Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Δεκ-2019 08:12

  Μυτιληναίος: Ψήφος εμπιστοσύνης στην φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης

  Μυτιληναίος: Ψήφος εμπιστοσύνης στην φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ως μία χρονιά με μεγάλο ενδιαφέρον και γεμάτη προκλήσεις χαρακτήρισε το 2020 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση της Mytilineos χθες στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί η θετική εξέλιξη της εταιρείας και τα μεγέθη θα αποπνέουν υγεία, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή του 2017 με την τριπλή συγχώνευση αποδείχθηκε ότι ήταν βιώσιμη, οδηγώντας την εταιρεία να σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα και να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. 

  Ο ίδιος έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά αλλά και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει, αλλά ούτε και βρίσκεται στον προγραμματισμό της εταιρείας project αλλαγής έδρας. Εάν γίνουν όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα φύγει τελείως από το τραπέζι το θέμα”, πρόσθεσε.

  Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού αλλά και το κυβερνητικό πρόγραμμα για μείωση του φόρου εισοδήματος είναι θετικές εξαγγελίες και η υλοποίησή τους θα ενισχύσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης στην αγορά.  Βλέπουμε τις καινούριες πολιτικές της κυβέρνησης που είναι σε κάθε περίπτωση φιλικότερη στις επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο ίδιος, παρατηρώντας ότι η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην πρόσφατη έκδοση του ευρωομολόγου έδειξε ότι η Mytilineos είναι πλήρως αποδεκτή από τις αγορές και ότι εάν αποφασιζόταν αλλαγή έδρας θα ήταν μια πετυχημένη μεταφορά. 

  Ομόλογο

  Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε εκ νέου ορόσημο για την εταιρεία την έκδοση του ευρωομολόγου, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια είναι η πρώτη διεθνής ελληνική έκδοση με rating. Ο ίδιος ανέφερε ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο ωστόσο αποφασίστηκε να κινηθεί στα επίπεδα του 2,5% προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία των διεθνών επενδυτών.

  Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε την υψηλή συμμετοχή ξένων ως σημαντικό βήμα διεθνοποίησης. Μάλιστα κατά τις παρουσιάσεις που έγιναν σε επενδυτές στα roadshows που προηγήθηκαν σημαντικό ρόλο έπαιξαν, το διεθνές προφίλ των πωλήσεων, οι θετικές χρηματοροές αλλά και η διαφοροποίηση της δραστηριότητας. 

  ΒΟΤ φωτοβολταϊκών

  Ο επικεφαλής της Mytilineos έδωσε μεγάλη έμφαση στη σημαντική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών δραστηριοτήτων και ειδικότερα στη διαδικασία BOT φωτοβολταϊκών (Building Operating Transfer), μια νέα δραστηριότητα που είχε περιγράψει και στο παρελθόν και η οποία πλέον μπαίνει στη φάση της υλοποίησης.

  Συγκεκριμένα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει η πώληση των πρώτων έτοιμων συνδεδεμένων και σε λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, που ανέπτυξε και υλοποίησε ο κλάδος κατασκευών της Mytilineos (ΜΕΤΚΑ EGN) και τα οποία θα πουληθούν έτοιμα με το κλειδί στο χέρι σε επενδυτές.

  Τα πρώτα πάρκα τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή επίκειται η διασύνδεση και λειτουργία τους θα είναι πάρκα ισχύος 47MW στην Ελλάδα ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συναλλαγές στην Αυστραλία. Στόχος της πρώτης αγοραπωλησίας είναι να καταδειχθεί στην αγορά η φιλοσοφία αλλά και οι υψηλές αποδόσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, τα περιθώρια θα αποτελέσουν θετική έκπληξη για την αγορά. 

  Αλουμίνιο

  Ο κ. Μυτιληναίος παρατήρησε ότι φέτος η διεθνής αγορά εμπορευμάτων δέχθηκε πιέσεις σε επίπεδο τιμών, που αποσυνδέθηκαν από την πορεία του πετρελαίου, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στον εμπορικό πόλεμο. 

  Η άμυνα της Αλουμίνιον απέναντι στην αναταραχή και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά θα είναι η εφαρμογή ενός νέου, του 4ου κατά σειρά προγράμματος μείωσης κόστους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα "Ήφαιστος” οι συνολικές μειώσεις θα είναι της τάξης των 120 εκατ.  ευρώ. Την "άμυνα” του τομέα μεταλλουργίας θα βοηθήσουν επίσης τόσο η καλύτερη ισοτιμία δολαρίου - ευρώ, αλλά και η μείωση των πρώτων υλών (LNG, βωξίτες). Το όφελος μόνο από τις πρώτες ύλες ξεπερνά τα 100 δολάρια/ τόνο.

  Νέα επένδυση

  Σε ό,τι αφορά στη μεγάλη επένδυση για τη δημιουργία νέου εργοστασίου αλουμίνας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η βασική μηχανολογική μελέτη κόστους 10 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ενώ παράλληλα τρέχει το πολύπλοκο θέμα της αδειοδότησης. Η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το Μάρτιο του 2020, ενώ σε περίπτωση που η απόφαση είναι θετική τότε το εργοστάσιο θα λειτουργεί σε διάστημα 2,5 με 3 ετών.

  Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Mytilineos, η απόφαση δε θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση, αλλά από τις μακροπρόθεσμες εμπορικές συμφωνίες που θα κλείσουν με πολύ μεγάλα εργοστάσια ή traders που διακινούν το μεγαλύτερο μέρος από τα 130 εκατ. τόνους αλουμίνας που παράγονται κάθε χρόνο στην παγκόσμια αγορά. Ο ίδιος επανέλαβε ότι εφόσον η απόφαση είναι θετική θα είναι game changer για την εταιρεία και θα προσθέσει σημαντική λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων. 

  Ναι σε ΔΕΠΑ όχι σε Λάρκο

  Για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς της Mytilineos. "Η ΔΕΠΑ μας ενδιαφέρει πάρα πολύ”, τόνισε ο ίδιος ωστόσο επισήμανε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την οριστικοποίηση των όρων πώλησης. Αντίθετα για την περίπτωση της Λάρκο ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η βιομηχανία για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να λειτουργήσει διαφορετικά ξεκινώντας από μια νέα κουλτούρα υγιεινής και ασφάλειας.

  "Για το θέμα της Λάρκο έχω μιλήσει τα τελευταία 20 χρόνια με 4 υπουργούς Οικονομικών (Παπαντωνίου, Αλογοσκούφη, Παπαθανασίου και Στουρνάρα). Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να μιλήσω και με πέμπτο”, ανέφερε αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον για την απόκτηση της Λάρκο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων