Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιαν-2020 11:18

  Θησαυρός γνώσης το ιστορικό αρχείο της ΕΥΔΑΠ

  Θησαυρός γνώσης το ιστορικό αρχείο της ΕΥΔΑΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ποικίλης μορφής τεκμήρια διασώζονται στο Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ, από το οποίο, για πρώτη φορά, η εταιρεία εκθέτει τεκμήρια με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από τα εγκαίνια του φράγματος του Μαραθώνα. Σε αυτά αποτυπώνεται η πολυετής ιστορία και διαδοχική λειτουργία της εταιρείας (μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Υδάτων των Πόλεων Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων και του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης),καθώς και η σχέση της εξέλιξης του υδροδοτικού και αποχετευτικού συστήματος με την ανάπτυξη της Αθηναϊκής κοινωνίας.  

  Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου


   
  Αρμόδια για τη συγκέντρωση, φύλαξη, διαχείριση και αξιοποίηση (καταγραφή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση βάσει διεθνών προτύπων, δημιουργία κατάλληλων συνθηκών διατήρησης) του Ιστορικού Αρχειακού Υλικού της ΕΥΔΑΠ είναι η Υπηρεσία Εταιρικής Υπευθυνότητας & Ιστορικού Αρχείου, που συστάθηκε το 2016, υπαγόμενη στη Διεύθυνση Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων.

  Ιστορικό αρχείο ΕΥΔΑΠ
  Τοποθέτηση υδρομετρητών, περίπου 1927-1928

  Το Ιστορικό Αρχείο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Πολιτισμού της ΕΥΔΑΠ, που εκφράζει την ευρύτερη προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ, για την ανάπτυξη μίας ενιαίας πολιτιστικής ταυτότητας και πολιτικής, με στόχο την παραγωγή δράσεων που προάγουν την ιστορία της και τροφοδοτούν με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές παροχές το δίκτυο της κοινωνίας.

  Η ορθή διαχείριση του αρχειακού υλικού ιστορικής σημασίας αποτελεί εργαλείο για τη μελέτη της ιστορίας της Ελλάδας, την εύκολη πρόσβαση στη γνώση και την αξιοποίηση του.

  Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει "Πολιτική Διαχείρισης Ιστορικού Αρχείου", στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι διαδικασίες διαχείρισης, απόκτησης και πρόσβασης του κοινού σε αυτό.

  ιστορικό αρχείο ΕΥΔΑΠ
  Άποψη του Φράγματος και του κτίσματος, αντιγράφου του Θησαυρού των Αθηναίων, περίπου 1931

  Από τι αποτελείται

  Το ιστορικό αρχείο αποτελείται:

  - από φωτογραφικό υλικό, που αποτυπώνει τα έργα κατασκευής του σύγχρονου υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας (1925-1931), φτάνοντας στο σήμερα μέσα από το φωτογραφικό υλικό των σύγχρονων εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ.

  - χαρτώο υλικό. Περιλαμβάνει έγγραφα τα οποία αφορούν την ιστορία της Εταιρείας ανά τα χρόνια, μέσα από τη διαδοχική λειτουργία των εταιρειών, της Ελληνικής Εταιρείας Υδάτων των Πόλεων Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων (ΕΕΥ) και του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΟΑΠ), μέχρι και τη συγχώνευση τους και τη σύσταση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Διοικητικές αποφάσεις, επιστολές, ενημερωτικά σημειώματα, συμβάσεις, μελέτες, χάρτες και σχέδια, κανονισμοί προσωπικού, αποδείξεις πληρωμών, φάκελοι πληρωμών αποδοχών, βιβλία συντήρησης, κ.α. περιλαμβάνονται στο χαρτώο υλικό του Ιστορικού Αρχείου ΕΥΔΑΠ. 

  ιστορικό αρχείο ΕΥΔΑΠ
  Συνεργείο που εργάστηκε στη διάνοιξη της Σήραγγας Μπογιατίου, σε αναμνηστική φωτογραφία

  -αντικείμενα. Εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα καθώς και των λοιπών συμπληρωματικών έργων που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή του νέου υδροδοτικού συστήματος Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα εκτίθενται στο Μουσείο Μαραθώνα της ΕΥΔΑΠ.

  Επιπλέον, στα αντικείμενα του Ιστορικού Αρχείου της περιλαμβάνονται διάφορα άλλα αντικείμενα με παλαιότητα και ιστορική σημασία που αποτυπώνουν την πολυετή ιστορία της Εταιρείας. 
   

  Περισσότερες πληροφορίες, στα social media της ΕΥΔΑΠ:

  Facebook

  Twitter

  Instagram

  Και στην ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ