Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Δεκ-2019 10:49

  Β. Ψάλτης: Δάνεια 14 δισ. ευρώ από την Alpha Bank

  Β. Ψάλτης: Δάνεια 14 δισ. ευρώ από την Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:49

  Για αλλαγή σελίδας στην Alpha Bank που την σηματοδοτεί το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων και ο μετασχηματισμός του ομίλου που έχει εκπονήσει η διοίκηση της τράπεζας, κάνει λόγο ο Βασίλης Ψάλτης. Σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Alpha Bank αναφέρει ότι "το σχέδιο "Galaxy” αντανακλά τον βαθμό αποφασιστικότητας της Alpha Bank να αφήσει πίσω της τα προβλήματα και να "ξαναγίνει τράπεζα”, επαναβεβαιώνοντας τον ηγετικό της ρόλο ως χρηματοδότης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας”.

  Όπως αναφέρει ο κ. Ψάλτης η κίνηση με το "Galaxy” δεν πρόκειται απλώς για τη σημαντικότερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στην Ελλάδα, αλλά για την τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

  "Είναι μια συναλλαγή που μας επιτρέπει να περιορίσουμε τον δείκτη των ΝΡΕ από το 44% φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα από το 20% το 2020 και, τελικά, σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022. Αντιστοίχως, το ποσοστό των μη εξυπηρετουμένων δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (NPL) θα υποχωρήσουν κάτω του 5%”, αναφέρει ο Βασίλης Ψάλτης.

  Χρηματοδοτήσεις 14 δισ. ευρώ έως το 2022

  Όπως αναφέρει ο ο κ. Ψάλτης, η τράπεζα θα ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις: "Έχει έρθει η ώρα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των ετών της κρίσης και εμείς ως Alpha Bank βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της εθνικής προσπάθειας, διασφαλίζοντας πιστώσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ύψους 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2022”.

  Προσθέτει ότι "γνώμονάς μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να είναι ανταγωνιστικές στον διεθνή στίβο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση επενδύσεων με ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, όπως, ενδεικτικά, οι υποδομές, η ενέργεια και τα καινοτόμα project στην αγορά ακινήτων".

  Πιο γρήγοροι, πιο αποτελεσματικοί

  Σύμφωνα με το CEO της τράπεζας, "πανευρωπαϊκά όλο και περισσότερες τράπεζες προβαίνουν σε αναθεώρηση του λειτουργικού τους μοντέλου αποσκοπώντας σε βελτίωση της παραγωγικότητας και σε εξορθολογισμό των δαπανών μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας. Σε αυτή την περιοχή δίνουμε και εμείς μεγάλη έμφαση, επιδιώκοντας παράλληλα να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να γίνουμε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί”.

  Όπως αναφέρει το σχέδιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού που έχει ξεκινήσει από το 2017 αποφέρει καρπούς, καθώς η ετήσια αύξηση των ενεργών χρηστών του mobile banking ξεπερνά το 50% και του web banking το 25%.

  Δεν αντιμετωπίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό ως κόστος

  Ως προς τον στόχο της μείωσης των λειτουργικών εξόδων και την μετακίνηση εργαζομένων στο σχήμα διαχείρισης των "κόκκινων” δανείων ο κ. Ψάλτης αποσαφηνίζει ότι η Alpha Bank δεν αντιμετωπίζει το ανθρώπινο δυναμικό της μονοδιάστατα ως ως κόστος. "Μια τέτοια οπτική θα ήταν εξαιρετικά άδικη και επιχειρηματικά ολέθρια, ειδικά όταν συζητούμε για χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει καθοριστικά στην στην εξασφάλιση της ηγετικής θέσης της”

  Συμπληρώνει ότι λόγω του κανονιστικού πλαισίου και των οδηγιών της ΕΚΤ για τις τιτλοποιήσεις, όσο και του προγράμματος "Ηρακλής”, η επιλογή της τράπεζας ως προς το σχήμα διαχείρισης των "κόκκινων” δανείων , μέσω ανεξάρτητου servicer, συνιστά μονόδρομο.

  Πάντως ξεκαθαρίζει ότι η τράπεζα διαμορφώνει ένα πλαίσιο ώστε να είναι σαφές στους εργαζομένους της ότι θα συνεχίσουν να κάνουν την ίδια δουλειά που επιτελούν σήμερα, με τον ίδιο ρόλο και τα ίδια προνόμια σε μια ισχυρή οντότητα.

  Κάλυψη των επενδυτικών δαπανών

  Όσον αφορά το θέμα των προμηθειών, ο CEO της Aplha Bank αναφέρει ότι "πρόκειται, όντως, σε για ένα λεπτό ζήτημα που αφορά την οικονομική πραγματικότητα πολλών συμπολιτών μας, στην εύλογη ετοιμότητα της κυβέρνησης να αφουγκράζεται τι συμβαίνει στην κοινωνία και, βεβαίως, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μιας ανεξάρτητης αρχής να προβαίνει σε ελέγχους”.

  Προσθέτει ότι "οι επιχειρηματικές αποφάσεις μας οφείλουν να υπακούουν στις βασικές ανάγκες της Χρηματοοικονομικής, που απαιτούν την κάλυψη των επενδυτικών δαπανών που έχουν γίνει στην Ψηφιακή οικονομία και δη στα εναλλακτικά δίκτυα”.

  Τέλος ο κ. Ψάλτης αναφέρει ότι η ψηφιακή τραπεζική αποσκοπεί βεβαίως στην επιτάχυνση και διευκόλυνση των συναλλαγών όλων μας, όμως συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, λειτουργώντας ως μια αξιόλογη δημόσια υποδομή περιορισμού της άδηλης οικονομίας και της φοροαποφυγής.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων