Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Δεκ-2019 11:53

  Επιφυλακτική παραμένει η BofA για τις ελληνικές τράπεζες

  Επιφυλακτική παραμένει η BofA για τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Επαναξιολογεί τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες η Bank of America, μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, σημειώνοντας πως αν και η εικόνα των μεγεθών τους ήταν αξιοπρεπής, τηρεί επιφυλακτική στάση για τον κλάδο σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, ανάλογη αυτής που τηρούσε κατά την εκ νέου κάλυψη που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου. Πάντως προχωρά σε αύξηση των τιμών-στόχων για τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μειώνει την τιμή-στόχο που έδινε για τη Eurobank.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η BofA, τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών ήταν "αξιοπρεπή", μετά και τις θετικές τάσεις στους κεφαλαιακούς δείκτες και τη μείωση στα  NPEs. Το υποστηρικτικό μακροοικονομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, όπως τονίζει, θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω μείωση των NPEs το 2020.

  Ωστόσο, η BofA παραμένει επιφυλακτική καθώς κατά την άποψή της οι αποτιμήσεις του ελληνικού τραπεζικού κλάδου δεν είναι ελκυστικές μετά και τη μεγάλη άνοδο που έχουν σημειώσει οι τραπεζικές μετοχές φέτος, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να υπάρχουν μακροπρόθεσμοι δομικοί κίνδυνοι.

  Πάντως, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας προχωρούν σε αναπροσαρμογή των τιμών-στόχων που είχαν δώσει πριν έναν περίπου μήνα, ενώ διατηρεί την σύσταση "buy" για την Eurobank, τη σύσταση "neutral" για την Alpha Bank και την σύσταση "underperform" για Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

  Έτσι, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι τα 2,10 ευρώ από 2,04 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα τα 3,16 ευρώ από 3,04 ευρώ πριν και για την Πειραιώς τα 3,08 ευρώ από 3,04 ευρώ, ενώ για την Eurobank μειώνεται στα 1,09 ευρώ από 1,12 ευρώ πριν.

  Τα χαρακτηριστικά του γ’ τριμήνου

  Όπως σημειώνει η BofA, τα μεγέθη των τραπεζών το τρίτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκαν από: 1)τη μείωση σε επίπεδο τριμήνου στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω της μειωμένης συμβολής από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, 2) διατήρηση των καλών επιδόσεων στις προμήθειες, 3) συνεχιζόμενη βελτίωση στην αποδοτικότητα, 4) μη οργανικές ενέργειες που στήριξαν τη μείωση των ΝΡΕ και 5) θετικές τάσεις στους κεφαλαιακούς δείκτες.

  Επίσης, σημειώνει, τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας ξεχώρισαν θετικά λόγω ισχυρών εσόδων από συναλλαγές. Τα χαμηλότερα έσοδα στην Eurobank αντισταθμίστηκαν από τη βελτίωση στο κόστος κινδύνου. Η ανα-κατηγοριοποίηση των δανείων οδήγησε σε υψηλότερους δείκτες NPEs για την Πειραιώς, αλλά η κερδοφορία της παρέμεινε ανθεκτική. Επίσης, τα χαμηλότερα έσοδα και το υψηλότερο κόστος κινδύνου οδήγησε σε μείωση των κερδών για την Alpha Bank αλλά στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκε το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας.

  Η BofA προχωρά σε αλλαγές στις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη για να συμπεριλάβει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε θετικές αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των τραπεζών για το 2021-2022.

  Ένα ισχυρότερο πλήγμα στη λογιστική αξία από την τιτλοποίηση Cairo οδηγεί σε μικρή μείωση της τιμής-στόχου για τη Eurobank, όπως εξηγεί. Αντίστοιχα, για την Alpha Bank το πλήγμα στη λογιστική αξία από την τιτλοποίηση Galaxy περιορίζει την επίπτωση από τις καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας. Για την Εθνική, η BofA αυξάνει τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη κατά 4% σε μέσο όρο αλλά η νέα τιμή-στόχος δεν δίνει σημαντικά περιθώρια ανόδου. Τέλος, για την Πειραιώς οι εκτιμήσεις της BofA διατηρούνται σχεδόν αμετάβλητες.

  Χαμηλότερα RoTE, κίνδυνοι στα έσοδα

  Η  BofA εκτιμά πως η απόδοση ιδίων ενσώματων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών (RoTE) θα κινηθεί στο 7% σε μέσο όσο στο μακροπρόθεσμο διάστημα, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των διοικήσεων οι οποίες κινούνται στο 9-11%.

  Παράλληλα, εντοπίζει κινδύνους στα έσοδα παρά τη στήριξη από τα κόστη χρηματοδότησης, τα έσοδα από τις τιτλοποιήσεις και τα μεγαλύτερα έσοδα από τις προμήθειες. Όπως επισημάνει, το 30% των εσόδων από τόκους προέρχεται από τα NPEs, κάτι που σταδιακά θα μηδενιστεί, ενώ η πτωτική ανατιμολόγηση των δανείων και τίτλων θα "χτυπήσει" την κερδοφορία και τα ισχυρά κέρδη από συναλλαγές αναμένεται να ομαλοποιηθούν μετά το 2020.

  Ωστόσο, η BofA "βλέπει" παράλληλα σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στα κόστη και πτώση του κόστους κινδύνου (CoR).

  Όπως υπογραμμίζει η επενδυτική τράπεζα, ο τραπεζικός δείκτης έχει διπλασιαστεί το 2019 χάρη στο βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, στο φιλικό προς την αγορά εκλογικό αποτέλεσμα, στη βελτίωση στα spreads και στο σχέδιο για τη μείωση των NPEs.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ