Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Δεκ-2019 13:18

  Scope Ratings: Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2020

  Scope Ratings: Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Συνέχιση της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών της ευρωπεριφέρειας, όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλία, αναμένει ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratins, έστω και αν, όπως υπογραμμίζει, εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλότερους σε σχέση με τον μέσο όρο, δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Ενώ οι ιταλικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη, η διαφορά με τις τράπεζες των υπόλοιπων χωρών σε ότι αφορά τους δείκτες NPLs, μειώνεται ταχύτατα, μια τάση η οποία θα να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες και αναμένεται να επιταχύνουν τη μείωση του ρίσκου στους ισολογισμούς τους, όπως τονίζει η Scope.

  Ωστόσο, όπως προειδοποιεί σε σχέση με τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου συνολικά το 2020, αυτές οι θετικές εξελίξεις στις τράπεζες της περιφέρειας είναι πιθανόν να αντισταθμιστούν και να επισκιαστούν από τις αρνητικές εξελίξεις στις τράπεζες των χωρών του πυρήνα της Ευρώπης, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι προβλέψεις είναι πιθανό να αυξηθούν, αν και από πολύ χαμηλά επίπεδα. Πάντως, η Scope τονίζει πως δεδομένης της αδυναμίας που παρουσιάζουν τα έσοδα των τραπεζών της περιοχής, ακόμη και μικρές αλλαγές στην ποιότητα του ενεργητικού μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κερδοφορία των τραπεζών του πυρήνα της ΕΕ.

  Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, η Scope Fatings αναφέρει πως συνεχίζουν να διατηρούν μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και ο δείκτης δανείων των NPLs του κλάδου υποχώρησε κάτω από το 40% τον Ιούνιο. Ο οίκος αναμένει ότι το 2020 θα σημειωθεί επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των δεικτών NPLs των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι συστημικές τράπεζες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν δομές τιτλοποίησης για να "καθαρίσουν" τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

  Τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει ο οίκος, η Κομισιόν εδώ το "πράσινο φως" για το σχέδιο "Ηρακλής",  το σύστημα εγγυήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο στόχο έχει τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός των ισολογισμών των τραπεζών. Το πρόγραμμα είναι παρόμοιο με το ιταλικό GACS, το οποίο στήριξε σημαντικά τις προσπάθειες μείωση ς του ρίσκου των ιταλικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια.

  Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι ελληνικές τράπεζες θα μεταβιβάσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ένα όχημα τιτλοποίησης, το οποίο στη συνέχεια θα εκδώσει τίτλους για τη χρηματοδότηση των αγορών. Η ελληνική κυβέρνηση θα εγγυηθεί τους senior τίτλους, έναντι προμηθειών που θα καθοριστούν στις τιμές της αγοράς. Η εγγύηση θα διευρύνει την ομάδα των δυνητικών επενδυτών και θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιταχύνουν το de-risking, όπως σημειώνει η Scope.

  Σύμφωνα με την Scope το επενδυτικό κλίμα απέναντι την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκό για την επιτυχία του "Ηρακλή". Όπως τονίζει χαρακτηριστικά,  αυτή η διαδικασία θα βοηθηθεί σημαντικά από το τρέχον κυνήγι των επενδυτών για αποδόσεις, και ειδικά προς την Ελλάδα, όπου μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο κατάφερε να δανειστεί ξανά από τις αγορές με αρνητικό επιτόκιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ