει" η διαπραγμάτευση και η κατάληξη της πώλησης του χαρτοφυλακίου Cairo και της εταιρίας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS, για τα οποία η doValue πλειοδότησε προκειμένου να μπει στην ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, βρισκόταν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την PIMCO, η οποία είχε ήδη αγοράσει το χαρτοφυλάκιο Pillar, στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας.

  Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της FPS, η doValue κατακτά θέση  leader στην Ελλάδα  σε μια κομβική χρονική στιγμή, δεδομένου ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται σημαντική αύξηση των προς διαχείριση χαρτοφυλακίων.

  Σήμερα η doValue στην Ελλάδα έχει προσωπικό 40 ατόμων, ενώ με την ενσωμάτωση της FPS οι εργαζόμενοι θα ανέλθουν σε περίπου 1.000  άτομα – μέγεθος περίπου ανάλογο της εταιρίας στην Ιταλία- και θα είναι η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης δανείων και ακινήτων στην Ελλάδα, τόσο σε απασχολούμενους όσο και σε υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια. 

  Με την "προίκα" των υπό διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της FPS, ύψους 26,6 δισ. ευρώ, τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της doValue θα ανέλθουν σε 167 δισ. ευρώ.

  Σημειώνεται ότι η doValue αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια προηγούμενων οικονομικών κύκλων στην Ευρώπη και έχει εξασφαλίσει μελλοντικές ροές NPLs από κορυφαίες τράπεζες όπως είναι η Unicredit, η Santander, η Alpha Bank Κύπρου και η Eurobank στην Ελλάδα.

  Τα υπό διαχείριση κεφάλαια των 167 δισ. ευρώ της doValue θα κατανέμονται σε ποσοστό 49% στην Ιταλία, 29% στην Ισπανία, 18% στην Ελλάδα,  4% στην Κύπρο και 1% στην Πορτογαλία. Το 88% των assets της εταιρίας θα αντιστοιχεί σε NPLs και το 12% σε ακίνητα (REO/διαχείριση, αξιοποίηση real estate).

  Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Eurobank – doValue

  Η Eurobank υπέγραψε με την εταιρεία doValue δύο δεσμευτικές συμφωνίες που θα ολοκληρωθούν μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 και αφορούν:

  α) Την πώληση του 80% των μετοχών της θυγατρικής της Τράπεζας, Eurobank Financial Planning Services S.A. ("FPS”) (Project Europe). Η Eurobank θα συνεχίσει να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της FPS με ποσοστό 20%. 

  Η συμφωνία αποτιμά την πλατφόρμα διαχείρισης στο ποσό των 360 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η απόκτηση του 80% της συμμετοχής στην FPS έχει αποτιμηθεί στα 248 εκατομμύρια (310 εκατ. για το 100%), πλέον πρόσθετου τιμήματος έως του ποσού των 40 εκατ. ευρώ (50 εκατ. για το 100%), ανάλογα με την επίτευξη ορισμένων οικονομικών αποδόσεων σε ορίζοντα δεκαετίας. 

  Σημειώνεται ότι ο Τομέας Προβληματικών Δανείων της Eurobank (Eurobank’s Troubled Asset Group – "TAG”), στον οποίο υπαγόταν μέχρι σήμερα η FPS, θα μεταφερθεί στην FPS. 

  Η Eurobank υπέγραψε δεκαετή σύμβαση με την FPS για τη διαχείριση NPE 5,6 δισ. ευρώ και δανείων λιανικής τραπεζικής που είναι σε μικρή καθυστέρηση, 5,7 δισ. ευρώ, καθώς και τη διαχείριση των ανάλογων μελλοντικών απαιτήσεων. 

  Επιπλέον η FPS διαχειρίζεται την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων 2 δισ. ευρώ (συναλλαγή "Pillar”), τις τιτλοποιήσεις της συναλλαγής Cairo και χαρτοφυλάκια τρίτων διεθνών επενδυτών. Συνολικά, οι υπό διαχείριση απαιτήσεις ανέρχονται σε περίπου 26 δισ. ευρώ, για τις οποίες θα παρέχει και υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων. 

  Εκτελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FPS, θα είναι, αντιστοίχως οι κύριοι Θεόδωρος Καλαντώνης και Αναστάσιος Πανούσης. 

  β) Την πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού των ομολογιών χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης απαιτήσεων ύψους 7,5 δισ. ευρώ (Project Cairo) για τις οποίες η doValue θα καταβάλλει μετρητά.

  Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης αντιστοιχεί περίπου στο 33,3% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

  Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior notes), καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης και η τιτλοποίηση Cairo θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων σε Τιτλοποιήσεις Πιστωτικών Ιδρυμάτων ("Ηρακλής"). 

  Οι υπόλοιπες ομολογίες ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης θα διανεμηθούν στους μετόχους, εφόσον πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η λήψη των αναγκαίων εταιρικών και κανονιστικών εγκρίσεων.  

  Οι ονομαστικές αξίες των ομολογιών της συναλλαγής Cairo έχουν ως εξής: Ομολογίες υψηλής διαβάθμισης 2,4 δισ. ευρώ, μεσαίας διαβάθμισης 1,5 δισ. ευρώ και χαμηλής διαβάθμισης 3,6 δισ. ευρώ. Οι  ανωτέρω αξίες έχουν λάβει υπόψη το εκτιμώμενο κόστος της συμμετοχής στο πρόγραμμα "Ηρακλής" και υπόκεινται στην επίτευξη επαρκούς πιστοληπτικής αξιολόγησης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων