Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Δεκ-2019 09:19

  ΕΛΠΕ: Ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ Εμπορίας, πιθανή η διεκδίκηση μέσω Elpedison

  ΕΛΠΕ: Ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ Εμπορίας, πιθανή η διεκδίκηση μέσω Elpedison
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου 

  Το άμεσο ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, επαναβεβαίωσε η διοίκηση του ομίλου, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό που θα ξεκινήσει πιθανόν τον Ιανουάριο από το ΤΑΙΠΕΔ. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό μάλιστα πιθανόν να γίνει μέσω της Elpedison της κοινής εταιρείας του ομίλου στην αγορά ηλεκτρισμού και αερίου με την ιταλική Edison. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν συζητήσεις και απομένει να διευκρινιστούν οι προθέσεις και του συνεταίρου του ομίλου.

  Σε αντίθεση με την εμπορία, τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν αποφασίσει να πουλήσουν τη συμμετοχή τους στην ΔΕΠΑ Δικτύων, αναμένοντας μάλιστα και σημαντικά έσοδα από τη συγκεκριμένη παραχώρηση.

  Οι κινήσεις στην αγορά του αερίου έρχονται στο πλαίσιο του ευρύτερου μετασχηματισμού και της προετοιμασίας του ομίλου για την επόμενη μέρα της ενεργειακής μετάβασης. Στην κατεύθυνση αυτή εκτός από το φυσικό αέριο, ο όμιλος θα ενισχύσει τη συμμετοχή του στις αγορές ηλεκτρισμού αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στις ΑΠΕ τα ΕΛΠΕ αναμένεται να κινηθούν με πιο γρήγορο ρυθμό και έχουν ως στόχο σε διάστημα 24 μηνών να έχουν σε λειτουργία 600MW πράσινων μονάδων ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό στον επόμενο διαγωνισμό που θα διοργανώσει η ΡΑΕ ο όμιλος έχει στόχο να δώσει το παρών με έργα ισχύος 460MW.

  Στον ηλεκτρισμό, μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της νέας μονάδας, που θα συναρτηθεί από την πρόοδο της υλοποίησης του target model αλλά και από το δέσμευση της πολιτείας στο πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης.

  Τέλος στη διύλιση υλοποιούνται νέες επενδύσεις που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας EBITDA από τα 700-800 εκατ. στο 1 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον επενδυτικό κύκλο που ξεκίνησε το 2006 με την αναβάθμιση της Ελευσίνας, ο όμιλος εμφανίζει σήμερα σημαντική ανθεκτικότητα στις διακυμάνσεις του κλάδου της διύλισης ενώ έχει καταφέρει να είναι ένα από τα λίγα διυλιστήρια διεθνώς που έχει παρουσία σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών καυσίμων, μετά τις αλλαγές που έχουν τεθεί σε ισχύ με τον κανονισμό ΙΜΟ 2020 για το πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. Η συγκεκριμένη αγορά των ναυτιλιακών καυσίμων προσφέρει αυτή τη στιγμή ικανοποιητικά περιθώρια που ισοσκελίζουν σε σημαντικό βαθμό την πίεση που υπάρχει στον κλάδο της διύλισης και τα πιεσμένα περιθώρια που καταγράφονται αυτήν την περίοδο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ